Judecata după aparențe, conjectura, este una dintre principalele arme pe care se bazează campaniile electorale. Mai ales cele subversive, cele care vor să denatureze teoriile care duc spre succes și să îndrepte masele de alegători către o țintă fixă, de obicei aservită unui staff politic. Cei mai aproape de îmbrobodit sunt membrii subordonați acelui staff și dintre membri, cei cu pregătire precară, cu școală puțină și fără educație. În trecut aceștia erau lipitorii de afișe și grupurile de asalt. Ce-i mai trist nu este că aceștia sigur vor merge la vot, ci faptul că marea masă de ignoranți, nu neaparat inculți, nu va merge la vot.
Contează foarte mult și cine promite. Ce a făcut la viața lui(?), ce a realizat în mediul economic, social și familial(?), cum și de ce este acceptat în mediul în care trăiește(?) sunt probleme la care trebuie să vă dați răspunsuri cinstite. Orice superficialitate sau concesie de la demersul unui răspuns cinstit poate denatura întreg procesul. Poate trimite votul vostru către ceea ce nu vă doriți de fapt, către statu-quo. Atenție și la mesajul pe care îl transmite prin vorbe și fapte. Ar fi de evitat mesajele care implică ură, răzbunare, misoginism, șovinism, extremismul de orice fel sau chiar suveranism. Mesajele pozitive sunt cele care dau soluții de construcție, de reconstrucție, de îmbunătățirea calității vieții...
Dar, cum spuneam, să lăsăm spectrul electoral chiar dacă este de mare importanță și să privim spre ceea ce la ora aceasta este de maximă importanță și, din păcate, conjecturile pot avea influențe catastrofale nu numai pentru viitorul Europei ci al întregii omeniri: conflictul armat.
Războiul din Ucraina, extins acum și pe teritoriul Rusiei, poate reprezenta (dacă nu reprezintă deja) un nou Sarajevo. Ba chiar la scară mai mare. Fiecare implicare a unui stat, indiferent dacă este cu bune intenții sau cu dorințe de escaladare, poate reprezenta scânteia care ar duce la o nouă conflagrație mondială. Nici nu prea mai contează că noi, românii, suntem aproape în epicentrul acestui mușuroi. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Moscova este tocmai ingerința de care vă povesteam. Dacă nu ar fi fost prinși atacatorii și nominalizată apartenența lor la o mișcare teroristă, credeți că Statul Islamic ar mai fi revendicat atacul? Cred că nu. S-ar fi bazat pe o conjectură de conjunctură (n.a. - iar m-am jucat cu literele, dar nu m-am putut abține) și ar fi putut exploda un conflict mult mai agresiv, bazat pe arme chimice sau alte soluții de nimicire în masă.
Nici agresivitatea lui Macron sau pasivitatea lui Johannis nu sunt soluții viabile. În general soluțiile extreme nu sunt viabile. Este necesară o soluție la care trebuie să contribuie minți din aproape toate domeniile și de pe toate continentele locuite. Adică inteligențe din sfere precum cele economice, bancare, militare, administrații, universitare... (mai puțin politice) de pe întreaga planetă, dar în special din Europa, America de Nord și Asia.
Se pare că în momentul de față cel mai sigur continent este Australia. Opriți războaiele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu