miercuri, 1 septembrie 2021

Joi, 2 septembrie, pleacă din Lisabona Connecting Europe Express - un tren al interoperabilității

 

 

   

   Realizarea proiectului Connecting Europe Express a fost posibilă datorită colaborării partenerilor din sectorul feroviar european și a instituțiilor de la nivel național, local și de la nivelul UE. Din cauza lățimilor ecartamentului diferite din Europa, Connecting Europe Express va fi compus, de fapt, din trei trenuri – trenul iberic, trenul standard și trenul baltic – care se vor întâlni de-a lungul călătoriei. Proiectul este o ocazie de a reaminti lipsa interoperabilității dintre unele părți ale rețelei feroviare europene, dar și de a demonstra cooperarea foarte bună dintre întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură.

    Connecting Europe Express este un tren special, creat în cadrul anului european al căilor ferrate - 2021. Acesta va pleca din gara Lisabona pe 2 septembrie. Trenul va opri în peste 100 de localități din 26 de țări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris pe 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20 000 km iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE. 

   Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean a declarat: „Căile ferate au modelat bogata noastră istorie comună. Transportul feroviar reprezintă însă și viitorul Europei, este soluția noastră pentru atenuarea schimbărilor climatice și stimularea redresării economice în urma pandemiei, pe măsură ce construim un sector al transporturilor neutru din punctul de vedere al carbonului. În săptămânile următoare, Connecting Europe Express va deveni o conferință continuă, un laborator și un forum de dezbatere publică cu privire la modul în care transportul feroviar poate deveni mijlocul de transport de predilecție atât pentru călători, cât și pentru întreprinderi. Vă invităm să-l întâmpinați călduros când se va opri într-o gară din apropiere.” 

   De-a lungul călătoriei, sunt prevăzute diverse evenimente pentru a întâmpina trenul în gările în care se va opri în Europa. Persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări, de asemenea, dezbaterile care vor avea loc la bord, precum și conferințele privind politica UE în domeniul infrastructurii și rolul rețelei europene care vor fi transmise în direct pe site-ul evenimentului de la Lisabona, București, Berlin și Bettembourg. Connecting Europe Express este rezultatul cooperării unice dintre Comisia Europeană și Comunitatea Căilor Ferate Europene și a Gestionarilor de Infrastructură (CER), operatorii feroviari europeni, administratorii de infrastructură și numeroși alți parteneri de la nivelul UE și de la nivel local.

   În România trenul intră pe 17 septembrie pe la Giurgiu și iese în 19 septembrie pe la Curtici. În aceeași zi (17 septembrie) trenul garează în Gara de Nord și pleacă a doua zi cu opriri în Brașov, Sibiu, Copșa Mică, Cluj, Oradea, Arad și Curtici. Sătmărenii care vor să salute trenul o pot face sâmbătă 18 septembrie la Cluj unde trenul staționează 30 de minute (între orele 18,23 - 18,53) sau tot sâmbătă seara, la Oradea unde Express-ul va staționa 55 de minute (între orele 21,21 - 22,16).

   Nu știu în ce măsură CFR-ul va reuși să respecte programul de mai sus. Știm că de mult n-a mai existat vreun tren în România care să respecte cu strictețe programul unui parcurs. Probabil calitatea infrastructurii și lipsa electrificării a împiedicat efectuarea unei bucle astfel încât și noi sătmărenii să putem să-i fluturăm batista. 

   Vagoanele care alcătuiesc trenul au fost oferite de diferite companii feroviare europene. În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate numeroasele tehnologii și inovații existente care îmbunătățesc experiența în sectorul feroviar și va arăta modul în care UE sprijină proiectele de infrastructură. 

   În contextul pandemiei actuale, siguranța a fost un aspect prioritar în organizarea tuturor activităților din jurul proiectului Connecting Europe Express. Unele evenimente vor fi transmise în direct, iar persoanele pasionate de căile ferate sunt încurajate să întâmpine trenul în anumite gări.

Niciun comentariu: