duminică, 31 octombrie 2021

Johannis la summitul climatic de la Glasgow. Regina Angliei va lipsi

 

 

    Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 1-2 noiembrie 2021, la Summitul liderilor mondiali (World Leaders’ Summit) care va avea loc în cadrul Conferinței Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), la Glasgow, în Scoția.

   În 2015, la Paris, COP21 s-a încheiat cu semnarea unui acord istoric. Pentru prima dată, peste 190 de țări s-au angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât să limiteze încălzirea globală medie sub 2 ° C, în mod ideal la 1,5 ° C față de epoca preindustrială. COP26, care se deschide la Glasgow (Scoția) duminică, 31 octombrie, promite să fie mai puțin răsunătoare, dar nu mai puțin crucială.

    Amânată cu un an din cauza pandemiei de Covid-19, această conferință globală privind clima pune următoarele întrebări: ce am făcut de la Acordul de la Paris și cum să luăm calea care îl va onora cu adevărat? Discuțiile - între șefii de stat la început, apoi între diplomați și negociatori - vor fi concrete, tehnice și inevitabil aprinse. Pentru că această COP26 trebuie să transforme promisiunile - reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030 și atingerea neutralității carbonului în jurul anului 2050 - în realitate.

   În 2015, țările care au semnat Acordul de la Paris și-au publicat oficial ambițiile de reducere a gazelor cu efect de seră în documente numite CND. La momentul primei evaluări, guvernele nu erau la înălțime, amintește secretarul general al ONU Antonio Guterres, solicitând țărilor care reprezintă trei sferturi din emisiile globale să prezinte, înainte sau în timpul summitului de la Glasgow, contribuții compatibile cu obiectivul de 1,5 °C. Pe măsură ce timpul se scurge, angajamentele trebuie consolidate până în 2030.

   Într-adevăr, conform unui raport recent al ONU, chiar și cu cele mai recente angajamente anunțate de state pentru 2030, planeta se îndreaptă către o încălzire „catastrofală” de + 2,7 °C până la sfârșitul secolului. Cu toate acestea, nimic nu împiedică țările care și-au actualizat deja contribuțiile să își consolideze în continuare intențiile. Președintele britanic al COP26, Alok Sharma, își rezumă misiunea de la Glasgow să țină în viață ținta de 1,5 °C”.

   Dacă acordul de la Paris prevede ca intențiile să fie revizuite pozitiv la fiecare cinci ani, țările cele mai vulnerabile se vor lupta pentru partea lor pentru a revizui ambițiile în fiecare an, având în vedere urgența, așa cum sa exprimat în septembrie președintele Maldivelor.

    „Oamenii s-au săturat să vadă doar angajamente și obiective și nu planuri de acțiune specifice”, a declarat Laurence Tubiana, ambasadorul Franței în negocierile Acordului de la Paris. Cum să acordăm credibilitate anunțurilor politice abstracte, cum ar fi neutralitatea carbonului până în 2050, în timp ce centralele pe cărbune sunt încă în construcție, în special în China? Acest summit ar trebui să ofere ocazia de a cere statelor să prezinte strategii de dezvoltare pe termen lung cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră (strategii numite LT-Leds în limba ONU).

   În plus, „conferințele multilaterale privind clima oferă o platformă la nivel înalt pentru lansarea bilanțului inițiativelor publice și private care vizează promovarea acțiunilor în economia reală”, notează Institutul pentru Dezvoltare Durabilă și Relații Internaționale (IDDRI), care ia notă de o așteptări mari cu privire la noile angajamente în favoarea reducerii cărbunelui.

   Astfel, Climate Action Network, o rețea care reunește peste o sută de ONG-uri din întreaga lume, așteaptă ca acest summit să fie cel care să pună capăt finanțărilor publice alocate proiectelor pentru construcția sau dezvoltarea unor centrale pe cărbune.

   Printre subiectele cruciale ale acestei COP26 se numără și solidaritatea dintre Nord, responsabil de încălzirea globală, și Sud, în prima linie în fața efectelor schimbărilor climatice. Mai precis, promisiunea neîmplinită a țărilor dezvoltate de a-și mări asistența acordată țărilor sărace la 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru a se adapta la consecințe și a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

   Un raport prezentat la sfârșitul lunii octombrie de președinția COP26, estimează că este posibil să se ajungă la 100 de miliarde în 2023 și apoi să fie depășită această sumă în fiecare an. Pentru a face acest lucru, înainte de summit, Canada și Germania au fost însărcinate de către președinția britanică să pregătească un plan care să clarifice modul în care țările dezvoltate și-ar putea intensifica eforturile în mod colectiv, în special în perioada 2021-2025.

   Un alt subiect controversat în centrul celor două săptămâni de discuții: piețele carbonului. Acest sistem de cote de emisii aplicat statelor pentru a face mai atractiv din punct de vedere financiar abandonarea combustibililor fosili, este descris la articolul 6 din Acordul de la Paris. Dar este totuși necesar să se convină asupra funcționării acestor piețe care impun ca țările să comunice în deplină transparență cu privire la obiectivele și emisiile lor. Potrivit IDDRI, „problema reală pare mai degrabă a fi de natură politică. Brazilia, principala țară care blochează acest subiect, trebuie să fie asigurată că vor exista stimulente financiare în favoarea conservării pădurii tropicale amazoniene și a contribuției acesteia la stabilitatea climatică globală”. Cu toate acestea, negocierile purtate înainte de COP26 pe acest subiect nu au dat nici un rezultat.

    La șase ani de la adoptarea Acordului de la Paris, țările intră în sfârșit în primul ciclu de implementare a angajamentelor lor. Cu toate acestea, manualul de aplicare al acordului, care ar trebui să permită implementarea sa riguroasă, nu a fost încă adoptat, notează „Rețeaua de acțiune pentru climă”. La Glasgow, „Statele trebuie să adopte un calendar comun de 5 ani (...) care să le permită să-și facă în mod regulat un bilanț al obiectivelor lor, precum și reguli uniforme și transparente de raportare”, scrie organizația. Statele „trebuie să se supună și mecanismului de evaluare a acordului de la Paris, care trebuie pus în aplicare pentru prima dată în 2023. Este în joc credibilitatea acordului de la Paris, deoarece reguli bine definite vor permite o mai bună transparență. ".

    Pe măsură ce summitul climatic începe duminică la Glasgow, monarhul și primii doi în rândul succesiunii au luat atitudine în favoarea mediului. Dar sunt Windsor la fel de „verzi” pe cât pretind ei?  Regina Elisabeta a II-a și-a exprimat supărarea față de liderii care nu se mobilizează suficient împotriva crizei climatice, joi, 14 octombrie, făcând o remarcă extrem de rară pe subiecte politice. „Este chiar enervant când se vorbește, dar nu se acționează”, a criticat monarhul britanic – care în cele din urmă nu va merge la COP26 din motive de sănătate. Și pentru un motiv întemeiat: în aceeași zi, nepotul reginei, William, a abordat miliardarii care preferă să se dedice turismului spațial decât să caute soluții la schimbările climatice. Cu trei zile mai devreme, Prințul Charles a cerut și sectorului privat să se mobilizeze pentru mediu.

   De-a lungul anilor, „prințul verde” apără protecția speciilor rare, susține urbanismul durabil prin organizațiile sale de caritate, colaborează la lansarea unei colecții de îmbrăcăminte eco-responsabilă și își publică în 2007 amprenta anuală de carbon. În mijlocul pandemiei de Covid-19, pe care o vede drept consecința deconectarii dintre om și natură, Charles militează pentru investiții mai ecologice. „Avem o oportunitate unică, dar trecătoare, de a învăța lecții și de a trece pe o cale mai durabilă”, a spus el la deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos, în iunie 2020.

   Potrivit lui Annie Randall, de la mișcarea ecologistă Wild Card, Prințul Charles „a transmis aceste valori fiilor săi”. Cel mai mare, William, tocmai a creat un premiu dotat cu 5 milioane de lire sterline pentru a recompensa inițiativele de răspuns la criza climatică. Cel mic, Harry, a lansat o campanie prin care cere încetarea forajelor de petrol într-o deltă a Namibiei clasificată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

   Angajamentul Elisabetei a II-a, care nu se exprimă în mod tradițional în politică, este mai puțin evident. Dincolo de vorbe sunt fapte? Cu siguranță, familia regală britanică apără cu ardoare și foarte public ecologia. În practică însă casa Windsor este mai puțin strălucitoare. În 2019, multiplele călătorii în străinătate ale „Royals” au dublat amprenta de carbon a călătoriilor lor comparativ cu anul precedent, relatează CNN. Și este obișnuit să-i vezi sărind într-un elicopter pentru a ajunge la una dintre proprietățile lor. Și mai rău: la începutul lunii septembrie, presa engleză credibilă a dezvăluit că Elisabeta a II-a și-a folosit în secret prerogativele regale pentru a se sustrage unei legi scoțiene care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. „Este absolut rușinos să ocolim legea atunci când populația lumii se confruntă cu o situație catastrofală”, afirmă Annie Randall, de la organizația Wild Card. "Discursurile nu sunt suficiente. Familia regală trebuie să ia măsuri, altfel riscă să pară ipocrită".

   Un domeniu în special cristalizează frustrarea mișcării ecologiste: managementul moștenirii regale. Primii proprietari de terenuri din țară, „The Windsor dețin 1,4% din terenul din Marea Britanie”, conform estimărilor Wild Card. „Toate proprietățile lor reprezintă o zonă de două ori mai mare decât metropola Londrei”, observă Annie Randall. Cu toate acestea, marea majoritate nu sunt gestionate într-un mod eco-responsabil, notează biologul Dave Goulson. Balmoral, în Scoția, este „un teren de vânătoare, un loc de joacă pentru bogați”, critică profesorul de la Universitatea din Sussex. "Această zonă ar trebui să fie acoperită în mod natural cu o pădure temperată umedă rară, favorabilă unei biodiversități importante. Dar nu este."

   La fel ca 100.000 de britanici, Dave Goulson a semnat o petiție inițiată de Wild Card prin care cere monarhiei să-și „sălbăticească” proprietățile. Obiectivul acestei „întoarceri la natură” este reintroducerea speciilor rare, promovarea biodiversităţii şi reîmpădurirea. „La o scară atât de mare, inițiativa ar putea avea consecințe reale asupra dereglementării climatice, de exemplu, permițând o captare semnificativă de CO2 de către copaci, insistă Annie Randall. Și familia regală ar putea încuraja restul aristocrației să facă același lucru”. Când știm că jumătate din Anglia este deținută de mai puțin de 1% din populația sa*, este suficient pentru a începe o adevărată „revoluție a resălbăticirii” în țară.

     „Înșiși organizatorii COP26 spun că prezența familiei regale demonstrează seriozitatea summitului”, este de acord Annie Randall dar pune în evidență faptul că ar trebui ca propriul exemplu să fie evident. Atașați de tradiții și de un mod de viață care uneori sunt în contradicție cu discursul lor verde, Windsor sunt acum așteptați la cototură. Progresul propriei „tranziții ecologice” va avea și consecințe asupra popularității viitorilor regi Charles și William, crede istoricul Anna Whitelock. Prințul de Wales, primul în linia de succesiune la tron, „va trebui să domnească într-o societate din ce în ce mai atentă la incluziune, diversitate, decalajele dintre bogați și săraci, mediu...”

   „Ecologia, care este o luptă de lungă durată pentru Charles, este cea mai bună șansă a lui de a-și dovedi valoarea ca monarh. Acesta poate fi subiectul care îi va defini domnia” afirmă Anna Whitelock, istoric specializat în monarhie. Viitorul rege are „credibilitate pe acest subiect atât în Marea Britanie cât și în străinătate” (vezi ca exemplu domeniul său din România), insistă academicianul. „Apucarea unei probleme esențiale la scara planetei ar da o altă dimensiune domniei sale, dezvoltă Anna Whitelock. În special pentru că va fi și în fruntea Commonwealth-ului, care reunește mai mult de cincizeci de țări, dintre care unele sunt afectate în special de criza climatică.”

   Windsor cu Charles și William în frunte, „au o oportunitate reală de a profita dacă vor să demonstreze că pot face mai mult decât discursuri”, confirmă Annie Randall. „Nu sunt încă pionierii ecologiei, dar mai au timp să devină”.

Metaversul lui Zuckerberg trece Facebook-ul în subsidiar

    „Nu mai este suficient să automatizăm fluxurile de informații despre noi; scopul acum este să ne automatizeze.” spune Shoshana Zuboff în „Epoca capitalismului de supraveghere”. Lui Mark Zuckerberg nu-i mai este suficient „holdingul” Facebook și-și dorește o lume viitoare imaginară compusă în întregime din spații de realitate virtuală și augmentată, numită „metavers”. 

    După câteva săptămâni dezastruoase pentru oamenii de relații de la Facebook, Zuckerberg a anunțat că Facebook va fi acum cunoscut sub numele de Meta, cu Facebook ca subsidiară. Schimbarea numelui este menită să lărgească orizonturile lui Zuckerberg dincolo de rețelele sociale. Acum, el își propune să fie pionierat în construcția metaversului, despre care își imaginează că ne va cufunda în lumi digitale dincolo de imaginația noastră cea mai sălbatică.

   La începutul revoluției social media (care acum intră în amurgul său), tehnocrații au promis o lume la fel de idilică de clopoței și fluiere digitale, una care ar stimula conexiuni umaniste puternice pe tot globul. Privind înapoi la astfel de promisiuni înalte acum, este uimitor să vedem cum anii au dovedit că au greșit. Chiar și pe măsură ce numărul utilizatorilor de rețele sociale crește, un trib în continuă expansiune de umanitate dezamăgită întoarce spatele platformelor de rețele de socializare regimentate, avide de date și care distrug confidențialitatea. Oamenii încep să apeleze la activități comunitare în aer liber și la alternative de aplicații prietenoase cu confidențialitatea.

   Lumea își dorește intimitatea înapoi, iar giganții rețelelor sociale nu sunt mulțumiți de asta, deoarece câștigă mulți bani vânzând date personale agențiilor de publicitate. În fruntea listei lor de îngrijorări se află o lege a Uniunii Europene care a readus în mâinile utilizatorilor controlul instrumentelor de urmărire sau cookie-urilor. Hotărârea s-ar putea răspândi și în alte teritorii. Cu milioane de oameni renunțând să-și pună datele personale în mâinile Facebook și ale altor platforme, reclamele direcționate nu își reușesc obiectivul. Dar asta nu este tot. Modificările care le permite utilizatorilor să spună nu urmăririi, împiedică, de asemenea, reclamele să ajungă la mulți potențiali consumatori.

   Ce se întâmplă după ce urmărești sute de ore de gătit acasă sau poze „yoga” în timp ce încerci să ai o viață și să găsești dragoste online? Experții o numesc „oboseala social-media”. Potrivit unui sondaj internațional realizat de Brandwatch, numărul de persoane care vorbesc despre oboseala de pe social media a crescut cu 41% în primele 10 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent. Un alt motiv pentru care oamenii renunță la platforme este faptul că se spune că te fac mai prost. 

    Conștiente de oamenii care își închid laptopurile și își pun telefoanele deoparte în timp ce fug afară, firmele de publicitate s-au orientat deja: readuc campaniile în aer liber. Dar au trecut vremurile în care pentru o companie putea pur și simplu plăti pe cineva să poarte o placă de tip sandwich și să stea la colțul străzii. Lumea publicității stradale post-COVID-19 promite oferte digitale și interactive extinse și chiar va folosi tehnologia de recunoaștere facială, astfel încât conținutul de pe panouri publicitare să se potrivească cu datele demografice ale privitorilor.

joi, 28 octombrie 2021

Revelație relevată

    Toate echipele gazdă din etapa a XIV-a sunt mai bine clasate decât adversarele lor. Această curiozotate, ghicită în timp ce parcurgeam etapa cu clasamentul în față, v-o ofer ca pe un fapt divers. Ca pe o „chestiune” cum ar spune Florin Călinescu. În plus, șase echipe din primele șapte clasate joacă acasă. Cu excepția Rapidului și a FCSB-ului care dispută meciurile prin vecini, celelalte chiar joacă acasă. Păcat că tribunele vor fi goale. Păcat dar necesar.

    Cu toate acestea nu cred că vor fi victorii pe linie ale gazdelor. Cu excepția Mediașului, în toate celelalte localități care organizează meciuri în această etapă se pot întâmpla surprize. Surprize nu numai în ceea ce privește echipele care vor obține punct sau puncte ci și datorate citirii tabelei de marcaj la sfârșitul jocului.

    Derbiul etapei are loc la Cluj, sâmbătă de la ora 21,30, unde lidera, CFR Cluj, va face tot ceea ce le stă în putință să eșueze corabia marinarilor de uscat din Voluntari. Cică vor să le ofere un pahar cu apă rece. Dan Petrescu are destule belele pe cap. O pacoste în plus nu cred că și-ar putea permite. Marele bucluc provine din faptul că niciodată nu se pot obține rezultate pozitive atunci când schimbi profilul antrenorului în plin campionat. E ca și cum te-ai încălța cu cizma dreaptă pe piciorul stâng. Ce să facă Dan Petrescu cu un lot proiectat de Șumudică!?

   Scăpată de grijile Europei și ale Cupei României, FCSB are alte probleme. Unele caracteristice unei conduceri cu un coeficient de inteligență scăzut. Vina pentru situația lotului din acest moment aparține exclusiv conducerii. Șmecheria poate ține atâta timp cât persoanele cu care intri în contact sunt de nivelul tău. Clanul Becali a găsit în trecut la conducerile FRF și LPF oameni de același calibru cu ei. Cu Burleanu, un pic mai cizelat, le merge mai greu, ca atare și rezultatele din ultimii ani sunt mai slabe cu toate că loturile încropite de Meme Stoica erau de primă mărime. Pandemia nu s-a lăsat influențată de miștoul de stână (era să scriu de cartier) și le-a cam pus capac. Veți spune că jucătorii n-au nici o vină. Nu prea sunt de acord. Mirajul banilor le-a pus pixul în mână și au semnat. Să sperăm totuși că vor ieși la suprafață pentru că fotbalul românesc are nevoie de ei. Jocul cu Argeșul de duminică seară ar trebui să fie al doilea cap de afiș al etapei. Să sperăm că se va desfășura.

   O partidă interesantă are loc în deschiderea etapei, vineri de la ora 20,30 la Botoșani. Farul lui Hagi, de pe locul 9, speră să încurce socotelile moldovenilor și nu m-ar mira ca după această etapă să nu mai avem nici o echipă cu doar o singură înfrângere. Chiar dacă până acum Botoșaniul n-a înscris decât patru goluri acasă, iar Farul doar două în deplasare, cred că atacurile (nu numai atacanții) celor două echipe vor produce mai mult. Ar fi interesant să vedem așa vreo șapte goluri, dintre care trei din afara careului mare.

   Sâmbăta, de la ora 19, ne așteaptă iar un meci cu multe goluri. Cele 17 goluri înscrise de oltenii lui Reghe acasă și cele 12 goluri încasate de argeșenii lui Pelici (Mioveniul) în deplasare ne lasă să credem că vom avea o partidă într-un singur sens. Poate nu va fi chiar așa, dar spectacol pentru telespectatori precis va fi. Și... să nu uităm... oltenilor când le e lumea mai dragă le trage cineva covorul (de iarbă) de sub picioare. Doamne dă goluri!

   Un meci în care probabil că mingea va depăși linia porții mai greu sau poate chiar deloc este cel de luni, de la ora 17, 30 de la Arad, unde UTA și Chindia își vor mărunți atacurile și-și vor calcifica apărările. Ar fi bine să mă contrazică. De asemenea cred că la această partidă este nevoie de un arbitraj profesionist. În ultima perioadă de timp arbitrajul românesc lasă mult de dorit. Avem doi - trei arbitri de elită care dovedesc într-adevăr că sunt specialiști. Restul sunt doar „meseriași” cu voia lor sau a celor care le trasează teme. De când cu grecul ăsta la conducerea arbitrajului românesc „meseriașii” se înmulțesc.

   Uite că apare și Rapidul. Tocmai la a șasea partidă ca importanță pentru partea superioară a clasamentului. Partida de la închiderea etapei (luni, ora 20,30) din compania pașoptiștilor juveți se va desfășura probabil tot la Mioveni, avându-i pe giuleșteni ca gazdă. Mititelu și ai lui au mai pierdut din pieptul de cocoș cu care abordase primele etape ale prezenței lor pe Scala fotbalului românesc. Asta nu înseamnă că Rapidulețul meu va avea o partidă ușoară. Frânarii au și o revanșă de luat după ultimul lor meci direct.

   Ultimele patru clasate joacă între ele. Locul 13 (Gaz Metan) cu locul 16 (Clinceni) și locul 14 (Sepsi) cu locul 15 (Dinamo). Dacă la Mediaș (duminică, ora 15) mă gândesc la un  scor fluviu, la Sf. Gheorghe (tot duminică, în continuare, de la 17,30) cred că va fi o partidă echilibrată cu (multe) goluri. Echipa lui Rednic arată din ce în ce mai bine ca joc și numai rezultatele și pregătirea fizică le lipsesc. Coeziunea, marea problemă a celor din Ștefan cel Mare, ar trebui să înceapă să prindă contur. De partea cealaltă recenta schimbare de antreor ar putea da roade sau nu. Bergodi nu este un antrenor-șoc ci unul de cursă medie. Nu cred că a avut timp să-și lase amprenta. Scriu aceste rânduri înaintea meciului lor de cupă cu pașoptiștii juveți așa că nu pot să-mi fac o părere mai la cald asupra situației.

   V-ați vaccinat?

miercuri, 27 octombrie 2021

Circa 4000 de IMM-uri vor primi 358 de milioane de Euro de la UE pentru a contracara efectele pandemiei

 

   În urma unor presiuni făcute de către politicienii români de la Bruxelles și din țară, Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 miliarde lei) pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) afectate de pandemia de coronavirus și de măsurile restrictive pe care guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului. Sprijinul public a fost aprobat în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe pentru investiții în activități productive, până la o sumă maximă de 1 milion EUR (4,9343 milioane RON) per beneficiar.

   Schema va fi deschisă IMM-urilor care își desfășoară activitatea în sectoarele afectate în mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucrătoare, construcțiile, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transportul și depozitarea. Pentru a fi eligibile, societățile trebuie să fi fost înființate în România până la 31 decembrie 2018 și trebuie să fi înregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019.
   Se preconizează că schema va aduce beneficii unui număr de 4.000 de societăți. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar: 1.-  nu va depăși 1,8 milioane EUR per beneficiar; 2 -  se acordă până la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.
   În același context, Comisia Europeană a mai aprobat în 15 oct. o schemă franceză de 700 milioane de Euro și o schemă italiană de 31,9 miliarde de Euro. Totodată s-au mai acordat la sfârșitul lunii septembrie ajutoare regionale Poloniei, sprijin public pentru serviciul italian de feriboturi Laziomar și sloturi pe aeroportul Paris-Orly către Vueling în contextul recapitalizării Air France.

   Probabil dacă se făceau demersuri în acest sens ar fi primit și România sprijin public pentru porturile din Constanța, Sulina și de pe Dunăre, respectiv sloturi pentru aeroportul Otopeni către Băneasa în contextul recapitalizării Tarom. Nu are cine să facă lobby. Bătălia pentru ciolan și voturi între USR, PNL și în parte PSD nu le-a lăsat timp pentru mărunțișuri. Primii nu știu ce ciozvârtă vor înfuleca da voturi vor pierde cu siguranță. PSD-ul și, credeți-mă, UDMR-ul vor câștiga masiv voturi.

   Dacă aș fi fost ziarist de investigație m-aș fi interesat ce legătură au cele 4000 de firme imbujorate cu parlamentarii români de la Bruxelles și București. Ce ziceți? Găseam vreo 500 atinse de mana corupției? Sau de duhul sfânt?

 

marți, 26 octombrie 2021

Inovatori în domeniul tehnologiilor curate! De astăzi puteți obține finanțare (granturi) de la Uniunea Europeană.

   Cu venituri de peste 25 miliarde EUR până în 2030, în funcție de prețul carbonului, Fondul pentru inovare urmărește să creeze stimulentele financiare adecvate pentru ca întreprinderile și autoritățile publice să investească acum în următoarea generație de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon și să ofere întreprinderilor din UE avantajul primului venit pentru a deveni lideri la nivel mondial în domeniul tehnologiei. În temeiul celor mai recente propuneri de punere în aplicare a Pactului verde european, fondul ar urma să fie majorat substanțial pentru a canaliza și mai multe investiții în tehnologii verzi revoluționare.

   Tot ceea ce trebuie să faceți pentru a primii o parte din cei 1,5 miliarde de Euro de la Comisia Europeană este să depuneți o cerere de propunere a unui proiect privind tehnologii revoluționare în domeniile energiei din surse regenerabile, al industriilor mari consumatoare de energie, al stocării energiei și al captării sau al utilizării și stocării dioxidului de carbon.

    Proiectele vor fi evaluate în funcție de potențialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, de potențialul lor de inovare, de maturitatea financiară și tehnică, precum și de potențialul lor de aplicare la scară largă și de rentabilitatea lor. Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte din toate statele membre ale UE până la 3 martie 2022.

   Atenție! Pentru proiectele care sunt promițătoare, dar nu suficient de mature pentru acordarea unui grant, va fi disponibilă asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții.

     Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanțare și de licitație al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind întreaga procedură. Depunătorii proiectelor vor fi informați cu privire la rezultatele evaluării în cursul celui de al treilea trimestru al anului 2022. Acordarea granturilor și semnarea proiectelor va avea loc în al patrulea trimestru al anului 2022.

   Pe 10 noiembrie, va fi organizată o zi de informare pentru a da potențialilor solicitanți și altor părți interesate posibilitatea de a obține informații și de a pune întrebări cu privire la noua cerere de propuneri.

   Fondul pentru inovare este pus în aplicare de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), în vreme ce Banca Europeană de Investiții oferă asistență unor proiecte promițătoare care nu sunt pregătite pentru aplicarea deplină.

 


luni, 25 octombrie 2021

Corul Filarmonicii de Stat Tg. Mureș va susține un „Concert vocal-simfonic” împreună cu Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti la Catedrala Romano - Catolică

   Catedrala Romano Catolică din Satu Mare va fi gazda unui eveniment cultural de excepție la care sunt invitați să participe toți melomanii sătmăreni. Este vorba despre un „Concert vocal-simfonic” în care bagheta maestrului Franz Lamprecht va fi urmărită cu foarte multă atenție atât de excepționalii membrii ai Orchestrei Filarmonice Dinu Lipatti, cât și de membrii renumitului Cor al Filarmonicii de Stat din Tg. Mureș.


   La concertul care va avea loc vineri, 29 octombrie, sunt valabile abonamentele cu nr. 12, iar biletele se procură de la casieria filarmonicii. În program vom avea Recviem, ultima compoziție a lui Wolfgang Amadeus Mozart. Deși doar aproximativ două treimi din  Recviemul în re minor  (compus în 1791) au fost scrise de el și în pofida faptului că nu este singurul recviem compus de Mozart, Recviemul în re minor este una dintre operele sale cele mai cunoscute și apreciate. Mozart a murit în timpul compunerii, însă pentru că era o operă comisionată, Recviemul a fost terminat de doi elevi ai lui Mozart, Joseph Eybler și Franz Xaver Süßmayr, însărcinați în acest scop de văduva compozitorului, Constanze Mozart.

 

Geneza operei și calitatea adăugirilor ulterioare sunt dezbătute de foarte mult timp. Circumstanțele neobișnuite ale elaborării compoziției și legătura temporală cu moartea prematură a compozitorului au dus la formarea unei multitudini de mituri în jurul recviemului

Corul va va fi însoțit de vocile sopranei Egyed Apollónia, 

 a mezzosopranei Veress Orsolya,

 

a basului Köpeczi Sándor și a tenorului Pataki Adorján (toți reprezentând Opera Maghiară din Cluj).

 


La sediul APASERV SATU MARE S.A. s-a semnat al treisprezecelea contract de lucrări din cadrul proiectului regional aferent județului Satu Mare care vizează comunele Craidorolț, Lazuri și Micula

        Luni, 25 octombrie 2021, la sediul APASERV SATU MARE S.A, s-a semnat al treisprezecelea contract de lucrări din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”, derulat de APASERV SATU MARE S.A. prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

   Contractul de lucrări Extinderea sistemului zonal de alimentare cu apă Satu Mare către Craidorolț, Crișeni, Eriu Sâncrai și Satu Mic. Extindere canalizare în clusterul Micula” are o valoare de 26.225.027,58 lei (fără TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor de 23 luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 de luni.

   Lucrările constau în construirea conductelor de aducțiune între localitățile Baba Novac-Craidorolț, respectiv între localitățile Craidorolț-Crișeni-Eriu Sâncrai-Satu Mic, pe o lungime totală de 21 km, construirea unei gospodării de apă în localitatea Craidorolț, construirea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Crișeni, Eriu Sâncrai și Satu Mic, pe o lungime de aproximativ 13 km cu 1078 branșamente, respectiv extinderea rețelei de canalizare în localitatea Micula și construirea rețelei noi de canalizare în localitățile Bercu, Nisipeni și Noroieni, pe o lungime de aproximativ 19,5 km cu 663 de racorduri. Totodată, se vor construi 10 stații de pompare pentru ape uzate cu aproape 9,5 km de conductă sub presiune aferentă acestora.

   Între obiectivele investiției amintim: îmbunătățirea condițiilor de viață și reducerea riscului de îmbolnăvire prin dezvoltarea/înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în condiții de siguranță și în regim continuu; reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apă, contribuind la conservarea pe termen lung a resurselor de apă.

   Reamintim că „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare, Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de  990.485.533 lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă (Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și bugetul de stat) este în valoare de 901.356.596,62  lei, cofinanțarea autorităților publice locale cuprinse în proiect este în valoare de 18.395.032,58 lei și cofinanțarea APASERV SATU MARE S.A. este în valoare de 70.733.903,80 lei.

   Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 populație echivalentă în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC). Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

   După cum v-ați dat seama textul de mai sus reprezintă comunicatul de presă trimis de Apaserv. La conferința de presă ce a avut loc chiar înainte de semnarea respectivului contract au fost prezenți și au luat cuvântul, în ordine: Dr. Ing. Ioan Leitner - director general Apaserv, Csaba Pataki - președinte al Consiliului Județean Satu Mare, totodată președinte al UAT a județului Satu Mare, Vasile Ștrango din partea executantului lucrării, Beres Antal Elek - primarul comunei Lazuri și Daniel Balog - primar al comunei Craidorolț.

   Întrebat de GNV care este situația celorlalte 12 contracte semnate până acum Ioan Leitner ne-a spus că „în marea majoritate a contractelor se lucrează în momentul de față; în contractele pentru stațiile de epurare și stațiile de tratare a apelor potabile se lucrează deja la câteva obiective cum ar fi Batarci, Orașu Nou și Tămășeni, iar în celelalte contracte, de canalizări, se lucrează în comunele Valea Vinului, Batarci, Tarna Mare și urmează a porni lucrările și în celelalte localități”. În altă ordine de idei, întrebat fiind de alte programe și proiecte pe care le are în vedere invitatul nostru a spus: „Noi în momentul de față ne pregătim pentru a depune cerere de finanțare și pe următoarele programe Anghel Saligny, PNRR (n.r. - Programul Național de Redresare și Reziliență), PODD (n.r. - Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă), respectiv asigurăm asistență primăriilor care vor să depună cereri de finanțare pe asemenea proiecte.”

   De la Pataki Csaba am aflat că „sunt multe investiții care se suprapun, de exemplu acuma în zona Craidorolț se modernizează drumul dintre Craidorolț și Moftin și va trebui corelate aceste investiții publice în așa fel încât să nu existe sincope în execuția lor”. Am profitat de prezența dânsului la această conferință și l-am întrebat care este părerea sa despre situația politică din țară, mai precis criza din Guvern și Parlament: „Este o situație destul de complicată. Eu sper totuși într-o rezolvare într-un orizont de timp foarte scurt, deoarece trăim vremuri foarte grele și am avea nevoie de un guvern cu puteri depline care să fie capabil să aducă niște măsuri, pe de-o parte pentru a proteja sănătatea cetățenilor, pe de altă parte să încerce să contracareze efectele dăunătoare care se prevăd în această iarnă pentru economie în general și pentru economia fiecărei familii. Eu le doresc multă clarviziune și multă răbdare unul față de altul deoarece un guvern de coaliție se poate forma exclusiv dacă se respectă între ei partenerii”. Zgândărit de către noi în a afla părerea personală în ceea ce privește „vinovații” și soluțiile pentru redresare în această privință Pataki Csaba a afirmat: „Eu atâta știu că noi, colegii mei din UDMR, am fost întotdeauna elementul stabilizant atunci când am făcut parte dintr-o coaliție, încercăm să coagulăm în jurul nostru niște oameni cu care se poate continua această muncă, iar timpul pierdut este un mare, mare păcat și are efect dăunător. Acuma nu este momentul să căutăm vinovați ci să căutăm soluții. Soluția ar fi ca să se formeze o majoritate transparentă care să susțină, indiferent că vorbim de un guvern minoritar sau majoritar, să suțină urgențele.”.

   Executantul lucrării Proiect Invest, prin reprezentantul său Vasile Ștrango a afirmat despre acest contract că „este o lucrare frumoasă, de anvergură, complexă dar nu este ceva nou pentru noi, este o lucrare chiar potrivită pentru firma noastră”. Întrebat în ce stadiu se află cu lucrările la contractele anterioare preluate din acest proiect, interlocutorul nostru a spus: „În majoritatea lucrărilor pe care le-am angajat suntem în grafic, la unele chiar termenele sunt scurtate. Una din lucrările care am început-o în urmă cu 45 de zile din localitatea Hodod, canalizare și stație de epurare, este de asemenea în grafic și de-alungul anilor nu am avut probleme de întârzieri sau în legătură cu calitatea lucrărilor”. Am insistat să ne informeze punctual asupra contractului cu care se află în avans față de grafic: „Suntem avansați la alimentarera cu apă și distribuție în localitatea Bixad. Este vorba despre 58 de km de rețea”. Iscodit să ne spună ce greutăți are în colaborarea cu primăriile Vasile Ștrango a spus: „Nu avem probleme cu beneficiarii. Facem treabă de calitate și în termen.”.

   Cei doi primari prezenți la conferința de presă, Beres Antal Elek (Lazuri) și Daniel Balog (Craidorolț) ne-au vorbit despre bucuria ce abia așteaptă să o împartă cu consătenii lor, aceste investiții aducând civilizația și în lumea satelor, acolo unde puțini credeau că vor renunța vreodată la buda din fundul curții. Beres Antal Elek: „Ce să vă spun? Sâmbătă după amiază tocmai am primit o sesizare pentru deversare ilegală de canalizare. Luat la rost, cel vinovat m-a pus la zid, spunând că nu are unde deversa. El nu știa că acest proiect a fost inițiat cu opt ani în urmă, dar au fost necesare foarte multe avize, ceea ce a întârziat nepermis de mult începerea lui. Va fi o lucrare destul de greu de realizat deoarece este foarte aproape de Pădurea Noroieni, pădure declarată monument al naturii.”; Daniel Balog: „Este o bucurie mult așteptată. Acest proiect a fost decalat cu doi ani, decalare de care nu suntem noi vinovați ci cei din Uniunea Europeană. Acest proiect ar fi trebuit să fie gata în luna decembrie a acestui an, dar va fi gata doar în decembrie 2023. Este un proiect de anvergură, este un proiect emblematic pentru comuna noastră deoarece rețeaua de apă există în acest moment doar în centrul de comună Craidorolț (din 1997)”. Chestionați asupra altor probleme pe care le au în comunele lor răspunsurile lor au fost cam aceleași: se orientează către proiectul Anghel Saligny, către introducerea rețelei de gaz, construcția de grădinițe, infrastructură... toate în speranța ridicării nivelului de trai al consătenilor.

joi, 21 octombrie 2021

Soluție pentru poluție

    Atunci când rațiunea doarme se scurg pe circumvoluțiuni pâraie de puroaie care atacă și anihilează orice șansă a corpului de a lupta pentru viața sa. Sămânța toxină invadează câmpurile semănate tradițional de-a lungul timpului cu sănătate și dezvoltare, cu libertate de acțiune și cuget liber. Invazia are ca și cap de drum un pat al groaznicelor suferințe și, pentru cei mai puțini norocoși, un sac ermetic unde vei fi ascuns de ochii celor dragi. Deșteaptă-te române! Deșteaptă-te din somn și din prostie. Nu mai fi propriul tău dușman și, concomitent, al aproapelui tău.

   Copiii. Această bucurie a sufletului unui părinte, a unui bunic sau a oricărui tutore se așteaptă să o apărăm. Chiar dacă nu se întâmplă asta conștient, atunci când un copil îți zâmbește înseamnă că are încredere în tine. Atunci când se joacă în preajma ta înseamnă că nu-și face griji. N-ar trebui să le înșelăm așteptările lăsați pradă unor precepte false. N-ar trebui ca încăpățânarea de a nu-ți recunoaște propriile înfrângeri să pună stăpânire pe noi și pe viitorul copiilor din preajma noastră. Pentru asta nu este necesar decât să gândești.

   Gata cu rațiunea! Hai să trecem la treburi mai puțin raționale. De exemplu fotbalul. Etapa cu numărul ghinionului va fi sub semnul Fortunei pentru unii și sub semnul lui Michiduță pentru alții ca orice altă etapă. Hai să încercăm să-i arătăm cu degetul.

   Derbiul etapei se va disputa pe malul mării, la lumina Farului și în compania celor care dacă „Fac Ce Spune Becali” vor rămâne în clasament cu același număr de puncte ca și azi. Hagi și Edi Iordănescu (dacă el antrenează) își vor etala cunoștințele pe dreptunghiul verde și cum arbitrii nu-i pot ajuta concomitent, rămâne ca doar valoarea și hazardul să-și lase amprenta. Cred că Gică vor râde la sfârșit. Partida se va desfășura duminică de la ora 20,30.

   A doua partidă de interes se va desfășura la Voluntari unde gazdele de pe poziția surprinzătorului loc trei din clasament întâlnește o altă revelație, FC Argeș. Voluntariul n-a mai pierdut acasă și Argeșul n-a mai pierdut în deplasare din iulie, adică din primele două etape. Dacă gazdele au cinci victorii consecutive acasă, oaspeții au trei victorii și două egaluri în ultimele cinci etape jucate pe teren străin. Luni de la ora 17,30 vom afla verdictul. Eu sper ca urmașii lui Dobrin să răbufnească.

   Un derbi al Ardealului ar fi partida de la Cluj, unde urmașul lui Șumudică și-a învățat echipa să piardă, și cel al lui Grozavu încearcă o revenire pe portativ deasupra sol-ului. CFR - Sepsi este meciul de închidere al etapei, luni, de la ora 20,30. Când ceva merge prea bine, dar nu perfect, este normal să lași acțiunea să se desfășoare cursiv. Aveai o echipă cu șapte victorii din șapte meciuri în campionat și o calificare într-o ligă europeană pe care aveai șansa să o câștigi, cu un antrenor cu ambiții mari în acest sens. Conducerea Clujului a suferit o poluție și a schimbat antrenorul. Amu se vaită!

   Târgoviștea se mută iar la Ploiești. Vin oltenii. Cei buni. Cei de pe locul 5. Un oltean, Săndoi, contra oltenilor Gustavo, Houri și Pigliacelli. Limba lor comună e latina, dar nici unul nu o cunoaște. Sau...? Așa, vineri după chindie, la 20,30 începe partida. Vedem noi pe care parte a Oltului se râde la urmă.

   Mioveni cu Botoșani este o provocare interesantă. Pentru oaspeți este un prilej de a-și reînnoda șirul victoriilor după trei egaluri consecutive. Trebuie să recunoaștem totuși că rezultatele proaste ale gazdelor se datorează și faulturilor. Mă refer la faulturile pe care le-au făcut arbitrii asupra lor. Sâmbătă de la ora 17,30 vom afla cum stau lucrurile pentru că nici Botoșaniul nu a fost prea răsfățat de judecători.

   Abia pe locul șase ca importanță asupra clasamentului se află partida Dinamo - Rapid, meci care altădată era derbiul campionatului. Meci care altădată decidea cine merge în Cupa Campionilor Europeni și cine rămâne să joace în Cupa Orașelor Târguri (ulterior Cupa UEFA). Meci care altădată dicta cine joacă în Cupa Cupelor. Ce vremuri!? Am speranța că sâmbătă de la ora 20,30 cele două combatante vor avea un meci deschis, cu multe goluri și vor învinge cei care sunt peste tot acasă.

   Luni, de la ora 17,30, tot în Groapa lui Dinamo, se va disputa jocul Academica Clinceni - UTA. Joc în care oaspeții numai dacă nu doresc nu vor câștiga. Cenușăreasa este meciul de deschidere a etapei, cel de vineri de la ora 17,30, în care combat pașoptiștii lui Mititelu cu sibienii din Mediaș.

   Până atunci vaccinați-vă!!


  

  

luni, 18 octombrie 2021

43 de state de pe patru continente sunt conectate la „Certificatul digital al UE privind COVID”

   Alte 17 state sunt interesate să adere și încă 28 de state au cerut detalii tehnice 

 

   Aproape 600 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID au fost generate arată raportul elaborat luni, 18 octombrie de către Comisia Europeană. Raportul arată că certificatul UE a fost unul din elementele esențiale ale răspunsului Europei la pandemia de COVID-19. Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiții de siguranță pentru cetățeni și a fost, de asemenea, esențial pentru sprijinirea industriei europene a turismului care a fost grav afectată de criză. Certificatul digital al UE privind COVID este un succes la nivel mondial: acesta a stabilit un standard global și în prezent este singurul sistem care funcționează deja la nivel internațional.

Succesul sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID în cifre

  • Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.
  • 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UE. 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.
  • Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operațional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociația Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori față de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluție introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum și relaxării restricțiilor de călătorie.
  • Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenți au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.
  • 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară.

Etapele următoare

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare și de vindecare, precum și utilizarea testelor de depistare a anticorpilor și a celor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare și să reexamineze opțiunile de îndată ce se primesc noi orientări științifice.

Lucrările tehnice de îmbunătățire a funcționalităților sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID vor continua în cadrul rețelei de e-sănătate astfel.

  • își va continua eforturile de conectare a altor țări la sistemul UE;
  • va colabora cu statele membre la nivel tehnic pentru punerea în aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID;
  • va solicita orientări din partea ECDC și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la evoluțiile relevante în ceea ce privește dovezile științifice.

   Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea regulamentului. Acest raport poate fi însoțit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ținând seama de evoluția situației epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

Istoric

   La 14 iunie 2021, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Regulamentul solicită Comisiei să prezinte un raport Parlamentului European și Consiliului până la 31 octombrie 2021.

   Regulamentul stabilește un cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare sau vindecare de COVID-19, pentru a facilita libera circulație a cetățenilor UE și a membrilor familiilor acestora pe durata pandemiei de COVID-19. Acesta este însoțit de Regulamentul (UE) 2021/954, care extinde cadrul UE referitor la certificatele digitale privind COVID la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședința legală pe teritoriul unui stat membru și care au dreptul de a călători în alte state membre în conformitate cu legislația UE.

   La 31 mai, Comisia a propus o actualizare a recomandării Consiliului referitoare la coordonarea restricțiilor privind libera circulație în UE, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19. Având în vedere că situația epidemiologică se îmbunătățea, iar campaniile de vaccinare se accelerau pe întreg teritoriul UE, Comisia a propus ca statele membre să relaxeze treptat măsurile privind călătoriile, inclusiv, în primul rând, pentru deținătorii certificatului digital al UE privind COVID. Consiliul a convenit asupra recomandărilor actualizate la 14 iunie.

La doar 20 de ani violonistul Ștefan Șimonca-Oprița are două prezențe pe scena Festivalului Internațional George Enescu

La pupitru un alt tânăr consacrat Andrei Gocan

 
     Chiar dacă în aplauzele dumneavoastră s-a lăsat încet cortina peste cea de-a 44 ediție a Festivalului Muzicii Sătmărene conducerea Filarmonicii Dinu Lipatti nu a coborât ștacheta în ceea ce privește calitatea muzicii pe care ne-o oferă și ne  surprinde cu doi invitați de marcă: dirijorul Andrei Gocan, un mai vechi răsplătit cu ovații pe scena celui mai important edificiu cultural al județului Satu Mare și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița, o certitudine pe care o așteaptă celebritatea. Probabil că tinerețea interpreților va întineri și publicul prezent în sală, mai ales că în săptămâna ce a trecut, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” tocmai „și-a deschis din nou porțile micilor melomani în cadrul noului concert educativ „Micul toboșar” unde au fost prezentate instrumentele pe care cântă micul toboșar, iar copiii au explorat lumea fascinantă a ritmului și a melodiei” ne-a informat Kovacs Emoke, directorul instituției de cultură cu pricina.
 
   Așadar joi, 21 octombrie, de la ora 18,30 pe baza abonamentului cu nr. 11 sau pe baza biletului procurat de la casa de bilete a filarmonicii, vom putea asculta Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven. Dacă ne place Brahms avem ocazia să ne delectăm cu „Concerul pentru vioară în Re Major” iar pentru cei îndrăgostiți de Beethoven ”Simfonia nr. 8 în Fa Major” este propunerea organizatorilor

   Ştefan Șimonca Oprița, născut la 27 decembrie 2000, student al Conservatorului de Muzică Hochschule für Music Saar Saarbrücken, studiază vioara cu David Grimal (din 2016) și cu prof. Artemiu Şimonca-Opriţa (din 2005). Este absolvent al Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. De asemenea, s-a bucurat de îndrumarea doamnei prof. Ana Hălmăgean (2007-2011), urmând şi cursuri de măiestrie cu prof. Mihaela Tomescu (2011-2017).

 

   Studiază pianul de la 6 ani şi viola de la 10 ani. Este membru al Fundaţiei „Remember Enescu” din anul 2012. A debutat la şapte ani pe scena Filarmonicii arădene, în iunie 2008. A susţinut recitaluri la Ateneul Român, a fost solistul orchestrelor Filarmonicilor de Stat din Arad, Tîrgu Mureş, „Dinu Lipatti” din Satu Mare, „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, al orchestrei Concerto a Universităţii de Muzică din Bucureşti, precum şi al prestigioasei orchestre PKF – Prague Philharmonia.

    A susținut recitaluri  în Londra (la Cadogan Hall), Manchester (la Royal Northern College of Music) şi Leiston (Marea Britanie); în Praga (Cehia); în Saarbrücken, Traunstein şi Neumarkt (Germania); în Békéscsaba şi Gyula (Ungaria); în Betleem (Palestina) și în diferite oraşe din România.

   Din 2017 este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances, fondată şi condusă de Maestrul David Grimal, cu care participat la mai multe turnee în Franţa, Italia, Belgia şi Israel. A colaborat cu dirijori precum Robert Max şi Kriss Russman (Anglia), Leoš Svárovský (Cehia), Toshiyuki Kamioka (Japonia/Germania), Gabriel Bebeşelea, Cristian George Neagu, Bogdan Vodă, Dorin Frandeş, Radu Ciorei, Andreas Mihăiţă, Cristian Oroşanu (România), Hermann Szabolcs (Ungaria), Leandro Silvera, S. Speare, Tim Lowe (Anglia) ş.a.

   A fost în mai multe rânduri invitatul televiziunilor naţionale şi regionale, locale sau on-line. A apărut pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, în septembrie 2019, unde a susţinut un recital alături de Maestrul David Grimal și în septembrie 2021 alături de orchestra Les Dissonances.

   Este concert-maestrul orchestrei Universităţii HfM Saarbrucken. La vioară a obţinut numeroase premii, între care amintim Marele Premiu la Concursul Internaţional de Vioară „Remember Enescu” de la Sinaia; s-a clasat primul la Concursul Internaţional „Walter Gieseking” HfM (Hochschule für Music) Saar Saarbrücken (University of Music Saar); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Ştefania şi Dan Cumpătă” (Bucureşti). De asemenea, la pian a obţinut Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti) iar la violă a fost distins cu diferite premii, precum Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti), premiul I la Concursul Internaţional de Muzică şi Teatru LiveMuseArt (Arad) şi la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa).

 

      Andrei Gocan a început studiul viorii cu mama sa și l-a continuat cu Robert Truț și Nicușor Silaghi la Cluj, apoi cu maestrul Ștefan Gheorghiu la București. Andrei a absolvit Royal Academy of Music ca șef de promoție studiind cu Remus Azoiței și Thomas Brandis. Și-a continuat educația la Conservatorul Național Superior din Paris cu Boris Garlitsky, desăvârșind formarea prin participarea la cursurile de măiestrie ale unora dintre cei mai cunoscuți soliști și pedagogi, printre care Maxim Vergerov, Pierre Amoyal, Miriam Fried, Zvi Zeitlin și Aleksander Pavlovic.

 
 
    Ca muzician de cameră, Andrei s-a format cu profesorul Mihai Guttman la Cluj, cu membri ai cvartetelor Maggini, Belcea și Skampa la Londra, și la cursuri de măiestrie cu Bruno Canino și Eberhard Feltz. În concerte camerale, Andrei i-a avut ca parteneri pe Daniel Adni, Diana Ketler, Eric Mélon, Alexander Sitkovetsky, Pierre-Henri Xuereb, Geneviève Sommer și Răzvan Suma.
    Andrei Gocan a apărut ca solist cu majoritatea filarmonicilor din România (inclusiv cu cea a Filarmonicii Dinu Lipatti” din Satu Mare) precum și în recitaluri în Anglia (St Martin in the Fields, St John’s Smith Square, Turner Sims Hall, Duke’s Hall), Franța (Salle Cortot, Festival de Melle, Festival de Gex), Belgia, Olanda (Orlando Festival), Germania.
   În ultimii 10 ani, Andrei s-a format și ca dirijor, la Royal Academy of Music, cu profesorul Colin Metters. A lucrat ca dirijor asistent pentru Semyon Bychkov, Vassily Sinaisky și Pablo Heras-Casado și dirijează orchestre din Anglia, Franța, Germania, precum și multe filarmonici din țară.
   Andrei Gocan este apreciat de revista Musical Opinion ca un talent remarcabil”, este câștitorul câtorva premii internaționale importante, la concursuri din Olanda, Italia, și România, și a primit de-a lungul carierei sale distincții ca Louise Child Prize, Larry Adler Prize, și burse din partea Gordon Foundation, Ratiu Family Foundation și Fondation Meyer
    În prezent, Andrei Gocan este Asistent doctorant la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca si are o intensă activitate pedagogică, variind de la lecții private de vioară și muzică de cameră, până la cursuri de măiestrie internaționale.
 
   
     Conform regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 50% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. La concert pot participa persoanele care:
-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare
-prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
-prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.