joi, 16 septembrie 2021

Uraaa! Nu mai avem ură!

   „Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane” este definită rece prietenia în DEX. Păcat că nu toată lumea are prieteni. Sunt unii care nu au avut prieteni în viața lor. Îmi pare rău pentru ei. Lor nu le pare. Nu are cum să le pară pentru că nu știu ce au pierdut. Cicero spunea: SINE AMICITIA VITAM ESSE NULLAM, mai pe românește „fără prietenie n-ar fi viață”. Consecința logică este că cei care nu au prieteni nu trăiesc. Nu e chiar așa. Trăiesc, dar nu pătrund termenul. Iau doar partea de întovărășire din el. Tot la fel de adevărat este că în Historia Alexandri Magni, filozoful german Ernst Curtius declama în secolul al XIX-lea: INTER DOMINUM ET SERVUM NULLA AMICITIA EST, adică „între stăpân și sclav nu poate exista prietenie”. A spus, dar nu este neaparat veridic. Chiar și în lumea animalelor există prietenii, uneori ciudate, care desființează teoria lui Curtius.
   Unii confundă prietenia cu iubirea. Cazurile de iubiri neîmpărtășite sunt nenumărate. Prietenia nu poate fi neîmpărtășită. Iubirea mai trece câteodată, se mai uită, în prietenie se tace împreună. Iubirea este transparentă, prietenia este diafană. Iubirea este ca un material plastic: necesar, util, dar în timp poate deveni dăunător. Prietenia este ca o floare. Nu vreau să scot în evidență că este vie. Și iubirea este vie. Comparația se referă la faptul că atunci când prietenia dispare (moarte, depărtare,...) nu apare factorul vătămător: ura.
 

    Cam așa  ceva filozofam acum doi ani. Mai exact acum doi ani, trei zile și patru minute, ca să parafrazez titlul unui film românesc contemporan. Nu știu de ce dar am simțit nevoia să reiau ideea înaintea unei etape care e greu să se ridice la intensitatea celei precedente. Jocurile par mai șterse, cu excepția derbiului și parțial a confruntării de la Craiova.
   Dacă ne uităm puțin pe harta fotbalului constatăm că Regatul are nu mai puțin de 12 echipe din cele 16 ale Ligii întâi. Ba mai mult: din Moldova este o singură echipă. Cele patru echipe ardelene sunt răspândite pe locurile 1, 5, 13 și 15, adică pe două dintre ele le paște retrogradarea în locul lor venind, teoretic vorbind, primele două clasate din eșalonul secund. La această oră acestea sunt tot din sud: Chiajna și Petrolul.
   Să sperăm că centre fotbalistice ca Timișoara, Brașov, Sibiu și „U” Cluj vor găsi resurse să mulțumească cohortele de fani care îi vor însoți meci de meci și să pătrundă în bloc în locul unor echipe precum cele din Voluntari, Clinceni, Mioveni sau Chindia. Îmi pare rău de echipa de tradiție cu sediul în Târgoviște că a trebuit să o introduc pe această listă, dar nu au mai jucat un meci pe teren propriu la propriu (sâc!) de vreo doi ani.
   Derbiul etapei va fi la noi în Ardeal, mai precis la Cluj, unde se întâlnesc două echipe rănite. CFR-ul lui Dan Petrescu vine după două înfrângeri consecutive (nu știu rezultatul din competiția europeană; mă refer la debarcarea lui Șumudică și jocul de la Botoșani) iar Univ. Craiova lui Pițurcă după semieșecul cu Sepsi. Așteptam acest joc la începutul campionatului ca pe un festival al fotbalului dar, după ce la timone au ajuns cei doi P, Victor și Dan, nu mă aștept decât la un joc superînchis în care tehnica individuală va fi subordonată tehnicii de temporizare impuse  de pe bancă. Jocul se va desfășura luni, de la ora 21 și va închide etapa cu numărul 9.
   Sâmbătă de la ora 14,30, se pare că la Ploiești, jocul dintre Chindia și Farul va fi mult mai deschis și mai aproape de ceea ce vor suporterii în general. Adică pase în față nu în spate. Cred că jucătorii lui Hagi își vor continua pasa bună începută de la schimbările majore și vor trece lejer de târgovișteni, privind cutezători spre podium.
   Jocurile Rapid - Gaz Metan (vineri de la ora 21) și Dinamo - Botoșani (duminică de la ora 19) sunt două jocuri care, aparent, ar trebui tratate că au favorite din start. Adică giuleștenii și moldovenii ar trebui să câștige lejer. Nu va fi chiar așa. Medieșenii și mai ales Dinamo vor avea un cuvânt de spus și nu este exclus ca ele să muște din trezoreria virtuală a favoritelor. Uff(!), Rapidulețul meu... Sper să câștige...
   Alte două jocuri complet antagonice se vor disputa la Voluntari și Sf. Gheorghe. Unul anost, vineri de la ora 18, în prezența a circa 200 - 250 de persoane cu tot cu combatanții, în care gazdele primesc replica Mioveniului, iar celălalt viu, cu spectacol atât pe teren cât și în tribune între Sepsi și UTA, duminică de la ora 16.
   Chiar dacă interesul pentru jocul dintre pașoptiști și cei care „fac ce spune Becali” va atinge multe orgolii, clasamentul ne spune că trebuie să-l tratăm ca un meci de duzină. Nu va fi un meci de duzină. Chiar vom avea spectacol pe iarbă și în amfiteatru așa că vă invit sâmbătă de la ora 20 în fața televizoarelor. Dacă nu ar plana asupra noastră spectrul carantinei din cauza celor care, inconștienți, refuză să se vaccineze v-aș fi recomandat și câteva cluburi și terase cu bere bună.
   Cenușăreasa etapei se va disputa duminică de la ora 13,30 pe terenul din Ștefan cel Mare zice FRF-ul. Personal nu cred că Dinamo va lăsa să se dispute acest meci acolo deoarece ar afecta disputa lor cu Botoșaniul din aceeași zi. Om vedea! Adversară îi va fi formația din Pitești.
  

 

Niciun comentariu: