marți, 19 martie 2024

Scena bate platoul

    Cam așa s-ar dori să se întâmple joi, 21 martie, la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare. Asta pentru că Emöke Kovacs și Claudiu Pitic s-au gândit să ne invite de la ora 19 la un „Concert extraordinar cu muzică de film”, un concert pentru care sunt valabile abonamentele cu nr. 29. Probabil că echinocțiul ne va surprinde fredonând câteva pasaje muzicale din filmele copilăriei noastre, a adolescenței noastre sau din cele aflate acum în vogă.

    Pe lângă vedeta noastră care ne încântă săptămână de săptămână, mă refer aici la „Orchestra simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti”, conducerea instituției culturale sătmărene a invitat pentru acest eveniment pe reputatul dirijor japonez Șinia Ozachi, un nume care în mod normal nu ar mai trebui prezentat, dar pentru că foaierul filarmonicii sătmărene este deschis mereu și pentru cei neobișnuiți cu astfel de evenimente vă invit în arhiva ziarului nostru printat (biblioteca județeană) sau electronic (site-ul ziarului) unde în data de 21 noiembrie 2022 veți găsi biografia detaliată a dirijorului.


    Acest eveniment este și un moment ideal pentru a vă aduce cu dumneavoastră copiii, apropiindu-i astfel de muzica de cea mai bună calitate, de instrumentele muzicii clasice și de sunetul acestora, individual sau în orchestră. Mai ales că unele fragmente pot fi asociate imediat cu filme pe care le-au văzut, motiv pentru care mă aștept ca sala să fie ocupată la capacitate maximă.

    Dar să vedem cu ce ne vom distra, ce compozitori vom audia și să ghicim în ce filme și-au adus contribuția pe banda sonoră. Dacă se respectă ordinea dispusă în programul evenimentului atunci seara va debuta cu Alan Menken. Menken este cunoscut pentru compunerea muzicii pentru filme produse de Walt Disney Animation Studios. Muzica sa pentru filmele „Mica sirenă”, „Frumoasa și bestia”, „Aladdin„ și „Pocahontas” i-au adus câte două premii Oscar. A mai compus muzica pentru filmele „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Hercules”, „O fermă trăznită”, „Câinele Shaggy”, „Magie în Manhattan” și, cel mai recent, „O poveste încâlcită”.

    În continuare vom asculta muzica lui Harold Arlen din „Vrăjitorul din Oz”, a lui James Horner din „Titanic”, a lui Alen Silvestri din „Forrest Gump” sau „Predator” și a lui Ronan Hardiman din „Stăpânul dansului”. După cum vedeți pentru fiecare dintre aceștia am ales doar cele mai cunoscute producții cinematografice.

    Pentru John Williams nu mă rabd să nu-i descriu întreaga carieră în ceea ce-i privește muzica din filme, mai ales că este și cel mai în vârstă compozitor pentru care statueta Oscar a reprezentat o recunoaștere a activității sale. Primele lucrări ale lui Williams ca și compozitor de filme includ „Valea păpușilor” (1967), „La revedere, domnule Chips” (1969), Imagini” (1972) și „Marea despărțire” (1973). El colaborează cu Spielberg încă de la „Drumul spre Sugarland” (1974), compunând muzică pentru toate lungmetrajele sale, cu excepția celor cinci. A primit cinci premii Oscar pentru cea mai bună muzică originală pentru „Scripcarul de pe acoperiș” (1971), „Fălci” (1975), „Războiul stelelor” (1977), „Extraterestrul” (1982) și „Lista lui Schindler” (1993). Alte colaborări memorabile cu Spielberg includ „Întâlniri apropiate de rangul trei” (1977), seria „Indiana Jones” (1981–2023), „Jurassic Park” (1993), „Salvați soldatul Ryan (1998), „Prinde-mă dacă poți” (2002), „Cal de război” (2011), „Lincoln” (2012) și „Familia Fabelman” (2022). De asemenea, a realizat muzica pentru „Superman” (1978), primele două filme „Singur acasă” (1990–1992) și primele trei filme „Harry Potter” (2001–2004).

    Urmează nu mai puțin îndrăgiții Henry (de fapt Enrico) Mancini cu „Pantera roz” și „Peter Gunn”, James Newton Howard cu „Frumușica”, „Prințul mareelor”, „Evadatul”, „Peter Pan” sau „King Kong”, Danny Elfman cu „Batmann”, serialul „Neveste disperate” sau primele episoade din „Familia Simpson” și Claude-Michel  Schönberg cu muzica din „Revoluția franceză” sau „Mizerabilii”.

    Sper să petrecem o seară plăcută. Opriți războaiele!

Niciun comentariu: