miercuri, 14 iulie 2021

Între două nu te plouă!

   Parcă mai ieri s-a încheiat ultima etapă a ultimei ediții fără Rapid în primul eșalon al sportului de căpătâi. Pentru noi sătmărenii chestia asta cu „între două nu te plouă” se cam potrivește. Puțini stropi s-au risipit în colbul verii. Puțini nori au plâns deasupra nord-estului Câmpiei Panonice, fiind deseori excesiv de generoși cu zonele montane și premontane. Mai multă dogoare a pogorât pe trupurile noastre goale sau lipite de o țesătură nădușită.

   Poate geana noastră mai tresare atunci când se simte un mic progres în sănătate și educație, dar cu agricultura ce facem? La fel în infrastructură. Prea puțin și prea lent. Noroc cu eforturile locale din unele municipii, județe și regiuni... Calea ferată rămâne tot cu joante și anticul BLA („bloc de linie automat” inventat pe la sfârșitul anilor '60), apele vin tot prin rugină și pleacă tot prin șanțuri (cărările au rămas bătătorite către fundul curții). Noi mergem pe stadioane. Care stadioane, că pe alea ale „europenelor” nu ne-au primit? Nici măcar pe pajiștea noastră ultramodernă nu am avut voie. Noi mergem pe...

   ...Stadionul Municipal din Botoșani, joi de la ora 20,30, să dăm lovitura de începere a campionatului. Protagoniști sunt  moldavii lui Botaș (boier pripășit prin 1100 de la care s-au ales cu numele de Botoșani) și turma lui Bucur (cioban al cărui nume se spune că stă la originea denumirii capitalei noastre; alți istorici spun că numele reședinței de scaun a Țării Românești se trage de la fiul lui Gebel-ul Himme din tribul otoman Beni-Kureis, anume Ebu-Karis).

   ...Stadionul Municipal din Sfântu Gheorghe, vineri de la ora 18,30 să vedem bătrânul Oltu Sfântu Gheorghe (mai târziu Olt Sport Klub, azi pleonasmul Sepsi OSK) dând piept în piept și inteligență în inteligență cu academicienii de la Academica Clinceni.

   ...Stadionul CFR Dr. Constantin Rădulescu din Cluj, vineri de la ora 21,30, unde campioana privește de sus spre mititeii lui Mititelu. Să vedem cât de „de sus”!

   ...Stadionul Gaz Metan din Mediaș, sâmbătă de la ora 18,30, unde găzarii autohtoni primesc o altă nou promovată: CS Mioveni.

   ...Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, sâmbătă de la ora 21,30 să vedem cum s-au mântuit juveții după ce s-au adăpat din Supercupa României. Martori implicați sunt urmașii lui Dobrin de la FC Argeș. Bine le stă în aceeași frază lui Dobrin și Oblemenco! Nu credeți?

   ...Arena Francisc Neuman din Arad, duminică de la ora 18,30 unde bătrâna doamnă, UTA, se reîntâlnește cu bătrâna călăuză, Farul (fostă Viitorul).

   ...Arena Națională din București, duminică de la ora 21,30, unde Rapidulețul, singura nou promovată care „lucrează” acasă, primește în vizită pe nomazii de la Chindia Târgoviște.

   ...și pe Stadionul Dinamo Central, luni de la ora 20,30, când neplătiții joacă cu megieșii din Voluntari.

   Interesant este că 12 din cele 16 echipe ale acestei competiții sunt nume din istoria fotbalului românesc. 8 dintre ele sunt chiar nume din defuncta Divizie A.

 

 




 

Niciun comentariu: