marți, 4 mai 2021

De la credință la bigotism în condiții de pandemie

     Nu știu în ce măsură Noaptea Învierii va avea impact asupra indicelui de incidență la 14 zile în municipiul Satu Mare, dar ceea ce s-a întâmplat la biserica din Carpați nu lasă mari speranțe pentru scăderea acestuia în continuare. Este adevărat că marea majoritate a oamenilor purtau mască, dar înghesuiala peste măsură din curtea bisericii și inconștiența preoților care au prelungit slujba până la ora 2 și 39 de min. mă fac să cred că dacă s-a întâmplat la fel și în alte cetăți ale Domnului sunt puține șanse de revenire la normal.

   Între  credință și habotnicie ar trebui făcută o diferență mai ales din partea celor direct implicați. Acest bigotism de care au dat dovadă unii slujitori ai bisericii este în general nedăunător celorlalți credincioși sau atei, dar, în condiții de pandemie s-ar putea dovedi o periculoasă sursă de infecție în special asupra celor nevaccinați sau a celor care au trecut prin boală până în toamna anului trecut. Nici ceilalți nu sunt complet imunizați, nemaipunând la socoteală că în condiții de aglomerație excesivă, cum s-a întâmplat la biserica din Carpați, aceștia sunt foarte buni transportatori de virus, intermediari între infectat și viitor infectat.

   Fotbal cu lingurița. Nu mă refer la calitatea fotbalului din primul eșalon al țării, calitate acceptabilă de altfel, ci la faptul că de vreo două săptămâni avem în fiecare zi cel puțin o partidă. E ca o pastilă de virilitate pe care trebuie s-o îngurgitezi până îți pui întrebarea „chiar trebuie să fiu viril zilnic?”.

   În ”grupa campionat” toate cele trei întâlniri pot fi considerate derbiuri cu aceeași intensitate chiar dacă oltenii au rămas un pic de căruță. La ce rezultate se înregistrează nu știi de unde sare iepurașul de după Paști. Așadar Sepsi - Univ. Craiova (miercuri, ora 19), Academia - CFR (joi, ora 17) și Botoșani - FCSB (joi, ora 19,45) vor limpezi supa sau tulbura ciorba după voia Domnului și nu a pariorilor. Despre inconștiența celor din urmă am mai vorbit și revin: nu există om cinstit, parior înveterat, care per total să iasă în câștig. Dar drogul...

   În „grupa retrogradare” derbiul este unde Târgoviștea este gazdă. Dacă Chindia n-a câștigat în fața Gazului Metan (s-a jucat aseară după închiderea ediției) se încurcă ițele și în calculele celei care ne-ar putea reprezenta (slabe speranțe) în cupele europene. Argeșul (joi, ora 14,30) dacă trec de Voluntari sunt și ei implicați în aceată luptă.

   Mai jos, acolo unde smoala este fierbinte până la incandescență, Astra și UTA (miercuri ora 12) nu vor să încheie la egalitate, Sibiul și Viitorul (miercuri, ora 14,15) se privesc cu ură iar Poli și Dinamo (miercuri, 16,30) imploră „n-am dă-mi tu!”

Niciun comentariu: