luni, 4 octombrie 2021

Filarmonica Dinu Lipatti ne epatează cu „Rapsodia română” a lui Franz Liszt

    Mult mai puțin ferventă, mai lină și mai eclectică este viziunea lui Liszt despre România în comparație cu George Enescu sau Ciprian Porumbescu. Desele lui vizite în România i-au permis maghiarului să simtă pulsul vieții, al tradiției și al culturii moldave, ardelene și valahe. Finalul mai tumultos, mai aspru, ne face să credem că l-au impresionat și torentele de pe crestele munților sau zbaterile opincarului pentru un trai mai bun. Vă invit să vă dați cu părerea joi, la Filarmonica Dinu Lipatti, de la ora 18,30, cu abonamentul nr. 7 sau cu biletul procurat de la casa de bilete.

   „Zilele muzicale sătmărene” continuă și în această săptămână atât joi cât și sâmbătă. Bineînțeles că spectacolul de joi nu se rezumă doar la compoziția lui Franz Liszt și orchestrată de Sorin Petrescu. Mai avem în program „Percutrance” pentru percuție și orchestră a brașoveanului Gabriel Mălăncioiu, „Ciuleandra” în viziunea fantezistă pentru pian, percuție și orchestră a bucureșteanului Andrei Tănăsescu și „Scenă pastorală română” pentru xilofon, pian și orchestră a mehedințeanului Petre Elinescu.

   Pentru aceste compoziții care ne vor răscoli orgoliul de vremelnici trăitori pe aceste meleaguri, dar și pe cel de adânc înrădăcinați în conștiința neamului, conducerea filarmonicii sătmărene ne propun pe dirijorul Cristian Lupeș, pe percuționistul Doru Roman (marimba, xilofon...) și pe pianistul Sorin Petrescu.

   Sâmbătă de la aceeași oră 18,30, cu abonamentul nr. 8 sau cu biletul procurat pe căile obișnuite ne vom delecta cu un „Concert cameral” susținut de „Transylvanian piano trio”. În program avem Maurice Ravel cu „Trio cu pian în La Minor” și Astor Piazzolla cu „Anotimpurile din Buenos Aires”.

   De asemenea vom respecta în ambele reprezentații măsurile de protecție pe care vi le reamintim: 

   Datorită regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 50% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat.

   La concerte pot participa persoanele care:

-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare

-prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore

-prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

    Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijorul CRISTIAN LUPEȘ, născut la Onești, personalitate culturală activă și multidisciplinară, este cunoscut pentru activitatea sa artistică revoluționară și pentru proiectele culturale create și manageriate de-a lungul timpului.

     Este considerat cel mai nonconformist dirijor român al momentului, cu o ascensiune surprinzătoare și atipică, fascinând prin ineditul interpretărilor personale și prin concepte de spectacol neconvenționale. În activitatea sa, el alege mereu să promoveze valorile românești moderne și contemporane, crezând, asemenea lui Enescu, în importanța muzicii pentru o viață culturală sănătoasă. Cu curaj și abilitate, aduce în fața publicului lucrări care sunt foarte rar abordate pe scenele românești, iar impactul este entuziast de fiecare dată.

    SORIN PETRESCU şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din oraşul natal, Timișoara, continuându-le apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti, la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.

   Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii „Banatul”, desfășurând o bogată activitate concertistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane. A fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesioniști în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra” din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este, de asemenea, laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (premiul II).

A participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul „George Enescu” (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), „East-West Festival” - Amsterdam (Olanda), „The New Music Festival” - Huddersfield (Marea Britanie), „Musicorama” (Hong Kong). Sorin Petrescu deține titlul de doctor în muzicologie.

  DORU ROMAN a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara la clasa de percuție a doamnei prof. Viorica Siminescu. A urmat apoi cursurile Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la clasa Maestrului Grigore Pop. Până în anul 1990 a fost angajatul Operei Române din Timișoara și membru al Filarmonicii „Banatul”. Începând din toamna anului 2007 a devenit solist-concertist al Orchestrei Filarmonicii „Banatul”. În paralel este profesor de percuție la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara și este doctor în muzică.

   Din activitățile sale multiple, amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony - Viena, Orchestrei Metropolitan - Bucureşti, Ansamblului de Percuţie  Cluj-Napoca, Trio-ului Gentis şi Old Dixieland Jazz Band Timișoara. Este coordonator  al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinul cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul Criticilor din România (1985), Premiul  Special la Festivalul de Jazz - Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul  UCMR (2008). A fost membru în juriul Concursului Internațional de Percuție „Giornate della Percussione” - Fermo, Italia - 2012.

    TRANSYLVANIAN PIANO TRIO a fost format în 2018, Transylvanian Piano Trio a devenit în scurt timp unul dintre cele mai apreciate trio-uri cu pian din România, fiind invitat să concerteze în cele mai importante festivaluri din ţară. Ca dovadă concertul de la Satu Mare face parte dintr-un turneu care mai are reprezentații în 7 oct. la Sighetul Marmației (locul la care îi spune acasă), în 11 octombrie la Brașov (una din capitalele Transilvaniei) și în 12 oct. la Cluj (acasă la Octavian). Pentru Vlad, după cum știți, acasă înseamnă Satu Mare.

    Membrii Transylvanian Piano Trio, Vlad Răceu (vioară, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare), Octavian  Lup (violoncel, Opera Națională din București) şi Aurelia Vişovan (pian, Universitatea de Muzică din Nürnberg) îşi propun să aducă publicului o mare diversitate repertorială, cu scopul de a promova muzica de cameră atât în România cât şi peste hotare. Echilibrul temperamental, rafinamentul artistic și entuziasmul interpreților garantează întrunirea elementelor care formează un ansamblu de referință în peisajul formațiilor muzicale româneşti.


Niciun comentariu: