Luni, 25 octombrie 2021, la sediul APASERV SATU MARE S.A, s-a semnat al treisprezecelea contract de lucrări din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”, derulat de APASERV SATU MARE S.A. prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Contractul de lucrări „Extinderea sistemului zonal de alimentare cu apă Satu Mare către Craidorolț, Crișeni, Eriu Sâncrai și Satu Mic. Extindere canalizare în clusterul Micula” are o valoare de 26.225.027,58 lei (fără TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor de 23 luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 de luni.
Lucrările constau în construirea conductelor de aducțiune între localitățile Baba Novac-Craidorolț, respectiv între localitățile Craidorolț-Crișeni-Eriu Sâncrai-Satu Mic, pe o lungime totală de 21 km, construirea unei gospodării de apă în localitatea Craidorolț, construirea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Crișeni, Eriu Sâncrai și Satu Mic, pe o lungime de aproximativ 13 km cu 1078 branșamente, respectiv extinderea rețelei de canalizare în localitatea Micula și construirea rețelei noi de canalizare în localitățile Bercu, Nisipeni și Noroieni, pe o lungime de aproximativ 19,5 km cu 663 de racorduri. Totodată, se vor construi 10 stații de pompare pentru ape uzate cu aproape 9,5 km de conductă sub presiune aferentă acestora.
Între obiectivele investiției amintim: îmbunătățirea condițiilor de viață și reducerea riscului de îmbolnăvire prin dezvoltarea/înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în condiții de siguranță și în regim continuu; reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apă, contribuind la conservarea pe termen lung a resurselor de apă.
Reamintim că „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare, Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 990.485.533 lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă (Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și bugetul de stat) este în valoare de 901.356.596,62 lei, cofinanțarea autorităților publice locale cuprinse în proiect este în valoare de 18.395.032,58 lei și cofinanțarea APASERV SATU MARE S.A. este în valoare de 70.733.903,80 lei.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 populație echivalentă în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC). Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020
După cum v-ați dat seama textul de mai sus reprezintă comunicatul de presă trimis de Apaserv. La conferința de presă ce a avut loc chiar înainte de semnarea respectivului contract au fost prezenți și au luat cuvântul, în ordine: Dr. Ing. Ioan Leitner - director general Apaserv, Csaba Pataki - președinte al Consiliului Județean Satu Mare, totodată președinte al UAT a județului Satu Mare, Vasile Ștrango din partea executantului lucrării, Beres Antal Elek - primarul comunei Lazuri și Daniel Balog - primar al comunei Craidorolț.
Întrebat de GNV care este situația celorlalte 12 contracte semnate până acum Ioan Leitner ne-a spus că „în marea majoritate a contractelor se lucrează în momentul de față; în contractele pentru stațiile de epurare și stațiile de tratare a apelor potabile se lucrează deja la câteva obiective cum ar fi Batarci, Orașu Nou și Tămășeni, iar în celelalte contracte, de canalizări, se lucrează în comunele Valea Vinului, Batarci, Tarna Mare și urmează a porni lucrările și în celelalte localități”. În altă ordine de idei, întrebat fiind de alte programe și proiecte pe care le are în vedere invitatul nostru a spus: „Noi în momentul de față ne pregătim pentru a depune cerere de finanțare și pe următoarele programe Anghel Saligny, PNRR (n.r. - Programul Național de Redresare și Reziliență), PODD (n.r. - Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă), respectiv asigurăm asistență primăriilor care vor să depună cereri de finanțare pe asemenea proiecte.”
De la Pataki Csaba am aflat că „sunt multe investiții care se suprapun, de exemplu acuma în zona Craidorolț se modernizează drumul dintre Craidorolț și Moftin și va trebui corelate aceste investiții publice în așa fel încât să nu existe sincope în execuția lor”. Am profitat de prezența dânsului la această conferință și l-am întrebat care este părerea sa despre situația politică din țară, mai precis criza din Guvern și Parlament: „Este o situație destul de complicată. Eu sper totuși într-o rezolvare într-un orizont de timp foarte scurt, deoarece trăim vremuri foarte grele și am avea nevoie de un guvern cu puteri depline care să fie capabil să aducă niște măsuri, pe de-o parte pentru a proteja sănătatea cetățenilor, pe de altă parte să încerce să contracareze efectele dăunătoare care se prevăd în această iarnă pentru economie în general și pentru economia fiecărei familii. Eu le doresc multă clarviziune și multă răbdare unul față de altul deoarece un guvern de coaliție se poate forma exclusiv dacă se respectă între ei partenerii”. Zgândărit de către noi în a afla părerea personală în ceea ce privește „vinovații” și soluțiile pentru redresare în această privință Pataki Csaba a afirmat: „Eu atâta știu că noi, colegii mei din UDMR, am fost întotdeauna elementul stabilizant atunci când am făcut parte dintr-o coaliție, încercăm să coagulăm în jurul nostru niște oameni cu care se poate continua această muncă, iar timpul pierdut este un mare, mare păcat și are efect dăunător. Acuma nu este momentul să căutăm vinovați ci să căutăm soluții. Soluția ar fi ca să se formeze o majoritate transparentă care să susțină, indiferent că vorbim de un guvern minoritar sau majoritar, să suțină urgențele.”.
Executantul lucrării Proiect Invest, prin reprezentantul său Vasile Ștrango a afirmat despre acest contract că „este o lucrare frumoasă, de anvergură, complexă dar nu este ceva nou pentru noi, este o lucrare chiar potrivită pentru firma noastră”. Întrebat în ce stadiu se află cu lucrările la contractele anterioare preluate din acest proiect, interlocutorul nostru a spus: „În majoritatea lucrărilor pe care le-am angajat suntem în grafic, la unele chiar termenele sunt scurtate. Una din lucrările care am început-o în urmă cu 45 de zile din localitatea Hodod, canalizare și stație de epurare, este de asemenea în grafic și de-alungul anilor nu am avut probleme de întârzieri sau în legătură cu calitatea lucrărilor”. Am insistat să ne informeze punctual asupra contractului cu care se află în avans față de grafic: „Suntem avansați la alimentarera cu apă și distribuție în localitatea Bixad. Este vorba despre 58 de km de rețea”. Iscodit să ne spună ce greutăți are în colaborarea cu primăriile Vasile Ștrango a spus: „Nu avem probleme cu beneficiarii. Facem treabă de calitate și în termen.”.
Cei doi primari prezenți la conferința de presă, Beres Antal Elek (Lazuri) și Daniel Balog (Craidorolț) ne-au vorbit despre bucuria ce abia așteaptă să o împartă cu consătenii lor, aceste investiții aducând civilizația și în lumea satelor, acolo unde puțini credeau că vor renunța vreodată la buda din fundul curții. Beres Antal Elek: „Ce să vă spun? Sâmbătă după amiază tocmai am primit o sesizare pentru deversare ilegală de canalizare. Luat la rost, cel vinovat m-a pus la zid, spunând că nu are unde deversa. El nu știa că acest proiect a fost inițiat cu opt ani în urmă, dar au fost necesare foarte multe avize, ceea ce a întârziat nepermis de mult începerea lui. Va fi o lucrare destul de greu de realizat deoarece este foarte aproape de Pădurea Noroieni, pădure declarată monument al naturii.”; Daniel Balog: „Este o bucurie mult așteptată. Acest proiect a fost decalat cu doi ani, decalare de care nu suntem noi vinovați ci cei din Uniunea Europeană. Acest proiect ar fi trebuit să fie gata în luna decembrie a acestui an, dar va fi gata doar în decembrie 2023. Este un proiect de anvergură, este un proiect emblematic pentru comuna noastră deoarece rețeaua de apă există în acest moment doar în centrul de comună Craidorolț (din 1997)”. Chestionați asupra altor probleme pe care le au în comunele lor răspunsurile lor au fost cam aceleași: se orientează către proiectul Anghel Saligny, către introducerea rețelei de gaz, construcția de grădinițe, infrastructură... toate în speranța ridicării nivelului de trai al consătenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu