joi, 9 septembrie 2021

Re-zis-ten-ță / Pace și caden-ță...

    Faptul că într-un articol cu caracter economic am scris despre traducerea defectuoasă de către politicul incult a cuvântului englezesc „resilience” mi-a adus câteva critici, nu neaparat numai negative, mă fac să reiau discuția asupra lui. Traducerea corectă și directă a lui „resilience” este „rezistență”, dar sensul pe care dorește UE să-l dea cuvântului „resilience” are și o tentă de revenire la normalitate în urma șocului denumit pandemie. Deci nu este vorba doar de o rezistență sau rezistență la uzură, ci despe revenirea în urma unei deformări, a unui șoc care a provocat daune majore, daune care ne-au îndreptat mai des pașii spre cimitir.


   Deoarece cuvântul englezesc are o rezonanță care te duce cu gândul la reziliență, Miticii au preluat în ignoranța lor acest termen și-l folosesc aberant. Precum foloseau odată „fortuit” cu sensul de „forțat” în loc de „întâmplător”. Tot un fel de antonim. Nu mai zic de englezescul „advertisement” sau germanul „kalt” sau de calamburul cu „puiul” și ”curtea” din franceză...

   Mai mult, președintele țării, un profesor ce se consideră educat, a preluat acest termen (reziliență) și l-a trecut într-un program național. Chiar și wikipedia a căzut în această capcană construind un întreg istoric și prezent al „rezilienței”, dar totul pleacă de la traducerea greșită a cuvântului „resilience”. Nu tot ce zboară are aripi. Reveniți-vă oameni buni. „Limba română e o comoară” nu trebuie să o stâlcim.

   Să vedem cum stăm cu fotbalul nostru autohton. Statistica arată că în etapa asta ar fi cinci victorii ale gazdelor, un egal și două derbiuri încheiate în favoarea oaspeților, dar cum statistica e doar statistică nu văd de ce nu ar apare surprize.

   Cele două derbiuri sunt cam de aceeași intensitate. Lidera CFR joacă la locul patru, în Moldova, iar ocupanta locului doi, Rapid, se deplasează la Arad unde UTA deține cea mai de jos treaptă a podiumului. Chiar dacă sunt favorite, echipele oaspete trebuie să se întrebuițeze serios sâmbătă la Botoșani și vineri în Ardeal pentru a pleca acasă cu agoniseala maximă. Ambele partide sunt de la ora 21.

   O partidă interesantă se anunță luni, tot de la ora 21, la Craiova, unde oltenii cei mari și infumurați după victoria din Giulești pot claca în favoarea cuminților secui din Sf. Gheorghe, chiar dacă statistica spune altceva.

   La Mioveni, Chindia va da peste un adversar incomod dar nu inabordabil. Meciul va fi vineri, de la ora 18, în deschiderea etapei. Probabil că programarea meciurilor de vineri se datorează faptului că nici una din cele patru echipe nu au avut jucători în echipa lui Rădoi. Sau invers. Nu s-au selecționat jucători de la UTA, Rapid, Mioveni și Chindia pentru a putea fi programați să joace vineri (sâc!). Selecționații de la tineret și juniori nu contează.

   Interesant este că toate echipele clasate de la locul trei la opt joacă meciuri acasă. Printre ele se află și Farul care se pare că are cel mai ușor meci, luni de la ora 18, în compania ultimei clasate Academica. Mult mai strâns pare a fi meciul de la Pitești unde FC Argeș întâlnește sâmbătă de la ora 18, vecinii de clasament, juveții pașoptiști.

   Chiar dacă rezonanța numelor ne informează că derbiul cvasitradițional FCSB - Dinamo va strânge un număr apreciabil de suporteri, probabil că meciul va fi pe teren unidirecționat. Mai interesant va fi meciul din tribună. Partida se va disputa duminică de la ora 21 având „în deschidere”, de la ora 18,15, la Mediaș, un meci în care ardelenii sunt nevoiți să sape până dau de metanul izbăvitor.

Niciun comentariu: