joi, 28 octombrie 2021

Revelație relevată

    Toate echipele gazdă din etapa a XIV-a sunt mai bine clasate decât adversarele lor. Această curiozotate, ghicită în timp ce parcurgeam etapa cu clasamentul în față, v-o ofer ca pe un fapt divers. Ca pe o „chestiune” cum ar spune Florin Călinescu. În plus, șase echipe din primele șapte clasate joacă acasă. Cu excepția Rapidului și a FCSB-ului care dispută meciurile prin vecini, celelalte chiar joacă acasă. Păcat că tribunele vor fi goale. Păcat dar necesar.

    Cu toate acestea nu cred că vor fi victorii pe linie ale gazdelor. Cu excepția Mediașului, în toate celelalte localități care organizează meciuri în această etapă se pot întâmpla surprize. Surprize nu numai în ceea ce privește echipele care vor obține punct sau puncte ci și datorate citirii tabelei de marcaj la sfârșitul jocului.

    Derbiul etapei are loc la Cluj, sâmbătă de la ora 21,30, unde lidera, CFR Cluj, va face tot ceea ce le stă în putință să eșueze corabia marinarilor de uscat din Voluntari. Cică vor să le ofere un pahar cu apă rece. Dan Petrescu are destule belele pe cap. O pacoste în plus nu cred că și-ar putea permite. Marele bucluc provine din faptul că niciodată nu se pot obține rezultate pozitive atunci când schimbi profilul antrenorului în plin campionat. E ca și cum te-ai încălța cu cizma dreaptă pe piciorul stâng. Ce să facă Dan Petrescu cu un lot proiectat de Șumudică!?

   Scăpată de grijile Europei și ale Cupei României, FCSB are alte probleme. Unele caracteristice unei conduceri cu un coeficient de inteligență scăzut. Vina pentru situația lotului din acest moment aparține exclusiv conducerii. Șmecheria poate ține atâta timp cât persoanele cu care intri în contact sunt de nivelul tău. Clanul Becali a găsit în trecut la conducerile FRF și LPF oameni de același calibru cu ei. Cu Burleanu, un pic mai cizelat, le merge mai greu, ca atare și rezultatele din ultimii ani sunt mai slabe cu toate că loturile încropite de Meme Stoica erau de primă mărime. Pandemia nu s-a lăsat influențată de miștoul de stână (era să scriu de cartier) și le-a cam pus capac. Veți spune că jucătorii n-au nici o vină. Nu prea sunt de acord. Mirajul banilor le-a pus pixul în mână și au semnat. Să sperăm totuși că vor ieși la suprafață pentru că fotbalul românesc are nevoie de ei. Jocul cu Argeșul de duminică seară ar trebui să fie al doilea cap de afiș al etapei. Să sperăm că se va desfășura.

   O partidă interesantă are loc în deschiderea etapei, vineri de la ora 20,30 la Botoșani. Farul lui Hagi, de pe locul 9, speră să încurce socotelile moldovenilor și nu m-ar mira ca după această etapă să nu mai avem nici o echipă cu doar o singură înfrângere. Chiar dacă până acum Botoșaniul n-a înscris decât patru goluri acasă, iar Farul doar două în deplasare, cred că atacurile (nu numai atacanții) celor două echipe vor produce mai mult. Ar fi interesant să vedem așa vreo șapte goluri, dintre care trei din afara careului mare.

   Sâmbăta, de la ora 19, ne așteaptă iar un meci cu multe goluri. Cele 17 goluri înscrise de oltenii lui Reghe acasă și cele 12 goluri încasate de argeșenii lui Pelici (Mioveniul) în deplasare ne lasă să credem că vom avea o partidă într-un singur sens. Poate nu va fi chiar așa, dar spectacol pentru telespectatori precis va fi. Și... să nu uităm... oltenilor când le e lumea mai dragă le trage cineva covorul (de iarbă) de sub picioare. Doamne dă goluri!

   Un meci în care probabil că mingea va depăși linia porții mai greu sau poate chiar deloc este cel de luni, de la ora 17, 30 de la Arad, unde UTA și Chindia își vor mărunți atacurile și-și vor calcifica apărările. Ar fi bine să mă contrazică. De asemenea cred că la această partidă este nevoie de un arbitraj profesionist. În ultima perioadă de timp arbitrajul românesc lasă mult de dorit. Avem doi - trei arbitri de elită care dovedesc într-adevăr că sunt specialiști. Restul sunt doar „meseriași” cu voia lor sau a celor care le trasează teme. De când cu grecul ăsta la conducerea arbitrajului românesc „meseriașii” se înmulțesc.

   Uite că apare și Rapidul. Tocmai la a șasea partidă ca importanță pentru partea superioară a clasamentului. Partida de la închiderea etapei (luni, ora 20,30) din compania pașoptiștilor juveți se va desfășura probabil tot la Mioveni, avându-i pe giuleșteni ca gazdă. Mititelu și ai lui au mai pierdut din pieptul de cocoș cu care abordase primele etape ale prezenței lor pe Scala fotbalului românesc. Asta nu înseamnă că Rapidulețul meu va avea o partidă ușoară. Frânarii au și o revanșă de luat după ultimul lor meci direct.

   Ultimele patru clasate joacă între ele. Locul 13 (Gaz Metan) cu locul 16 (Clinceni) și locul 14 (Sepsi) cu locul 15 (Dinamo). Dacă la Mediaș (duminică, ora 15) mă gândesc la un  scor fluviu, la Sf. Gheorghe (tot duminică, în continuare, de la 17,30) cred că va fi o partidă echilibrată cu (multe) goluri. Echipa lui Rednic arată din ce în ce mai bine ca joc și numai rezultatele și pregătirea fizică le lipsesc. Coeziunea, marea problemă a celor din Ștefan cel Mare, ar trebui să înceapă să prindă contur. De partea cealaltă recenta schimbare de antreor ar putea da roade sau nu. Bergodi nu este un antrenor-șoc ci unul de cursă medie. Nu cred că a avut timp să-și lase amprenta. Scriu aceste rânduri înaintea meciului lor de cupă cu pașoptiștii juveți așa că nu pot să-mi fac o părere mai la cald asupra situației.

   V-ați vaccinat?

Niciun comentariu: