luni, 20 septembrie 2021

Bach, Mozart și Brahms în cadrul „Zilelor muzicale sătmărene”

 

 Oboiul lui Sorin Crudu atent la bagheta lui Tiberiu Soare

 >>Condiții noi de vizionare și audiție impuse de pandemie

 

     Ediția cu numărul 44 a „Zilelor muzicale sătmărene” este așteptată cu nerăbdare de melomanii din nord-vestul României. Din păcate, odată cu toamna a sosit în Satu Mare și un val anormal de intens al pandemiei. Lâncezeala și tânjala de care au dat dovadă cei care ar fi trebuit să ia măsuri ne aduc iar restricții. Să revenim la obiectul acestui articol și să remarcăm a nu știu câta oară grija pe care o are conducerea Filarmonicii „Dinu Lipatti” asupra calității invitaților săi. Joi, 23 septembrie, de la ora 18,30, cu abonamentul cu numărul 3 vom avea posibilitatea să ascultăm actul de cultură produs de doi dintre cei mai curtați muzicieni români pe scenele internaționale.

           SORIN CRUDU a început studiul oboiului cu profesorul Mihăiță Vasile la Liceul de Arte „O. Băncilă” din Iași. După terminarea liceului este acceptat la Conservatorul de Muzică din Berna unde va studia cu profesorul Matthias Arter. Urmează studiile de Masterat la Geneva cu Profesorul Roland Perrenoud și la Salzburg cu profesorul Gunther Passin.
      Sorin este premiat la concursuri internaționale, astfel el a câștigat premiul II la Concursul Internațional Citta di Chieriin Italia, premiul Ferlendis la Concursul Ferlendis tot în Italia, precum și premiul II la concursul internațional pentru oboi Gheorghe Dima în Cluj. În Elveția este laureat al concursului Kiefer Hablitzel Stifftung și ajunge în semifinala concursului de la Muri (Elveția). În anul 2020 câștigă premiul I la Concursul Internațional de Oboi din Los Angeles. 
 

      Din anul 2019 este angajat ca prim oboist al orchestrei naționale din Slovenia. A avut ocazia de a cânta sub bagheta multor dirijori renumiți precum Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Charles Dutoit, Myung-Whun Chung, Paavo Jarvi, Michail Jurowsky. Pe lângă activitatea sa orchestrală, Sorin este deseori invitat să cânte solist cu orchestre din țară și din străinătate.

          Născut în 1977 la București, TIBERIU SOARE este absolvent a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat, clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei și cea de interpretare muzicală-tubă, clasa conf. Ion Popescu.

   S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate-secția dirijat orchestră cu Horia Andreescu, și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. În 2018 a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică București cu lucrarea ”Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, îndrumătorul său fiind Prof. Univ. Dr. Dan Dediu.


    Artistul își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania și Elveția. A colaborat cu artiști de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandru Tomescu, Pompeiu Hărășteanu, Marin Cazacu, Felicia Filip, Horea Mihail, Răzvan Suma, Teodora Gheorghiu și mulți alții.

   În anul  2010 a dirijat orchestra London Philarmonic. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio a realizat mai multe concerte și înregistrări. Între anii 2005 și 2013 a fost dirijor al Operei Naționale din București, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski. În aceeași calitate a semnat, printre altele, conducerea muzicală a tragediei lirice "Oedip" de George Enescu în cadrul ediției din 2011 a Festivalului Internațional "George Enescu". Între 2012 și 2015 a deținut funcția de Dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Deși domeniul său predilect de activitate îl constituie interpretarea muzicii culte, tânărul dirijor s-a remarcat mai ales prin fervoarea cu care susține coexistența tuturor genurilor muzicale în universul cultural al oricărui meloman. El este de părere că granițele de ordin temporal și conceptual nu ar trebui să existe în muzică.

   Din ianuarie 2007 până în mai 2008 Tiberiu Soare a fost primul coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” înființat în cadrul Operei Naționale din București.

   În data de 25 martie 2015 Casa Regală a României i-a conferit lui Tiberiu Soare Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Peleș. In prezent detine titlul de Ofițer al Ordinului Coroana României.

 
       Programul de joi seara cuprinde realizări a trei monștri sacri ai muzicii universale. „Concertul Simfonic” al Filarmonicii Dinu Lipatti cuprinde „Concertul pentru oboi și orchestră în Re Minor” al lui Bach, „Andante în Do Major” a lui Mozart și „Simfonia nr. 3 în Fa Major” a lui Brahms.
   Înainte  de a vă ura vizionare și audiție plăcute trebuie să vă informez și despre noile condiții de participare survenite din cauza pandemiei:
    Sala poate primi doar 50% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. La concert pot participa doar persoanele care:

-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare

-prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore

-prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

 
 
 

Niciun comentariu: