joi, 30 septembrie 2021

Ego sum servus tuus


   „Sunt servitorul tău”. Așa își întâmpinau romanii oaspeții dragi. Fără a se simți înjosiți. Prin asta își arătau prietenia și considerația pe care le-o acordau celor care le călcau pragul. Exista și un alt salut, unul de supunere, de umilire în fața celor pe care îi considerau superiori (nu și ca respect în fața senectuții): „Ego sum schiavo tuus”, salut din care astăzi a mai rămas doar „ciao” și care se traduce prin „sunt sclavul tău”. Noi ardelenii, maghiarii, polonezii, sărbii... folosim „servus” ca un salut informal, chiar are o notă de intimitate.

   Șapte din primele nouă echipe din clasament vor juca în etapa a unsprezecea a Ligii Întâi în deplasare. Asta ne face să credem că vom avea o etapă foarte interesantă, cu dispute acerbe pentru puncte și, de ce nu(?), cu multe goluri. Mă gândesc la vreo 25 de zgâlțâiri de plasă.

   Nu credeam vreodată ca Voluntariul să dispute derbiul etapei. Iată că se întâmpla. Partida lor de duminică de la ora 16, de pe teren propriu cu Farul, are iz de derbi. Doar se întâlnesc locul cinci cu locul trei. Se vede treaba că Hagi a făcut ceea ce trebuia la echipa sa. A debitat, a aliat, a tratat și a finisat astfel încât materia primă a devenit produs final de calitate.

   Nu lipsit de interes este și meciul de la Ploiești de vineri de la ora 21, unde nomazii din Târgoviște primesc vizita altor nomazi. De fapt FCSB este singura echipă care nu are teren propriu. Celelalte care joacă meciurile de acasă pe alte terenuri au alte motive: ba sunt suspendate (nu este cazul anul acesta), ba sunt în restaurare sau reconstrucție, ba n-au toate vizele... Doar Becali e într-o transhumanță perpetuă. Pe teren probabil că Edi Iordănescu se va impune în fața lui Emil Săndoi.

   Lidera clasamentului, CFR, are o misiune ușoară duminică de la ora 18 în fața Gazului Metan din Mediaș. Oaspeții n-au apucat încă să se înfrupte din scumpirea gazului, așa că au o echipă încropită care nu prea face față ritmului. S-ar putea ca din primăvară să pună puțin mercaptan (sau alt fenol mai plăcut) în gaz, să-i dea miros.

   Sâmbătă, de la 19,30 la Sf. Gheorghe, Sepsi primește vizita Rapidului. Un Rapid care, în ultimul timp, dacă joacă bine pierde sau face egal, dacă joacă prost pierde. Cum totdeauna Rapidulețul a fost o echipă cu toane ne așteptăm la orice. Pe stadionul Dinamo, luni de la ora 20,30, gazdă este Academica Clinceni. Gazdă ospitalieră cred, în fața celor din Botoșani care speră să recupereze din ce-au furat juveții etapa trecută.

   În regalul de duminică seara (ora 21) este programat meciul dintre pașoptiști și Univ. Craiova. Noul derbi al Olteniei. Nici pozițiile din clasament, nici tradiția nu ar arăta că partida de pe stadionul din Craiova ar fi derbi, dar cum numărul de spectatori preezenți va fi mai mare decât la orice partidă din această etapă, și-a câștigat dreptul de a fi programată duminică seara. Tot un derbi, de data asta al argeșenilor, va avea loc vineri, de la ora 18, la Mioveni, în deschiderea etapei.

   Din nou Dinamo joacă în „cenușăreasa” etapei. Partida lor cu UTA de sâmbătă de la ora 16,30 ne va arăta dacă în Ștefan cel Mare s-a reușit să se închege o echipă. Până acum ne-au arătat că jucătorii aduși știu fotbal dar nu se prea cunosc pe teren. Arădenii au un contur bine definit și ar fi de-a dreptul nemulțumiți să se întoarcă cu traista goală. Doar n-au țesut degeaba...

   Servus!

   

   

Niciun comentariu: