joi, 17 aprilie 2008

Tortul si tortura au acelasi plural

Cred din tot sufletul ca miscarea sportiva satmareana, chiar daca este bolnava, pe alocuri grav bolnava, viitorul ei nu este complet interzis. Este momentul in care candidatii la diverse posturi si functii vor incepe promisiunile. Precis ca, in paginile invatate pe de rost ale unora, se regasesc cel putin o sala de sport cu 3.000 de locuri, un bazin olimpic acoperit pentru inot cu 2000 de locuri (hartia suporta si obrazul asijderea) si un sprijin consistent al sportului in nu stiu cate zeci sau sute de mii de euro.
Pot reaminti in aceste randuri doar cateva din pierderile pe plan sportiv din ultimii 20-25 de ani:
- prezenta a cel putin 5 sportivi satmareni la JO (reprezentand sau nu cluburi satmarene);
- decaderea unor sporturi de echipa precum fotbalul, baschetul, handbalul, voleiul...
- mentinerea sporturilor individuale pe linia de plutire doar prin ardoarea si sudoarea sportivilor, antrenorilor si sectiilor sportive de profil (scrima, box, lupte, judo, tenis in cele doua variante,...);
Daca am lua fiecare sport in parte, si nu cred ca ar fi o prostie, am avea ce scrie pana la adanci batraneti. Am dat ca exemple, dupa cum ati vazut, doar sporturile olimpice deoarece in acest an se vor desfasura asemenea jocuri. In sporturile neolimpice putem spune ca am facut ceva pasi inainte, cu precadere in domeniul auto-moto (cu precadere Mani Gyenes), sporturi asiatice de contact sau culturism (iarasi un singur exemplu, Sandu Seres). Nu am dat prea mult inapoi in ceea ce priveste sahul si suntem in real regres la sporturi precum rugby, popice sau oina.
Un sondaj efectuat recent in judetul nostru, in care eu nu prea cred (am sa expun motivele mai in josul acestui articol), se spune ca 83,5% din cetatenii judetului sunt de parere ca infiintarea unui club puternic ar trebui sa fie datoria unui investitor privat. Parerea mea este ca procentajul este sau aberant sau rupt din context. Depinde cum au fost puse intrebarile si cum au fost "exploatate" raspunsurile. Este clar ca avem de a face cu o manipulare. In privinta unui alt punct de vedere, constructia unei sali polivalente, procentajul rezultat, 89,7%, este cmai aproape de adevar, dar tot incredibil.
Referindu-ma la un sondaj sunt obligat prin lege sa dau cateva detalii despre acesta.
- studiul a fost comandat, in final, de o persoana fizica satmareana(!?);
- a fost efectuat de firma Infomass din Iasi;
- au fost chestionate 1023 de persoane;
- a costat 4000 Euro (foarte putin pentru a fi credibil)
- declara marja de eroare de 3%
- structura etnica a respondentilor: 63% romani, 33,4% maghiari si 4,6% alte nationalitati (adica total 101%!!!!!!!!!!!!?).
Asadar va propun sa mergem la vot! Pe cine(?)... va las pe voi sa decideti.



PS As fi onorat ca atunci cand aveti ceva de comentat asupra articolelor pe care le scriu sa o faceti pe aceasta pagina. Puneti "soricelul" dumneavoastra mai jos la comentarii, apasati pe partea stanga a lui si inserati-va comentariul. Nu va ascund ca am ramas deziluzionat vazand ca nu prea a fost comentat articolul precedent si aveam de gand sa renunt la blog (marturie fiind timpul scurs de la prima postare si pana acum). Noroc ca mi-a fost adus la cunostinta traficul paginii respective si comentariile facute la colt de strada.
Daca veti comenta aici aceste pareri (pro sau contra) aveti ocazia ca si altii sa le cunoasca si sa va dea sau nu dreptate. Pentru informare, paginile ziarului nostru electronic sunt citite in medie de 18.600 de cititori saptamanal si rasfoite de peste 110.000 de ori (vizitatori/afisari). Se afla intr-o reala crestere. Pentru unii dintre dumneavoastra care s-au legat de articolul precedent le propun sa-si imbunatateasca vocabularul cu inca o cacafonie: "munca campului nu-i acelasi lucru ca campul muncii!"

3 comentarii:

Unknown spunea...

vreau sa scriu si nu pot

Unknown spunea...

SĂ NU UITĂM CĂ ŞI ÎN ŞAH AM CAM DAT ÎNAPOI.ORŞUL NOSTRU ,POATE PREA PUŢINI ŞTIU ACEST LUCRU,SE MÂNDREŞTE TOTUŞI CU DOI VICECAMPIONI INDIVIDUALI,UNUL LA FEMEI PRIN IOLANDA SZATMARY VICECAMPIOANĂ NAŢIONALĂ ŞI UNUL PRIN SZABO IULIU,DE ASEMENEA VICECAMPION NAŢIONAL.SĂ NU UITĂM FAPTUL CĂ ACEST ORAŞ ŞI PE VREMEA "ODIOSULUI REGRETAT"A GĂZDUIT PUTERNICE TURNEE INTERNAŢIONALE,INDIVIDUALE,JUCATEÎN SISTEM TURNEU DE-A LUNGUL A CÂTE DOUĂ SĂPTĂMÂNI.ALTELE ERAU VREMURILE.NU EXISTAU CALCULATOARE ŞI PRODRAME DE JUCAT ŞAH ŞUI REZULTATELE ERAU OBŢINUTE EXCLUSIV PE BAZA TALENTULUI ŞI A PROPRIILOR STUDII ŞI GÂNDIRI.O VARIANTĂ CARE URMA SĂ FIE JUCATĂ ÎNTR-O COMPETIŢIE ERA LUNI DE ZILE STUDIATĂ ÎN LABORATORUL PROPRIU DE ACASĂ ŞI ABIA APOI ERA ÎNCERCATĂ ÎNTR-O PARTIDĂ DE CONCURS.DAR AJUNGE CU NOSTALGIILE.VREMURILE SE SCHIMBĂ ŞI ORI NE ADAPTĂM LA ELE ORI TRECE ISTORIA PE LÂNGĂ NOI.ASTĂZI TOTUŞI PARCĂ SE MIŞCĂ CEVA ÎN ŞAHUL SĂTMĂREAN,DAR PÂNĂ A PUTEA AVEA PERFORMANŢELE TRECUTE VA MAI TRECE CEVA TIMP. NU VORBESC DE FAPTUL CĂ NU SE ORGANIZEAZĂ CONCURSURI CHIAR INTERNAŢIONALE,CĂ NU AVEM LA NIVEL DE ŞARĂ ECHIPĂ REPREZENTATIVĂ CHIAR LA CEL MAI ÂNALT NIVEL(LUCRU CU CARE PREA PUŢINE ORAŢE SE POT MÂNDRI)CI DE FAPTUL CĂ DEŞI OBŢINEM REZULTATE MERITORII LA COCURSURILE NAŢIONALE DE COPII ŞI JUNIORI,CHIAR MEDALII DE CAMPION NAŢIONAL,ACESTE REZULTATE SE PIERD ÎN TIMP ŞI NU AJUNG SĂ FIE MATERIALIZATE PRIN TITLURI RECUNOSCUTE LA NIVEL INTERNAŢIONAL.ULTIMELE TITLURI INTERNAŢIONALE OBŢINUTE DE JUCĂTORI SĂTMĂRENI DATEAZĂ DIN SECOLUL TRECUT ŞI ANUME DOUĂ TITLURI DE MAESTRU FIDE OBŢINUTE DE FOSTUL JUCĂTOR LENGYEL FRANCISC(ACTUALMENTE DOMICILIAT ÎN UNGARIA) ŞI SZABO ATILLA TOT MAESTRU FIDE.FOSTUL JUNIOR AL SĂTMARULUI,CĂTĂLIN ARDELEAN ŞI-A DESĂVÂRŞIT PERFORMANŢA SPORTIVĂ ÎN BUCUREŞTI AJUNGÂND LA TITLUL DE MAESTRU INTERNAŢIONAL CU REALE PERSPECTIVE DE A OBŢINE ŞI TITLUL DE MARE MAESTRU.DUPĂ PĂREREA MEA ŞANSELE LUI DE A DEVENI MARE MAESTRU SE DIMINUEAZĂ PE ZI CE TRECE DEOARECE LA NIVEL LOCAL NU ESTE SPRIJINIT PENTRU PARTICIPĂRI LA TURNEE INTERNAŢIONALE PUTERNICE IAR CLUBUL LA CARE ESTE LEGITIMAT ARE NEVOIE DE EL DOAR OCAZIONAL(CAMPIONAT PE ECHIPE).PE MOMENT CAM ACESTEA SUNT COMENTARIILE MELE ŞI NU TREBUIE SĂ FIŢI DE ACORD CU ELE .RĂMÂN ACELAŞ REMI

bonjurica spunea...

nu te-am citit