luni, 10 mai 2021

Filarmonica Dinu Lipatti: De la fiordul norvegian Grieg la fiorul american Gershwin

    Edvard Hagerup Grieg și George Gershwin sunt „invitații” din această săptămână ai Filarmonicii Dinu Lipatti. Lor le vor da viață (tot suntem în zodia Învierii) tânărul Dragoș Dimitriu (pian) și măiestrul Cristian Oroșanu (dirijor). Pentru „Concertul simfonic” de joi, 13 mai, ora 18,30 sunt valabile abonamentele cu numărul 25 și bineînțeles cele procurate de la casa de bilete a filarmonicii (tel; 0786/085416).

   Așa cum v-am obișnuit redăm mai jos câteva aspecte din activitatea protagoniștilor. Ei vor interpreta „Suitele Peer Gynt” nr. 1 și 2 ale compozitorului din Țara Fiordurilor și „Rapsodia în albastru” pentru pian și orchestră a vrăjitorului de la Hollywood George Gershwin (pe numele său adevărat Jacob Gershowitz).

 
Dragoș Dimitriu

   Ioan-Dragoș Dimitriu  a început studiul pianului la 6 ani cu Viorica Burcică și Francisca Lupu, iar după ce a împlinit 11 ani, a lucrat cu pianista Corina Ibănescu. La 16 ani a cântat pentru prima oară cu o orchestră dirijată de Ilarion - Ionescu Galați. Acel concert a fost urmat de multe invitații din partea diverselor orchestre din România (Orchestra Națională Radio, Orchestra din Sibiu, etc.).

   Din 2010 studiază pianul la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena cu pianistul Martin Hughes, iar actualmente studiază cu pianistul Stefan Arnold.

   A primit multe burse și sponsorizări private pentru rezultatele sale deosebite, iar în 2013 a câștigat premiul I la concursul internațional de pian Pietro Argento din Italia. Ioan-Dragoș Dimitriu și-a făcut debutul internațional în 2011, când a interpretat Concertul pentru pian nr. 5 al lui Beethoven la Sala Filarmonicii din Berlin. De atunci, a cântat pe numeroase scene din Europa și Japonia, adesea cântând la evenimente caritabile.

   Ca și muzician de cameră, a cântat pentru Societatea de Radiodifuziune din Austria (ORF) și a obținut de două ori bursa Sonoro. De curând a câștigat premiul I la competiția Cameristi de’ll Alpe Adria cu trio-ul Avante, și împreună cu Marko Dzomba (saxofon) a câștigat premiul I al competiției Casino Austria Rising Star din Viena.

                               Cristian Oroșanu

   Artist cu o ascensiune rapidă a carierei de dirijor ce i-a adus aprecieri chiar și la nivel internațional, CRISTIAN OROȘANU s-a remarcat prin inteligența artistică, gestica elegantă și clară și cunoașterea în detaliu a fiecărei partituri abordate. Născut în 1972, Cristian Orosanu a urmat studiile Liceului de Muzică „Octav Băncilă” din Iași, și apoi pe cele ale Universității Naționale de Muzică din București, la secțiile corn și dirijat orchestră, în cadrul ultimei, mentor fiindu-i profesorul Cristian Brancuși.

   Beneficiind în paralel și de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu, Cristian Oroșanu s-a perfecționat în arta dirijorală și după terminarea studiilor în cadrul mai multor cursuri de măiestrie, printre care și cel susținut în cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart de Helmuth Rilling. Mai întâi instrumentist în cadrul Orchestrei Naționale Radio, Cristian Oroșanu a debutat în calitate de dirijor la Opera Națională Română din Cluj, în 1998, pentru ca apoi să devină colaborator frecvent al Operei Naționale București (din 2002) și dirijor permanent al Filarmonicii din Brașov (din 2004).

   În plan internațional, Cristian Oroșanu are o carieră aflată în continuă ascendență, ultimii ani aducându-i apariții la pupitrul unor ansambluri de prestigiu precum Orchestre de Paris, BBC Scotish Orchestra, Tonhalle Orchestra, Deutsche Symphonie Orchester Berlin sau Orchestra Națională din Porto.

   Muzicalitatea, competenţa, inteligenţa artistică, gestica elegantă şi clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroşanu - artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputaţia sa depăşind graniţele ţării noastre. Stau mărturie debuturile remarcabile la pupitrul unor cunoscute orchestre europene şi nu numai.

   Despre apariţia sa în concert cu Orchestra din Paris şi Orchestra Naţională din Bordeaux, publicaţia „Le Monde de la Musique” nota: „tânărul dirijor român Cristian Oroşanu a demonstrat un sens perfect al frazării şi arhitecturii lucrărilor, o acurateţe rară a stilului, o gestică elegantă şi concisă”.

   Alte momente de succes – debuturile cu celebrele orchestre Tonhalle din Zürich şi Deutsche Symphonie Orchester Berlin, unde a activat în calitate de dirijor asistent. Oroşanu a susţinut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Orchestre de Chambre de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Filarmonică din Bruxelles, Orchestra Filarmonică din Strasbourg, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Națională Radio București, Orchestra Radio Daneză, aceasta din urmă în cadrul Concursului Internaţional Malko unde a câştigat Premiul II.

   În Japonia, artistul a dezvoltat o strânsă colaborare cu un ansamblu nou, tânăr, dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra unde a dirijat spectacolele Lacul lebedelor de Ceaikovski şi Sărbătoarea primăverii de Strawinski.

   Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări din toate epocile muzicale, Cristian Oroşanu este prezent în stagiunile tuturor orchestrelor românești, fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime. În domeniul liric a activat ca dirijor permanent al Operelor Naţionale din Cluj, Bucureşti și Iași. În repertoriul său sunt incluse peste 35 de titluri de creaţii ale genului.

   În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Braşov. Talentul, pasiunea, rezultatele unei cariere de excepţie ale artistului au fost recunoscute prin Premiul ce i-a fost acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali „M. Jora”.

Niciun comentariu: