luni, 18 octombrie 2021

La doar 20 de ani violonistul Ștefan Șimonca-Oprița are două prezențe pe scena Festivalului Internațional George Enescu

La pupitru un alt tânăr consacrat Andrei Gocan

 
     Chiar dacă în aplauzele dumneavoastră s-a lăsat încet cortina peste cea de-a 44 ediție a Festivalului Muzicii Sătmărene conducerea Filarmonicii Dinu Lipatti nu a coborât ștacheta în ceea ce privește calitatea muzicii pe care ne-o oferă și ne  surprinde cu doi invitați de marcă: dirijorul Andrei Gocan, un mai vechi răsplătit cu ovații pe scena celui mai important edificiu cultural al județului Satu Mare și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița, o certitudine pe care o așteaptă celebritatea. Probabil că tinerețea interpreților va întineri și publicul prezent în sală, mai ales că în săptămâna ce a trecut, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” tocmai „și-a deschis din nou porțile micilor melomani în cadrul noului concert educativ „Micul toboșar” unde au fost prezentate instrumentele pe care cântă micul toboșar, iar copiii au explorat lumea fascinantă a ritmului și a melodiei” ne-a informat Kovacs Emoke, directorul instituției de cultură cu pricina.
 
   Așadar joi, 21 octombrie, de la ora 18,30 pe baza abonamentului cu nr. 11 sau pe baza biletului procurat de la casa de bilete a filarmonicii, vom putea asculta Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven. Dacă ne place Brahms avem ocazia să ne delectăm cu „Concerul pentru vioară în Re Major” iar pentru cei îndrăgostiți de Beethoven ”Simfonia nr. 8 în Fa Major” este propunerea organizatorilor

   Ştefan Șimonca Oprița, născut la 27 decembrie 2000, student al Conservatorului de Muzică Hochschule für Music Saar Saarbrücken, studiază vioara cu David Grimal (din 2016) și cu prof. Artemiu Şimonca-Opriţa (din 2005). Este absolvent al Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. De asemenea, s-a bucurat de îndrumarea doamnei prof. Ana Hălmăgean (2007-2011), urmând şi cursuri de măiestrie cu prof. Mihaela Tomescu (2011-2017).

 

   Studiază pianul de la 6 ani şi viola de la 10 ani. Este membru al Fundaţiei „Remember Enescu” din anul 2012. A debutat la şapte ani pe scena Filarmonicii arădene, în iunie 2008. A susţinut recitaluri la Ateneul Român, a fost solistul orchestrelor Filarmonicilor de Stat din Arad, Tîrgu Mureş, „Dinu Lipatti” din Satu Mare, „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, al orchestrei Concerto a Universităţii de Muzică din Bucureşti, precum şi al prestigioasei orchestre PKF – Prague Philharmonia.

    A susținut recitaluri  în Londra (la Cadogan Hall), Manchester (la Royal Northern College of Music) şi Leiston (Marea Britanie); în Praga (Cehia); în Saarbrücken, Traunstein şi Neumarkt (Germania); în Békéscsaba şi Gyula (Ungaria); în Betleem (Palestina) și în diferite oraşe din România.

   Din 2017 este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances, fondată şi condusă de Maestrul David Grimal, cu care participat la mai multe turnee în Franţa, Italia, Belgia şi Israel. A colaborat cu dirijori precum Robert Max şi Kriss Russman (Anglia), Leoš Svárovský (Cehia), Toshiyuki Kamioka (Japonia/Germania), Gabriel Bebeşelea, Cristian George Neagu, Bogdan Vodă, Dorin Frandeş, Radu Ciorei, Andreas Mihăiţă, Cristian Oroşanu (România), Hermann Szabolcs (Ungaria), Leandro Silvera, S. Speare, Tim Lowe (Anglia) ş.a.

   A fost în mai multe rânduri invitatul televiziunilor naţionale şi regionale, locale sau on-line. A apărut pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, în septembrie 2019, unde a susţinut un recital alături de Maestrul David Grimal și în septembrie 2021 alături de orchestra Les Dissonances.

   Este concert-maestrul orchestrei Universităţii HfM Saarbrucken. La vioară a obţinut numeroase premii, între care amintim Marele Premiu la Concursul Internaţional de Vioară „Remember Enescu” de la Sinaia; s-a clasat primul la Concursul Internaţional „Walter Gieseking” HfM (Hochschule für Music) Saar Saarbrücken (University of Music Saar); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa); Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Ştefania şi Dan Cumpătă” (Bucureşti). De asemenea, la pian a obţinut Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti) iar la violă a fost distins cu diferite premii, precum Marele Premiu la Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti), premiul I la Concursul Internaţional de Muzică şi Teatru LiveMuseArt (Arad) şi la Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa).

 

      Andrei Gocan a început studiul viorii cu mama sa și l-a continuat cu Robert Truț și Nicușor Silaghi la Cluj, apoi cu maestrul Ștefan Gheorghiu la București. Andrei a absolvit Royal Academy of Music ca șef de promoție studiind cu Remus Azoiței și Thomas Brandis. Și-a continuat educația la Conservatorul Național Superior din Paris cu Boris Garlitsky, desăvârșind formarea prin participarea la cursurile de măiestrie ale unora dintre cei mai cunoscuți soliști și pedagogi, printre care Maxim Vergerov, Pierre Amoyal, Miriam Fried, Zvi Zeitlin și Aleksander Pavlovic.

 
 
    Ca muzician de cameră, Andrei s-a format cu profesorul Mihai Guttman la Cluj, cu membri ai cvartetelor Maggini, Belcea și Skampa la Londra, și la cursuri de măiestrie cu Bruno Canino și Eberhard Feltz. În concerte camerale, Andrei i-a avut ca parteneri pe Daniel Adni, Diana Ketler, Eric Mélon, Alexander Sitkovetsky, Pierre-Henri Xuereb, Geneviève Sommer și Răzvan Suma.
    Andrei Gocan a apărut ca solist cu majoritatea filarmonicilor din România (inclusiv cu cea a Filarmonicii Dinu Lipatti” din Satu Mare) precum și în recitaluri în Anglia (St Martin in the Fields, St John’s Smith Square, Turner Sims Hall, Duke’s Hall), Franța (Salle Cortot, Festival de Melle, Festival de Gex), Belgia, Olanda (Orlando Festival), Germania.
   În ultimii 10 ani, Andrei s-a format și ca dirijor, la Royal Academy of Music, cu profesorul Colin Metters. A lucrat ca dirijor asistent pentru Semyon Bychkov, Vassily Sinaisky și Pablo Heras-Casado și dirijează orchestre din Anglia, Franța, Germania, precum și multe filarmonici din țară.
   Andrei Gocan este apreciat de revista Musical Opinion ca un talent remarcabil”, este câștitorul câtorva premii internaționale importante, la concursuri din Olanda, Italia, și România, și a primit de-a lungul carierei sale distincții ca Louise Child Prize, Larry Adler Prize, și burse din partea Gordon Foundation, Ratiu Family Foundation și Fondation Meyer
    În prezent, Andrei Gocan este Asistent doctorant la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca si are o intensă activitate pedagogică, variind de la lecții private de vioară și muzică de cameră, până la cursuri de măiestrie internaționale.
 
   
     Conform regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 50% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. La concert pot participa persoanele care:
-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare
-prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
-prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
 

Niciun comentariu: