luni, 31 mai 2021

Filarmonica Dinu Lipatti dă în mintea copiilor

    De întâi iunie Filarmonica Dinu Lipatti și-a pus în gând să ne inițieze odoarele în lumea muzicii culte. După programul pe care vi-l voi descrie mai jos va reuși. Condiția pe care ar trebui să o respectăm pentru aceasta este prezența la evenimente. Noi, părinții și  bunicii, ar trebui să ne facem timp să lăsăm să pătrundă în mintea copiilor noștri farmecul muzicii. Un mic impuls din partea noastră ar putea dezvolta o carieră în acest sens și, cine știe, poate chiar celebritatea.

   Așa cum va spus și colega mea, Adriana Nistor, în articolul nostru de ieri, astăzi, 1 iunie, Filarmonica Dinu Lipatti în parteneriat cu Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Primăria Satu Mare și Consiliul Județean satu Mare sărbătoresc „Ziua Copilului” cu un concert fabulos. Prin muzica desenelor animate cunoscute, cum ar fi Aladdin, Frumoasa și bestia, Harry Potter, Frozen, Aristocats și Batman li se vor deschide noi orizonturi. Scopul acestora (adică a lui Emőke, Gergő, Gabi și Csaba) fiind de a apropia copiii de muzică într-un mod unic. Pentru aceasta sunt așteptați toți copiii părinții și bunicii iubitori de muzică, care și-au achiziționat bilete, la cele 2 concerte de la Turnului Pompierilor, începând cu orele 18:00 respectiv 20:00. Porțile se vor deschide la orele 17:00 și 19:00.  În cazul în care vremea nu va permite concerte în aer liber, acestea vor avea loc în sala Filarmonicii.

 


     Joi, 3 iunie, de la ora obișnuită, 18,30, pianistul Horia Mihail, aflat în al unsprezecelea turneu prin țară cu „Pianul călător - ENCORE” ne va delecta cu „Sonata în Mi Minor” a lui Scarlatti, „Adagio” din „Marcello” lui Bach, „Rondo alla turca” din „Sonata nr. 11 în La Major” a lui Mozart, „Bagatela nr. 25 în La Minor” a lui Beethoven, „Fantasie Impromtu” a lui Chopin, „Träumerei” a lui Schumann, „Iunie” de Ceaikovki, „Soirées de Vienne” compoziția lui Liszt și Schubert, „Valse Caressante” de Respighi, „Valse Romantique” de Debussy și „Moldova” și „Bucovina” ale lui Brediceanu. În afara recitalului va fi proiectat și un film documentar despre „10 ani de Pianul Călător”.


   Înainte de a vă spune câteva cuvinte despre Horia Mihail vă mai anunț că joi și vineri vor mai avea loc în județ concerte educative sub denumirea „Arca lui Noe”.


   După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

   După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii ”Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naţionale de anvergură – sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn şi 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso şi Romantic.

   În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 şi un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. Și uite așa, din an în an, „Pianul călător” a juns la ediția a unsprezecea. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeaşi Editură Casa Radio.

   Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional “Nopţi pianistice” de la Chişinău, Festivalul Internaținal de la Ushuaia. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara, în 2011.

   Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo şi camerale, pe lângă „Pianul călător” a mai inventat „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur/Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate”, alături de Gabriel Croitoru.

   În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

   Înpreună cu violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail a susținut în decembrie 2016, cu prilejul Zilei Naționale a României două recitaluri în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.

 

 

 


Hâța-hâța tra-la-la

    Panica și banii sunt două ale lumii obsesii. Puritatea și sinceritatea sunt două ale lumii năzuințe. Credința și iubirea sunt metastaze ale panicii și banilor pe de o parte și ale purității și sincerității pe de altă parte. Că vrem, că nu vrem posedăm doze de obsesii și de năzuințe în modul de a raționa și de a simți. Acestea se află de-o parte și de alta a pragului conștiinței, a subliminalului.

   Pentru a te cunoaște ar trebui să răscolești conștient acest prag al conștiinței. Nu cred că e bine să o faci. În cele mai multe cazuri îți vei da seama că năzuințele sunt utopii și obsesiile te domină. Nimeni sau aproape nimeni nu se autoevaluează. Teama de a se descoperii pe sine devine obsesie doar dacă scurmi. Banii devin obsesie doar dacă sunt în posesie. Puritatea este intangibilă, iar sinceritatea monocromă.

   Trăirea este cel mai ușor lucru pentru frivoli și cel mai greu studiu de caz pentru filosofi. E drept că sunt și filosofi frivoli. Aici totul se rezumă la grade: gradele de pe epolet, gradele din termometru, gradele de libertate, gradele de comparație, gradele de determinare și, în stadiul cel mai avansat, gradele din pahar.

   Ușor, ușor o dăm pe sport. Dacă Deac și ai lui ne-au dat vacanță hai să aruncăm o privire în lumea sportului în general:

   Chelsea ne-a albăstrit memoria. Halep privește Roland Garros-ul de la televizor. Dinamo câtigă Cupa României, iar Cristina Neagu o admiră pe Reistad cu trofeul în brațe. În NBA nimic nu-i clar în timp ce în Europa turcii aruncă cel mai bine la coș. Elveția domină pucul mondialelor. Columbienii câștigă pentru a doua oară „Il Giro”. Quartararo pune trei secunde de locul doi la începutul cursei după care încearcă să-l mai prinzi. Duelul Steaua - Saracens - Minaur dă rotunjime balonului oval. Golden European League ne scoate în lume la fileu.

   Am uitat ceva? Sigur da!

 


luni, 24 mai 2021

Uuultima reprizăă!

    Bineînțeles că acest titlu ne duce cu gândul la scrimă. Scrima la care arma se poartă în/pe ambele mâini sub formă de mănuși. Scrima la care alonja nu reprezintă nimic dacă nu este dublată de inteligență și triplată de viteza de execuție. Scrima la care frica are un coeficient mai mare decât la majoritatea altor sporturi. A-ți fi frică nu e o rușine. În schimb, a nu știi să-ți înfrângi frica este un handicap. Dacă nu mă credeți întrebați-l pe Teofilo Stevenson, cubanezul pe care l-am respectat cel mai mult.

    Poate că gândurile plecate din 1972, de la prima ediție a „Centurii de aur” desfășurată la Patinoarul Național, se încețoșează confuz neținându-i minte pe toți acei tineri frumoși ce urcau rând pe rând treptele ringului din fața mea, dar vocea aceea... vocea aceea care anunța după șase minute de luptă uneori crâncenă, alteori stilată... vocea aceea care tuna deasupra noastră m-a pătruns: uuultima reprizăă!

   Dacă tot ne-am adus aminte de o competiție de legendă azi, să-i pomenim atunci și pe Cristea Petroșeneanu, omul cu inițiativa și Gheorghe Guriev, omul cu  parafa. dar vocea... vocea aceea...

   Joi, pe la ora 19,20, se va încheia și ultima repriză a competiției de frunte a fotbalului românesc, ediție 2020-2021. Surprize nu mai pot să apară. Doar ocupantele locurilor 5 și 6 încă nu se cunosc. Derbiul CFR - FCSB de marți, ora 20,30, ar putea cădea în desuet dacă cel cu fundul lat (mi-am permis o licență la latifundiar) așa are chef. Sau n-are chef!

   La Craiova „cearta” strict oltenească dintre 1948 și 1948 este un monument al prostiei. În loc să fie mândri de potența fotbalistică a Băniei ei se omoară. Dacă „Academia din Clinceni” nu profită de situație miercuri de la ora 18,30, ar putea termina pe ultimul loc al grupei campionat, dar cel mai probabil își va păstra locul pentru că nu-i văd pe botșeneni să-i supere pe sfântgheorgheni.

Tată și fiu în „Concert aniversar” pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Joi, 27 mai, de la ora 18,30 (abonament 27) se anunță o nouă seară memorabilă pentru melomanii sătmăreni. De data aceasta sunt invitați nemuritorii Joseph Haydn cu uvertura din „Insula Pustie”, Johann Sebastian Bach cu „Dublu concert pentru două viori în re minor”, Antonio Vivaldi cu „Concertul pentru două viori în re minor” și Francis Poulenc cu „Sinfonietta”. Alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti acestora le vor da viață dirijorul rus Sergey Simakov și violoniștii sătmăreni Danil și Vlad Răceu.

      Sergey Simakov este un dirijor rus care locuiește în prezent în Germania, iar în 2015 a primit premiul I la Concursul Internațional de Dirijat JeunessesMusicales București.

   A lucrat ca dirijor asistent la Junge Deutsche Philharmonie, precum și la Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz (sezonul 2012-2013) la dirijorul principal Daniel Raiskin.

   Sergey Simakov a fost dirijor la festivalul „Oper Oder-Spree“ în 2016 și în 2019 a fost dirijor la Opera de Stat din Cottbus (Germania). Este fondator și director artistic al Orchestrei de Cameră Giraud Ensemble.

   În 2016 împreună cu Giraud Ensemble a lansat înregistrarea „Pierrot Lunaire” a lui Schoenberg pentru casa de discuri ZHdK-Records și în 2017 înregistrarea pe CD cu lucrări compuse de Shostakovich, Vasks și Baum. A concertat alături de orchestre și ansambluri, printre care Stuttgarter Philharmoniker, Orchestra Simfonică Islandeză, Orchestra Simfonică Nord Olandeză, Orchestre Philarmonique de Strasbourg, Konzerthausorchester Berlin și altele. Între 2003 și 2010, Serghei a studiat în Rusia la Conservatorul de Stat din Kazan cu prof. Fuat Mansurov. Și-a continuat studiile din 2011 până în 2015 alături de prof. Scott Sandmeier, prof. Lutz Köhler și prof. Massimiliano Matesic la Universitatea de muzică din Freiburg. Sergey Simakov a fost beneficiar al unei subvenții din partea Deutsches Dirigentenforum din 2012.

    Danil Răceu s-a născut la Sibiu în 23 ianuarie 1960 Sibiu. A studiat la  Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca.

   Doctor în muzică Danil Răceu este concertmaistru al Filarmonici Dinu Lipattiși a cântat de-a lungul carierei alături de muzicieni internaţionali de mare valoare şi sub bagheta unor dirijori consacraţi.

   Danil Răceu a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani. „Tata a fost cel care m-a îndrumat pe acest drum, el fiind un om cu vădite preocupări intelectuale”, rememorează muzicianul. A absolvit Liceul de Muzică din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul. “De fapt, în adolescenţă mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat să cânţi sau, mă rog, cred că am încercat să-mi dau seama. Am fost însă fascinat şi de muzica rock a acelor ani şi, ca orice tânăr, visam chiar să am propria formaţie, lucru care s-a şi realizat până la urmă. Era perioada în care trupe precum Led Zeppelin, Deep Purple, Phoenix sau Sfinx entuziasmau imaginaţia oricărui tânăr rebel”.

   La Satu Mare a ajuns în 1982, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, în urma repartiţiei, dar și pentru că soţia lui este sătmăreancă şi lucrează tot la Filarmonica din oraş. O perioadă a fost profesor de muzică la actualul Liceu de Artă „Aurel Popp”, iar din 1990 este concertmaistru al Filarmonicii din Satu Mare.

   A cântat pe scene din toată lumea Împreună cu Filarmonica “Dinu Lipatti”, Danil a participat la numerose turnee internaţionale şi a avut privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi şi sub bagheta unor dirijori consacraţi. ”Am bătut Europa în lung şi în lat, însă am concertat şi în Asia. Japonia este ţara care m-a impresionat cel mai mult”, susţine muzicianul. De curând, Danil şi-a luat doctoratul în muzică, fiind printre puţinii angajaţi ai Filarmonicii sătmărene cu un asemnea titlu. “Recunosc că sunt un tip perfectionist şi mi-a plăcut tot timpul să fac un pas înainte în specializarea mea”, încheie Danil Răceu.

Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html
Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat Danil Răceu este concertmaistru al Filarmonici Dinu Lipatti, iar de curând şi-a luat doctoratul în muzică. A cântat de-a lungul carierei alături de muzicieni internaţionali de mare valoare şi sub bagheta unor dirijori consacraţi Danil Răceu a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani. „Tata a fost cel care m-a îndrumat pe acest drum, el fiind un om cu vădite preocupări intelectuale”, rememorează muzicianul. A absolvit Liceul de Muzică din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul. “De fapt, în adolescenţă mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat să cânţi sau, mă rog, cred că am încercat să-mi dau seama. Am fost însă fascinat şi de muzica rock a acelor ani şi, ca orice tânăr, visam chiar să am propria formaţie, lucru care s-a şi realizat până la urmă. Era perioada în care trupe precum Led Zeppelin, Deep Purple, Phoenix sau Sfinx entuziasmau imaginaţia oricărui tânăr rebel”, afirmă Danil. La Satu Mare a ajuns în 1982, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, în urma repartiţiei, dar pentru că soţia lui este sătmăreancă şi lucrează tot la Filarmonica din oraş. O perioadă a fost profesor de muzică la şcoala cu profil suplimentar de muzică, actualul Liceu de Artă „Aurel Popp”, iar din 1990 este concertmaistru al Filarmonicii din Satu Mare. A cântat pe scene din toată lumea Împreună cu Filarmonica “Dinu Lipatti”, Danil a participat la numerose turnee internaţionale şi a avut privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi şi sub bagheta unor dirijori consacraţi. ”Am bătut Europa în lung şi în lat, însă am concertat şi în Asia. Japonia este ţara care m-a impresionat cel mai mult”, susţine muzicianul. De curând, Danil şi-a luat doctoratul în muzică, fiind printre puţinii angajaţi ai Filarmonicii sătmărene cu un asemnea titlu. “Recunosc că sunt un tip perfectionist şi mi-a plăcut tot timpul să fac un pas înainte în specializarea mea”, încheie Danil Răceu.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html
Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat Danil Răceu este concertmaistru al Filarmonici Dinu Lipatti, iar de curând şi-a luat doctoratul în muzică. A cântat de-a lungul carierei alături de muzicieni internaţionali de mare valoare şi sub bagheta unor dirijori consacraţi Danil Răceu a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani. „Tata a fost cel care m-a îndrumat pe acest drum, el fiind un om cu vădite preocupări intelectuale”, rememorează muzicianul. A absolvit Liceul de Muzică din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul. “De fapt, în adolescenţă mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat să cânţi sau, mă rog, cred că am încercat să-mi dau seama. Am fost însă fascinat şi de muzica rock a acelor ani şi, ca orice tânăr, visam chiar să am propria formaţie, lucru care s-a şi realizat până la urmă. Era perioada în care trupe precum Led Zeppelin, Deep Purple, Phoenix sau Sfinx entuziasmau imaginaţia oricărui tânăr rebel”, afirmă Danil. La Satu Mare a ajuns în 1982, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, în urma repartiţiei, dar pentru că soţia lui este sătmăreancă şi lucrează tot la Filarmonica din oraş. O perioadă a fost profesor de muzică la şcoala cu profil suplimentar de muzică, actualul Liceu de Artă „Aurel Popp”, iar din 1990 este concertmaistru al Filarmonicii din Satu Mare. A cântat pe scene din toată lumea Împreună cu Filarmonica “Dinu Lipatti”, Danil a participat la numerose turnee internaţionale şi a avut privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi şi sub bagheta unor dirijori consacraţi. ”Am bătut Europa în lung şi în lat, însă am concertat şi în Asia. Japonia este ţara care m-a impresionat cel mai mult”, susţine muzicianul. De curând, Danil şi-a luat doctoratul în muzică, fiind printre puţinii angajaţi ai Filarmonicii sătmărene cu un asemnea titlu. “Recunosc că sunt un tip perfectionist şi mi-a plăcut tot timpul să fac un pas înainte în specializarea mea”, încheie Danil Răceu.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html

 

Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html
Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat Danil Răceu este concertmaistru al Filarmonici Dinu Lipatti, iar de curând şi-a luat doctoratul în muzică. A cântat de-a lungul carierei alături de muzicieni internaţionali de mare valoare şi sub bagheta unor dirijori consacraţi Danil Răceu a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani. „Tata a fost cel care m-a îndrumat pe acest drum, el fiind un om cu vădite preocupări intelectuale”, rememorează muzicianul. A absolvit Liceul de Muzică din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul. “De fapt, în adolescenţă mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat să cânţi sau, mă rog, cred că am încercat să-mi dau seama. Am fost însă fascinat şi de muzica rock a acelor ani şi, ca orice tânăr, visam chiar să am propria formaţie, lucru care s-a şi realizat până la urmă. Era perioada în care trupe precum Led Zeppelin, Deep Purple, Phoenix sau Sfinx entuziasmau imaginaţia oricărui tânăr rebel”, afirmă Danil. La Satu Mare a ajuns în 1982, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, în urma repartiţiei, dar pentru că soţia lui este sătmăreancă şi lucrează tot la Filarmonica din oraş. O perioadă a fost profesor de muzică la şcoala cu profil suplimentar de muzică, actualul Liceu de Artă „Aurel Popp”, iar din 1990 este concertmaistru al Filarmonicii din Satu Mare. A cântat pe scene din toată lumea Împreună cu Filarmonica “Dinu Lipatti”, Danil a participat la numerose turnee internaţionale şi a avut privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi şi sub bagheta unor dirijori consacraţi. ”Am bătut Europa în lung şi în lat, însă am concertat şi în Asia. Japonia este ţara care m-a impresionat cel mai mult”, susţine muzicianul. De curând, Danil şi-a luat doctoratul în muzică, fiind printre puţinii angajaţi ai Filarmonicii sătmărene cu un asemnea titlu. “Recunosc că sunt un tip perfectionist şi mi-a plăcut tot timpul să fac un pas înainte în specializarea mea”, încheie Danil Răceu.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html
Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat Danil Răceu este concertmaistru al Filarmonici Dinu Lipatti, iar de curând şi-a luat doctoratul în muzică. A cântat de-a lungul carierei alături de muzicieni internaţionali de mare valoare şi sub bagheta unor dirijori consacraţi Danil Răceu a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani. „Tata a fost cel care m-a îndrumat pe acest drum, el fiind un om cu vădite preocupări intelectuale”, rememorează muzicianul. A absolvit Liceul de Muzică din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul. “De fapt, în adolescenţă mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat să cânţi sau, mă rog, cred că am încercat să-mi dau seama. Am fost însă fascinat şi de muzica rock a acelor ani şi, ca orice tânăr, visam chiar să am propria formaţie, lucru care s-a şi realizat până la urmă. Era perioada în care trupe precum Led Zeppelin, Deep Purple, Phoenix sau Sfinx entuziasmau imaginaţia oricărui tânăr rebel”, afirmă Danil. La Satu Mare a ajuns în 1982, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, în urma repartiţiei, dar pentru că soţia lui este sătmăreancă şi lucrează tot la Filarmonica din oraş. O perioadă a fost profesor de muzică la şcoala cu profil suplimentar de muzică, actualul Liceu de Artă „Aurel Popp”, iar din 1990 este concertmaistru al Filarmonicii din Satu Mare. A cântat pe scene din toată lumea Împreună cu Filarmonica “Dinu Lipatti”, Danil a participat la numerose turnee internaţionale şi a avut privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi şi sub bagheta unor dirijori consacraţi. ”Am bătut Europa în lung şi în lat, însă am concertat şi în Asia. Japonia este ţara care m-a impresionat cel mai mult”, susţine muzicianul. De curând, Danil şi-a luat doctoratul în muzică, fiind printre puţinii angajaţi ai Filarmonicii sătmărene cu un asemnea titlu. “Recunosc că sunt un tip perfectionist şi mi-a plăcut tot timpul să fac un pas înainte în specializarea mea”, încheie Danil Răceu

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html
Profil Născut: 23 ianuarie 1960 Sibiu Studii: Academia de Muzică “Alexandru Dima” din Cluj Napoca Familie: căsătorit, un băiat Danil Răceu este concertmaistru al Filarmonici Dinu Lipatti, iar de curând şi-a luat doctoratul în muzică. A cântat de-a lungul carierei alături de muzicieni internaţionali de mare valoare şi sub bagheta unor dirijori consacraţi Danil Răceu a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani. „Tata a fost cel care m-a îndrumat pe acest drum, el fiind un om cu vădite preocupări intelectuale”, rememorează muzicianul. A absolvit Liceul de Muzică din Sibiu, unde pe lângă vioară a studiat şi pianul. “De fapt, în adolescenţă mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat să cânţi sau, mă rog, cred că am încercat să-mi dau seama. Am fost însă fascinat şi de muzica rock a acelor ani şi, ca orice tânăr, visam chiar să am propria formaţie, lucru care s-a şi realizat până la urmă. Era perioada în care trupe precum Led Zeppelin, Deep Purple, Phoenix sau Sfinx entuziasmau imaginaţia oricărui tânăr rebel”, afirmă Danil. La Satu Mare a ajuns în 1982, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, în urma repartiţiei, dar pentru că soţia lui este sătmăreancă şi lucrează tot la Filarmonica din oraş. O perioadă a fost profesor de muzică la şcoala cu profil suplimentar de muzică, actualul Liceu de Artă „Aurel Popp”, iar din 1990 este concertmaistru al Filarmonicii din Satu Mare. A cântat pe scene din toată lumea Împreună cu Filarmonica “Dinu Lipatti”, Danil a participat la numerose turnee internaţionale şi a avut privilegiul să cânte pe scene importante ale lumii, împreună cu muzicieni valoroşi şi sub bagheta unor dirijori consacraţi. ”Am bătut Europa în lung şi în lat, însă am concertat şi în Asia. Japonia este ţara care m-a impresionat cel mai mult”, susţine muzicianul. De curând, Danil şi-a luat doctoratul în muzică, fiind printre puţinii angajaţi ai Filarmonicii sătmărene cu un asemnea titlu. “Recunosc că sunt un tip perfectionist şi mi-a plăcut tot timpul să fac un pas înainte în specializarea mea”, încheie Danil Răceu

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/satu-mare/danil-raceu-doctor-muzica-1_50ad90957c42d5a663976509/index.html

     Vlad Răceu s-a născut în data de 27 februarie 1987 în Satu Mare, într-o familie de muzicieni, ambii părinți fiind violoniști. A început studiul viorii la frageda vârstă de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, care de pe atunci deținea funcția de concert-maestru al Filarmonicii ,,Dinu Lipatti” din Satu Mare. Încă din perioada studiilor preuniversitare s-a remarcat la concursurile şi olimpiadele naționale, dovada fiind numeroasele premii obţinute. De la debutul scenic ca solist în cadrul concertelor pentru elevi organizate de Filarmonica Satu Mare, din anul 1995, activitatea sa concertistică include turnee atât în ţară, cât şi în Ungaria, Germania, Elveţia și Olanda.

   În septembrie 2007 a obţinut locul I la Concursul Internaţional ,,Ştefan Ruha”, iar în luna decembrie a aceluiaşi an, premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional ,,Remember Enescu”. Susţine frecvent concerte în calitate de solist, în compania orchestrelor filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Botoşani, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş şi Sibiu.

 Printre violoniştii cunoscuţi cu care Vlad a studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie se numără Gabriel Croitoru, Nicuşor Silaghi, Sherban Lupu, Silvia Marcovic, Ernst Kovacic, Liviu Prunaru, David Grimal şi Florin Paul. A evoluat sub conducerea mai multor dirijori de bun renume: Cristian Mandeal, Christian Badea, Emil Simon, Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Gabriel Bebeşelea, Mihail Agafiţa, Lawrence Foster, Daniel Cohen. Soţia sa Octavia este pianistă, cei doi formând un duet apreciat în domeniul muzicii de cameră. Au un fiu care iubeşte deja vioara.

   A urmat studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de vioară a prof. univ. dr. Victoria Nicolae, absolvind în anul 2010 și respectiv 2012 cu nota maximă. În prezent este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”, violonist în cadrul Filarmonicii „Transilvania” Cluj Napoca și din ianuarie 2019 solist concertist al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare.




 
 

miercuri, 19 mai 2021

Expo Industry Satu Mare Un nou eveniment pentru profesioniști, care oferă oportunități de promovare și închegarea unor relații profesionale pentru antreprenori

    Evenimentul Expo Industry Satu Mare adună laolaltă cele mai importante companii din județ, din diferite domenii de activitate și oferă un cadru sigur pentru promovare, socializare și construirea unor importante relații între profesioniști. Evenimentul se va desfăsura între 5-8 August, în grădina Romei.

 În ultimul deceniu industria sătmăreană a avut o dezvoltare imensă

Evenimentul este organizat sub egida Skyline Events, iar înscrierile la expoziție au început deja pentru companiile sătmărene. În ultimul deceniu industria sătmăreană, la nivel de municipiu și județ, a suferit mari schimbări și o dezvoltare imensă. În urmă cu aproximativ 25 de ani a început un nou trend industrial care, într-o oarecare măsură, a reprimat domeniile precum industria fabricării mobilei și al textilelor, care pe vremea respectivă dețineau monopol în industrie.

Astăzi însă, putem observa faptul că industria sătmăreană s-a dezvoltat și completat cu noi domenii în deplină ascensiune. Vorbim aici despre industria auto-moto, dar sunt de menționat în mod obligatoriu și domenii precum industria alimentară care și-a făcut loc în rândul companiilor de top care s-au dezvoltat în același ritm alert.

Zona județului Satu Mare prezintă un mare avantaj pentru dezvoltarea diferitelor industrii și oferă potențial dezvoltatorilor din mai multe puncte de vedere: infrastructura, localizarea în apropierea granițelor, precum și piața forței de muncă, care este extrem de puternică și competitivă.

Astfel, în continuare se amenajează, se construiesc și se dezvoltă noi parcuri industriale la nivelul întregului județ, cu precădere pe drumurile naționale și europene, ceea ce evident oferă multiple oportunități localnicilor.

Există industrie și în Satu Mare iar noi dorim să dam o șansă acestui oraș

“Există industrie și în Satu Mare iar noi dorim să dam o șansă acestui oraș. Publicul căruia ne adresăm este flexIbil, nu ținem cont de vârstă. Partenerul principal al evenimentului este Asociația Economică Germano-Română pentru Regiunea de Nord Vest dar dorim să atragem și noi parteneri”, declară organizatorul evenimentului, domnul Bura-Maksay Ștefan-Petru.

Economia locală este din ce în ce mai consolidată, atât datorită companiilor care activează în industria auto, cea a textilelor, a fabricării mobilei sau cea alimentară, cât și datorită domeniilor precum cele din sectorul IT, producție de energie verde, producția de încălțăminte, de prelucrare a metalelor sau de fabricare a geamurilor și ușilor, toate aceste domenii aducând creștere vizibilă și inovare.

Expo Industry Satu Mare își propune sa reunească aceste companii în cadrul unui eveniment major, din dorința a oferi șansa dezvoltării unor relații profesionale și potențiale parteneriate și colaborări între ele. Pe lângă acest scop, organizatorii își propun să ofere și posibilitatea ca potențiali angajatori și candidați să se întâlnească pentru relaționare în cadrul aceluiași eveniment.

Industria 4.0 înseamnă și capacitatea de a inova produsele

Corturile ce vor fi amplasate la fața locului, vor acoperi următoarele domenii: industria auto, industria de fabricare a mobilei, industria textilă, prelucrarea metalelor, producția energiei verzi, dar vor fi prezenți cei din sectorul IT, din industrii creative, furnizorii de servicii, producătorii de diverse bunuri.

“Ne interesează în fiecare industrie partea creativa Industria 4.0 înseamnă și capacitatea de a inova produsele. Se urmărește fiecare etapă din ciclul unui produs”, declară Bura-Maksay Ștefan-Petru, organizator.

Acesta dorește ca Expo Industry Satu Mare să fie o unealtă importantă pentru companiile din diferitele industrii în vederea închegării unor relații profesionale importante și încheierea unor eventuale parteneriate pe termen lung. Astfel mai declară:

„Am îmbrățișat un subiect foarte important, deoarece dezvoltarea industrială și asigurarea cadrului profesional pentru mediul de afaceri sunt două aspecte deosebit de importante, care ne vizează pe toți și este în interesul tuturor, deoarece aceste companii vizează prosperitatea comunității noastre. Un astfel de eveniment va putea avea loc anual începând de acum.”

Evenimentul se va desfășura în acord și cu respectarea regulamentelor în vigoare privind contextul epidemiologic, astfel încât să le ofere atât expozanților, cât și participanților cele mai sigure condiții.


Locația evenimentului: Satu Mare, Grădina Romei

Data: 5-8 august 2021

Deschidere oficială: 5 august 2021, ora 15.00

Motto: Industria 4.0 – a sosit la Satu Mare

Partenerul principal al evenimentului: Asociația Economică Germano-Română pentru Regiunea de Nord Vest.

Evenimentul se va desfășura în acord și cu respectarea regulamentelor în vigoare privind contextul epidemiologic, astfel încât să le ofere atât expozanților, cât și participanților cele mai sigure condiții.

Companiile interesante să participe ca expozanți pot lua legătura cu organizatorul principal al evenimentului, dl. Bura-Maksay Ștefan-Petru, la numărul de telefon 0744 977 846 sau la adresa de e-mail bura.istván1975@gmail.com pentru alte informații și detalii.

 

Text scris de Adriana Nistor

luni, 17 mai 2021

Ursul Păun

    Când ursul se comportă ca un păun putem spune că s-a produs o anomalie. Dacă păunul devine urs așijderea. Dar ce ne facem când Păun devine animal rapace? Trebuie să recunosc că și eu am fost impresionat pe plan emoțional de povestea descrisă de domnul Păun în legătură cu impușcarea celui mai mare exemplar din specia urșilor, Arthur, ce trăia în România, de câtre un prinț străin.

   S-a dovedit în final că a fost împușcat legal un urs masiv de către un vânător străin, fie el și prinț. Cine a auzit de ursul Arthur până la povestea asta? Cine este Agent Green? Am intrat de curiozitate pe www.agentgreen.ro. În afară de câteva articole cu caracter populist, cu multe acuzații, fără documente (fără dovezi), care prind bine la creduli, nu am văzut decât câteva butoane (răspândite pe toate paginile) pentru donații. Oare se întreabă cineva unde ajung banii donați? Nu există nici un nume, nici măcar al inițiatorului. În loc de invitație să te înscrii în ONG găsești un formular de donație (atenție! nu cotizație). Cât vrei: 50, 75, 100 de lei sau cât te lasă inima (sau prostia).

   Mă mir că presa centrală a mușcat la o asemenea gogomănie. Că o anumită parte a presei caută astfel de subiecte înțeleg, dar că întreaga presă audio-vizuală s-a virusat nu prea înțeleg. Și dacă tot nu înțeleg hai să trecem la ceea ce înțelegem cu toții: fotbal.

   Cine crede că s-au adus clarificări în ceea ce privește podiumul campionatului se cam înșeală. Primele două se cunosc, dar nu și ordinea lor. Pentru locul trei are șanse chiar și Botoșaniul. Cam aceleași șanse pe care le-a avut Rapidul de a pătrunde în Grupa campionat din Liga 2 înainte cu două etape de terminarea sezonului regulat. Chiar! Oare va promova Rapidulețul? E în stare de orice! La ora la care citiți aceste rânduri s-ar putea să aveți un răspuns doar dacă este afirmativ. O victorie a Mioveniului la Timișoara coroborată cu un egal sau o înfrângere a Rapidului cu Craiova ar putea amâna răspunsul.

   Debiurile sunt la Botoșani (cu CFR, marți - ora 20,30) și Giurgiu (FCSB - Univ. Craiova, miercuri, ora 21,30). Sepsi va lupta la Călărași cu Clinceniul (joi, ora 20,30) pentru un loc pe podium. Academicienii visează doar la locul 5.

   Toate meciurile din Grupa retrogradare au loc miercuri de la ora 18,30. Pe o rază de circa 10 km în jurul stadioanelor unde se vor juca meciurile sunt bruiate toate sistemele de comunicație electronice iar porumbeii poștași vor fi vânați fără milă.

   Este adevărat că toate aceste meciuri Dinamo - Chindia, Voluntari - UTA, Hermannstadt - Argeș, Viitorul - Astra și Gaz Metan - Poli sunt jocuri care pot decide cine retrogradează, cine merge la baraj și cine se mai chinuie și anul viitor (aici mă refer strict la echipele fără sau cu foarte puțini susținători, gen Voluntari).

Arii nemuritoare, compozitori nemuritori, artiști contemporani în sala Filarmonicii Dinu Lipatti

    Joi (doar pentru abonamentul cu nr. 26) și vineri (doar pentru posesorii de bilete) de la ora obișnuită, 18,30, Filarmonica Dinu Lipatti susține câte o „Seară de operă” în care gândurile lui Verdi, Ponchielli, Puccini și Ceaicovschi sunt călăuzite de bagheta lui Jankó Zsolt către vocile sopranei Egyed Apollónia și a tenorului Pataki Adorján. Bineînțeles că orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti va fi din nou la înălțime.

 Jankó Zsolt

 


   Studii 

    2004 - 2007: Master - Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca 2005 - 2006: Bursa Erasmus - Conservatorio di Musica Benedetto Marcello, Veneția - Profesor: Giorgio Proietti 2003 - 2004: Masterat postuniversitar - Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien - Dirijor: Leopold Hager 2002: Examen de stat - Academia de muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca - Dirijor: Petre Sbărcea 1997: Examen de absolvire - Școala de muzică Sigismund Toduță, Cluj-Napoca - Profesor de vioară: Kapdebo S. Gertrúd

   Experienta profesionala

   2010 - prezent: dirijor asistent, Orchestra Festivalului din Budapesta 2005 - prezent: dirijor permanent, Filarmonica de Stat Oradea 2010 - prezent: dirijor permanent, Opera Maghiară din Cluj-Napoca 2002 - 2010: dirijor invitat, Opera Maghiară din Cluj-Napoca 2005 - 2007: profesor, Universitatea de Stat Oradea, Facultatea de Muzică

     Cursuri profesionale

   2010: Festivalul de muzică Scleswig Holstein - curs de dirijor Profesor principal: Iván Fischer 2010: Curs internațional de dirijor - Orchestra Tonhalle Zurich Profesor principal: David Zinman 2008, 2006, 2005: Seminar și festival internațional Bartók - Szombathely Profesor principal: Zoltán Peskó 2007: Seminar și festival internațional Bartók - Szombathely Profesor principal: László Tihanyi 2003: Curs de formare internațională de dirijor - Filarmonica de Stat Oradea Profesor principal: Erél Acél 2002: Curs de formare dirijor - Academia de muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca Profesor principal: Emily F. Brown, SUA, Ohio 2001 - 2000: Curs de formare a dirijorului - Sigismund Toduță Zenelíceum, Cluj-Napoca Profesor principal: Octav Calleya, Spania 2000 - 1999: Curs internațional de formare a dirijorului - Filarmonica de Stat, Craiova Profesor principal: Octav Calleya, Spania.

   Lucrări științifice

   Decembrie 2001 - IV. Conferința științifică a studenților transilvăneni - III. adjudecare Subiect: Dans în muzică Decembrie 2000 - III. Conferința studențească științifică transilvăneană - II. adjudecare Subiect: Analiza operei Capa lui G. Puccini

   Trupe dirijate

   Orchestra Tonhalle Zurich Orchestra Festivalului Schleswig Holstein - Germania Orchestra Simfonică Máv - Ungaria Szeged Symphony Orchestra - Ungaria Parnu City Orchestra - Estonia Orchestra de Cameră Radio București Filarmonica de Stat Cluj-Napoca Filarmonica de Stat Sibiu Filarmonica de Stat Brasov Filarmonica de Stat Satu Mare Opera Maghiară Cluj-Napoca Opera Română Cluj-Napoca Filarmonica Secuiesc Orchestra Festivalului Tineretului din Bazinul Carpaților Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca - Orchestra de tineret.

 

Egyed Apollónia și a tenorului Pataki Adorján

 

 Egyed Apollónia

   2009-2011: Studii de masterat, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca / clasa Elena Andries 2005-2009: Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca / secția de canto, la clasa Elena Andries 2000-2004: Liceul de Artă, Târgu Mureș / maior cântător

   Experienta profesionala

   Cântăreț privat al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, invitat de Opera Națională din București, Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Filarmonica Transilvania (Cluj-Napoca), Opera din Budapesta, Festivalul de operă BartókPlus, Statul Oradea Filarmonica Iași), invitat al Filarmonicii din Ținutul Secuiesc (Odorheiu Secuiesc). Cursuri de masterat • Ionel Pantea • Mariana Nicolesco • Constantin Nica • Horiana Branisteanu • Éva Bátori

   Roluri cheie

• G.Puccini: Bohemian Life –Mimi • G.Puccini: Sora Angelica - Angelica • G.Verdi: Otello - Desdemona • G.Verdi: Trobatorul - Leonora • G.Verdi: Hoții - Amalia • R.Leonvacallo: Bajazzos - Nedda • G.Bizet: Carmen - Michaela • R.Wagner: Interzicerea iubirii - Isabella • R.Wagner: Das Rheingold - Freia • W.A.Mozart: Căsătoria lui Figaro - Contesa Rosina • W.A.Mozart: Don Giovanni - Donna Elvira • J.Strauss: Liliacul Rosalinda • Z.Kodály: János Háry - Örzse • Gy.Selmeczi: bizantin - Irene • P. Ábrahám: Viktória - Viktória Lucrări simfonice vocale, oratoriu și muzică de cameră • F.Poulenc: Stabat Mater • B.Britten: Requiem de război • L. van Beethoven: IX. simfonice • W.A.Mozart: Requiem • Kod. Z: Te Deum • P.Constantinesci: Oratoriu de Craciun • J.Haydn: Missa Cellensis (Mariazellermesse) • F.Schubert: Messe în G Dur • Gy.Orbán - Rorate Caeli

   Premii și recunoașteri

   2018 EMKE - Trofeul Poór Lili Opera Maghiară 2016 din Cluj-Napoca - inelul memorial Albert Annamária 2O16 Concursul internațional de canto Simándy József: II. Adjudecare Premiul special al Operei de Stat din Ungaria Premiul special al Festivalului de operă Bartók Plus 2O15 Concursul internațional de canto Hariclea Darclee: Premiul special al juriului Bursa creativă 2O13 Communitas Foundation pentru tinere talente.

 Pataki Adorján

Studii

    Colegiul Reformat din Cluj-Napoca, iar din 1999 a studiat canto la Marius Vlad la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

 Experienta profesionala

   Din octombrie 2005, este solist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Colaborări Din 2005 participă cu Filarmonica din Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Brașov, Krajova, Vâlcea, Iași, Botoșani, Orchestra de Cameră din București, Opera Română din Cluj-Napoca, Opera Națională Timișoara și Opera din Budapesta.

 Roluri

   În 2007, a interpretat rolul lui Alfredo în opera Traviata din Osijek de Verdi, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de teatru. Este invitat obișnuit la Opera din Budapesta din 2011, unde a interpretat Gabriele Adorno din opera lui Verdi Simon Boccanegra, Rodolfo din Luisa Miller, rolul principal al lui László Erkel Hunyadi și Tamino din Flautul magic al lui Mozart. În sezonul 2012-2013, B.F a fost oaspete în Darmstadt și Chemnitz. Cu Pinkerton (Miss Puccini). În sezonul 2013-2014, Puccini l-a interpretat pe Rodolfo din Bohemian Life în Bergen, Norvegia. În sezonul 2013-2014 de la Praga, a jucat în Simon Boccanegra al lui Verdi în rolul Gabriele Adorno. 2015 - Cântă în rolul lui Rodolfo în opera Luisa Miller a lui Verdi la Teatrul Aachen. 2016-2017 La Budapesta, Kodűly cântă în filarea lui Székely ca tânăr licențiat, apoi la Bonn mont Rodolfo din Bohémélet. 2018 - ca Manrico la Jocurile de vară din Erfurt. 2018 - interpretează Psalmus Hungaricus al lui Kodály cu Orchestra Radio Madrid, sub conducerea lui Thomas Dausgaard. 2019 - ca László Hunyadi în opera cu același titlu a lui Ferenc Erkel în Miskolc. A făcut turnee în Olanda, Austria, Elveția, Spania, Germania, Bosnia și Herțegovina, Norvegia. Repertoriul Operă G. Puccini Madama Butterfly - B. F. Pinkerton La Bohéme - Rodolfo Gianni Schicchi - Rinuccio Tosca - Cavaradossi La Rondine - Ruggero G. Verdi Nabucco - Ismaelle Falstaff - Fenton La Traviata - Alfredo Germont Și Ballo In Maschera - Riccardo Luisa Miller - Rodolfo Simon Boccanegra - Gabriele Adorno Il Trovatore - Manrico I Lombardi - Oronte Macbeth - Macduff Don Carlos - Don Carlos Otello - Cassio R. Wagner Das Liebesverbot - Claudio G. Donizetti Lucia Di Lammermoor - Edgardo M. Ravel L’Heure Espagnole - Gonzalve G. Bizet Carmen - Don José CM. von Weber Oberon - Hüon de Bordeaux Kodály Z. Székelyfonó - Licențiat Erkel F. Hunyadi László - Hunyadi László Concert W. A. ​​Mozart Liturghia în Do - „Încoronare” - K.V. 317 Vesperae de solennes de Confessore - K.V. 339 Requiem - K.V. 626 G. Verdi Requiem H. Berlioz La damnation de Faust G. Donizetti Requiem J. Haydn Stabat Mater - Hob. 20a Theresien-Messe - Hob. 22/12 Nelson-Messe - Hob. 22/11 Missa Stae Caeciliae - Hob. 22/5 Missa brevis Sancti Johannis de Deo -Hob. 22/7 Die Schöpfung - Hob. 21/2 A. Dvořak Stabat Mater - Op 58 Requiem - Op. 89 L. Beethoven Simfonia nr. 9 - Op 125 Christus am Ölberge - Op. 85 Masa în Do - Op 86 F. Mendelssohn-B. Paul Elias Lobgesang G. Puccini Messa di Gloria F. Liszt Psalmul XIII C. Franck Messe Solennelle Christus Letzten Sieben Worte Am Kreuz C. von Dittersdorf Missa Brevis G. F. Handel al lui Mesia - HWV. 56 G. Rossini Petite Messe Solennelle Stabat Mater Kodály Z. Psalmus Hungaricus

 Premii și recunoașteri

    2005- Premiul Ágnes Kriza, Opera Maghiară din Cluj-Napoca 2006 - Concursul internațional de canto „Traian Grozăvescu” Lugozs, România - Premiul special de la Asociația Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). 2009 - Concursul internațional de cântece „Ionel Perlea” Slobozia, România - Premiul special pentru cel mai bun interpret de muzică de cameră. 2010 - IX. Premiul special al Concursului Internațional de Cântare de Operetă Ferenc Lehár și premiul special al Televiziunii Duna. 2013 - Premiul Lya Hubic, Ko