joi, 13 mai 2021

Excrescența culturii sătmărene

    Perioada dificilă care apasă uneori umerii scăldați în soare și în ploi ai rumânului aduce în dese rânduri comportări neașteptate și curioase ale firilor degajate fortuit din colbul natural al esenței umane. Cel mai adesea acestea apar în politică, dar nici alte domenii nu sunt scutite de specimene controversate și nelalocul lor. Atunci când timpul se scurge molcom, fără tumult ci doar cu meandre, aceste excrescențe nu aduc ponoase, nici nu ies în evidență și sunt tacit adoptate de înțelepciunea poporală.

   Nu același lucru se întâmplă dacă asemenea anomalii apar în cultură. De cele mai multe ori se sprijină pe un bagaj de informații peste medie pe care le interpretează cu un nivel de conștientizare neperfecționat, cu multe alte lacune. Până la un anumit punct se pot percepe rezultate pozitive în urma activității acestora. Pericolul apare atunci când li se creează notorietate și sub această aură ar putea forma opinii acceptate de caractere necoapte ce le devin adepți.

    Ia uite ce fantazii am tocmai când campionatul nostru de fotbal e mai de neînțeles decât oricând. Din cele opt jocuri disputate în week-end doar Gaz Metan și Dinamo au câștigat jocurile din postura de echipe mai bine clasate, adică din postura de favorite. CFR, FCSB, Univ. Craiova pe de o parte, Chindia, FC Argeș și UTA pe de alta, adică tocmai echipele clasate pe primele trei locuri în cele două grupe ale campionatului nu au obținut în total decât două puncte (oltenii și muntenii nomazi).

   Toți ochii pe Ion Oblemenco. Acolo începe letopisețul  care va avea implicații asupra deznodământului chiar dacă oastea Băniei nu mai poate purta coroana. Partida lor de sâmbătă, ora 21,30, cu frânarii ardeleni va avea cu siguranță implicații și explicații. Implicații asupra clasamentului și explicații în presa sportivă și nu numai.

   Sepsi, cu gândul la podiumul campionatului, va da mult de furcă duminică, de la ora 22, obedienților lui Becali. Ba chiar cred că din nou charismaticul corifeu își va băga coada și va strica mecanismul la care au trudit alții.

   Partidele cu mai puțină intensitate sunt vineri, Clinceni - Botoșani de la ora 14,30 și Chindia -  Viitorul de la ora 20,30 unde cred că moldovenii și rătăcitorii se vor impune. Tot fără mari emoții dar cu mai multă incertitudine asupra rezultatului final sunt celelalte partide de duminică, UTA - Gaz Metan, ora 14 și Argeș - Dinamo, ora 16,30.

   Oropsitele vor trebui să facă schimb de fanioane între ele sâmbătă. Cele care vor să scape de baraj (Astra și Voluntari de la ora 14) se întâlnesc la Giurgiu, iar cele care vor să evite retrogradarea directă (Iașiul și Sibiul de la ora 16,30) se înfruntă în Copou. Egalurile le pecetluiește soarta celor patru impricinate.

    

Niciun comentariu: