joi, 23 septembrie 2021

România și Polonia aplică incorect normele privind siguranța operațiunilor petroliere și gazeifere de sub nivelul mării

   Printre multele decizii anapoda care se iau la nivel guvernamental și parlamentar, sunt unele care ating și norme ale Uniunii Europene, iar unele din acestea sunt obligatorii. Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană  urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corelată a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al societăților.

    Comisia Europeană solicită României și Poloniei să transpună, să pună în aplicare și să aplice corect normele UE privind siguranța operațiunilor petroliere și gazeifere din Marea Neagră, respectiv Marea Baltică Baltică. Astfel s-au trimis scrisori de punere în întârziere Poloniei și României pentru că nu au integrat corect anumite aspecte ale Directivei privind siguranța activităților offshore în sistemele lor juridice.

   În această directivă, UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor și la asigurarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente. Statele membre trebuie să se asigure că întreprinderile cărora le acordă o licență de explorare sau de producție  sunt bine finanțate, dispun de expertiza tehnică necesară și au la dispoziție resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar.

   Trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță, precum și un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Întreprinderile sunt pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate. Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisia Europeană.

   Încărcătoare comune la dispozitivele electronice

   În altă ordine de idei, Comisia Europeană a mai făcut joi un pas important împotriva deșeurilor electronice și a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalența diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice. Asfel s-a propus ca:

  • Un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să își încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.
  • Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiți producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.
  • Separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Acest lucru va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimează că reducerea producției și eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

   Informații mai pertinente pentru consumatori: producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea cerută de dispozitiv și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai ușor dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil. Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziționate și i-ar ajuta să economisească 250 de milioane EUR pe an care ar fi cheltuiți cu achiziții inutile de încărcătoare.

 


 

 


Niciun comentariu: