marți, 5 martie 2024

Arbitrajele, bată-le vina!

     De multe ori mă supăr pe comentatorii jocurilor în direct și a celor din studiouri pentru că inventează vini care nu există. Uneori inventează pentru a se da supercunoscători ai fenomenului și insistă asupra teoriei lor împotriva evidenței revelată de reluări. Este unul, un fost jucător de nivel mediu, care crede că le știe pe toate. Din păcate e prea orgolios să-și recunoască propriile inepții. Alteori greșesc din necunoașterea regulamentului. Chestii banale despre care nu au habar. Aici mă refer la unul care a venit de la Eurosport. Nu le-am dat numele ca să nu le-ncurc și nici nu merită să le caut.

     De cele mai multe ori greșelile se datorează neatenției, al modului individual de a privi lucrurile sau al atașamentului emoțional față de una sau alta din echipe. Toate aceste inadvertențe sunt scuzabile și pot fi înțelese. Mai sunt, în schimb, câteva luări de cuvânt ticăloșite, care nu mai țin de partea sportivă a lucrurilor, precum ura față de unii combatanți sau de grosimea portofelului burdușit de câțiva interesați.

    Trebuie totuși să recunosc că greșelile de arbitraj s-au înmulțit simțitor de când avem acest grec la conducerea arbitrajului românesc. Dacă am pune aceste greșeli pe seama lipsei de valoare a arbitrilor în mare parte n-am avea dreptate. De ce spun asta? Pentru că evident, în fiecare etapă sunt două-trei meciuri în care se arbitrează cu temă. Acum dacă arbitrii sunt autodidacți sau li se dictează nu știu, dar nu pleacă de pe teren fără să-și facă tema. Până la urmă este un haos pentru că pe rând, când este dezavantajată una când alta. Doar Hagi și Voluntariul rămân neatinși. Dintre echipele cele mai năpăstuite le-aș aminti pe Iași și pe Hermannstadt, iar dintre cele mai puțin forfecate Dinamo și FCSB ies în evidență.

    Am rămas dator cu două rezultate din etapa a douăzeci și opta. Asta pentru că și-au permis să joace tocmai când îmi sărbătoream și eu ziua de naștere. N-au ținut cont că e foarte rară. Petrolul - Univ. Craiova 2-3; Voluntari - FCSB 1-2. Nu pot să vă spun nimic despre ele pentru că nu le-am văzut. Să trecem la penultima etapă: Poli Iași - Dinamo 0-0 (in)convenabil; UTA - „48” 3-2 cu zimți; Hermannstadt - Oțelul 4-1 debordant; Farul - CFR 1-1 caustic; „U” - Botoșani 1-0 suficient; FCSB - Petrolul 1-0 palpitant; Sepsi - Voluntari 4-0 cât se poate de normal; Univ. Craiova - Rapid 1-1 pe furate.

    În etapa care vine nu toți ochii vor fi ațintiți pe derbiul etapei și al campionatului. Asta pentru că vor fi obosiți să urmărească cinci jocuri în același timp vineri seara. Cele cinci partide vor stabili cele două echipe care se vor alătura FCSB-ului, Rapidului, CFR-ului și Universității Craiova (nu neaparat în această ordine) pentru a determina ocupantele podiumului și implicit a participantelor la vara europeană. Interesant este că șapte din primele nouă clasate joacă în deplasare și în afară de Hermannstadt toate au adversare mai prost clasate.

    Rapid - FCSB (sâmbătă, ora 20) Derbiul campionatului. Cred că este al treilea meci din acest retur în care primele două clasate joacă între ele. De data aceasta protagoniste sunt FCSB, în calitate de oaspete, și Rapid. S-ar putea spune că Rapid ar trebui să-și dorească mai mult victoria, FCSB-ul fiind la adăpostul acelor 12 puncte diferență. Nu cred că e așa pentru că pe lângă titlu se mai pune în balanță și orgoliile celor două echipe, ale celor două galerii și ale celor două conduceri. Va fi un „care pe care” din care ar trebui să câștige doar fotbalul. Oare nu s-ar putea disputa fără arbitri? Sau doar cu VAR? Dar un VAR mânuit de inteligență artificială corect programată. Sâc!

    CFR - Hermannstadt (vineri, ora 20) Aici se va vedea dacă frânarii chiar au renunțat să mai lupte pentru titlu;

    „48” - Univ. Craiova (duminică, ora 20,45) Meci de vacanță. După meci Mititelu și Rotaru merg s-o colinde pe Olguța. Vor consuma mititei la rotisor;

    Petrolul - Sepsi (vineri, ora 20) Prea multe calcule. Prea mult hazard!

    Voluntari - „U” (vineri, ora 20) S-ar părea că „șepcile roșii” sunt cele mai sigure de participarea în play-off. Asta nu înseamnă că sunt sigure;

    Botoșani - Farul (vineri, ora 20) Pe muchie de șiș!

    Oțelul - Poli Iași (sâmbătă, ora 18) Derbi moldav fără grețuri;

    Dinamo - UTA (vineri, ora 20) Cenușăreasa etapei. Cu sau fără mijlocirea arbitrului?

    Opriți războaiele!

    

     

Niciun comentariu: