luni, 31 mai 2021

Filarmonica Dinu Lipatti dă în mintea copiilor

    De întâi iunie Filarmonica Dinu Lipatti și-a pus în gând să ne inițieze odoarele în lumea muzicii culte. După programul pe care vi-l voi descrie mai jos va reuși. Condiția pe care ar trebui să o respectăm pentru aceasta este prezența la evenimente. Noi, părinții și  bunicii, ar trebui să ne facem timp să lăsăm să pătrundă în mintea copiilor noștri farmecul muzicii. Un mic impuls din partea noastră ar putea dezvolta o carieră în acest sens și, cine știe, poate chiar celebritatea.

   Așa cum va spus și colega mea, Adriana Nistor, în articolul nostru de ieri, astăzi, 1 iunie, Filarmonica Dinu Lipatti în parteneriat cu Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Primăria Satu Mare și Consiliul Județean satu Mare sărbătoresc „Ziua Copilului” cu un concert fabulos. Prin muzica desenelor animate cunoscute, cum ar fi Aladdin, Frumoasa și bestia, Harry Potter, Frozen, Aristocats și Batman li se vor deschide noi orizonturi. Scopul acestora (adică a lui Emőke, Gergő, Gabi și Csaba) fiind de a apropia copiii de muzică într-un mod unic. Pentru aceasta sunt așteptați toți copiii părinții și bunicii iubitori de muzică, care și-au achiziționat bilete, la cele 2 concerte de la Turnului Pompierilor, începând cu orele 18:00 respectiv 20:00. Porțile se vor deschide la orele 17:00 și 19:00.  În cazul în care vremea nu va permite concerte în aer liber, acestea vor avea loc în sala Filarmonicii.

 


     Joi, 3 iunie, de la ora obișnuită, 18,30, pianistul Horia Mihail, aflat în al unsprezecelea turneu prin țară cu „Pianul călător - ENCORE” ne va delecta cu „Sonata în Mi Minor” a lui Scarlatti, „Adagio” din „Marcello” lui Bach, „Rondo alla turca” din „Sonata nr. 11 în La Major” a lui Mozart, „Bagatela nr. 25 în La Minor” a lui Beethoven, „Fantasie Impromtu” a lui Chopin, „Träumerei” a lui Schumann, „Iunie” de Ceaikovki, „Soirées de Vienne” compoziția lui Liszt și Schubert, „Valse Caressante” de Respighi, „Valse Romantique” de Debussy și „Moldova” și „Bucovina” ale lui Brediceanu. În afara recitalului va fi proiectat și un film documentar despre „10 ani de Pianul Călător”.


   Înainte de a vă spune câteva cuvinte despre Horia Mihail vă mai anunț că joi și vineri vor mai avea loc în județ concerte educative sub denumirea „Arca lui Noe”.


   După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

   După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii ”Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naţionale de anvergură – sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn şi 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso şi Romantic.

   În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 şi un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. Și uite așa, din an în an, „Pianul călător” a juns la ediția a unsprezecea. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeaşi Editură Casa Radio.

   Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional “Nopţi pianistice” de la Chişinău, Festivalul Internaținal de la Ushuaia. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara, în 2011.

   Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo şi camerale, pe lângă „Pianul călător” a mai inventat „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur/Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate”, alături de Gabriel Croitoru.

   În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

   Înpreună cu violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail a susținut în decembrie 2016, cu prilejul Zilei Naționale a României două recitaluri în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.

 

 

 


Niciun comentariu: