luni, 26 iulie 2021

Sănătatea mintală și fizică este serios afectată de singurătatea și izolarea socială

    Este adevărat că sunt puțini cei la care panica datorată pandemiei le-a blocat aproape complet activitatea cerebrală, având influență nocivă asupra sănătății lor mintale și fizice și consecințe semnificative nu numai asupra coeziunii sociale și a încrederii comunității. Atât singurătatea, cât și izolarea socială sunt, prin urmare, din ce în ce mai recunoscute probleme critice de sănătate publică care merită atenție și care trebuie abordate cu strategii eficiente de intervenție. Mai pe scurt am putea spune că cei fără prieteni trebuie ajutați.


    De asemenea, pandemia COVID-19 a remodelat dramatic viețile și practicile sociale ale oamenilor. Restricțiile de mobilitate și măsurile de distanțare socială adoptate pentru a limita răspândirea virusului au determinat discuții publice cu privire la efectele secundare neintenționate ale acestor dispoziții. În special, unii se tem că valoarea singurătății ar putea avea consecințe mult după ce virusul se retrage.

    Raportul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene prezentat luni, 26 iulie, arată că fenomenul singurătății s-a dublat în întreaga UE de când s-a declanșat pandemia, unul din patru cetățeni ai UE a raportat că se simte izolat în primele luni ale pandemiei de COVID-19. Acest raport oferă o imagine de ansamblu asupra stării actuale a cunoștințelor privind singurătatea și izolarea socială în UE. Prezintă principalele constatări a două analize empirice efectuate de CCC al CE folosind două surse complementare de informații: sondajul și datele online.

    Analiza bazată pe datele sondajului oferă o imagine a tendințelor recente ale nivelurilor de singurătate auto-raportate în UE și identifică caracteristicile socio-demografice și geografice predominante asociate cu singurătatea înainte și în primele luni ale pandemiei COVID-19. Datele anchetei arată că pandemia COVID-19 a mărit problema. Proporția respondenților care s-au simțit singuri s-a dublat frecvent în urma focarului COVID-19.

   În plus, tinerii adulți au fost loviți mai grav. Analiza bazată pe date online analizează tendințele rapoartelor mass-media online despre singurătate și izolare socială între ianuarie 2018 și ianuarie 2021. Volumul articolelor pe aceste subiecte este măsurat lunar și în funcție de statul membru, iar articolele colectate sunt analizate în profunzime pentru a identifica sentimentele predominante conținute în ele și pentru a detecta tiparele în narațiunile subiacente.

   Rapoartele media online despre singurătate și izolarea socială s-au dublat în timpul pandemiei. Narațiunile se refereau în mare măsură la consecințele singurătății asupra sănătății. Analiza cataloagelor de raportare a mass-media online, de asemenea, tipologii și exemple de inițiative politice care vizează combaterea singurătății și izolării sociale. Inițiativele publice variază de la un stat membru la altul. În general, majoritatea intervențiilor sunt concepute la nivel local și rareori fac parte din programe mai sistematice.

    Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European și Comisie. Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfășoare în 2022, precum și crearea unei platforme web pentru monitorizarea singurătății de-a lungul timpului și în întreaga Europă.


   

 


 

 

 

 


 


Niciun comentariu: