luni, 7 februarie 2022

Dacă e marți, e derbi

   Cinematograful Giulești de prin '73 avea pe afiș un titlu de film care n-a rămas în patrimoniul de elită al cinematografiei mondiale. „Dacă e marți, e Belgia”. O comedie. Nu mai țin minte nimic din acțiunea acelui film. Nici ce actori au fost. Nici măcar ce producători au turnat filmul. Țin minte că de când s-a terminat jurnalul (pe vremea aceea la filme exista un jurnal de câteva minuțele înainte de începerea oricărui spectacol) și până când pe pânza ce reprezenta ecranul a apărut cele trei litere finale (E, n și d) am râs încontinuu.

   Am râs instantaneu, am bufnit în râs, am râs prelungit, am râs cu lacrimi, am sughițat de atâta râs. Probabil și cei câțiva colegi de liceu din anturaj, aflați în aceeași dispoziție ilară, să fi fost pricina pentru care hohotele noastre de râs vibrau aerul. Nu deranjam pe nimeni pentru că toată lumea râdea în jurul nostru. Unii râdeau de ce se întâmplă pe ecran, alții se molipseau de la râsul nostru.

   Astăzi nu mai râd așa. Fețele oamenilor sunt ba mai triste, ba mai preocupate. Brazde ale timpului născocesc brâne și crevase pe tenul încă necopt al adolescenților. Brazde ce se conturează din ce în ce mai pregnant odată cu trecerea anilor. Astăzi doar copiii mai râd. Dar mai rar. Dacă te vede cineva râzând riști să fi catalogat drept inconștient. Emoțiile negative cauzate de încălzirea globală, pandemie, ruși, ziua de mâine, energie... sugrumă încă din fașă orice tentativă de deriziune transformând-o într-un rictus însoțit de icnete.

   Interesantă etapa care începe marți. Șapte dintre echipele clasate pe primele nouă locuri joacă în deplasare ceea ce ne face să credem că spectacolul fotbalistic va fi la înălțime. Doar ocupentele locurilor unu și trei joacă acasă, dar nici ele nu au meciuri ușoare.

   Derbiurile sunt marți. Jocurile de la ora 17,30, CFR - UTA, și 19,55, Voluntari - Rapid, sunt meciurile vedetă ale acestei etape. Favoritele conform clasamentului sunt gazdele iar conform inimii sunt cele echipate în vișiniu. Dacă nu vor fi echipe învingătoare nu se bucură nimeni.

   După ce Hagi și-a sărbătorit ziua cu năduf, uitând de cele mai elementare gesturi ale bunei cuviințe, folosind arătătorul către oricine îi stătea prin preajmă, ca urmare a înfrângeri din fața fostului său coleg de națională (Săndoi), are ocazia să se revanșeze la Mioveni, în fața unui mecanism nu prea bine pus la punct. Partida va avea loc miercuri de la ora 17,30.

   O altă partidă în care oaspeții vor să arate suporterilor că etapa a douăzeci și patra a fost un accident este cea dintre Academica din Clinceni și FCSB (miercuri, de la ora 19,55). Asta doar dacă lanterna roșie nu și-a propus ca din restanța cu Farul și disputa cu latifundiarul să obțină șase puncte. Zâmbiți un pic...chiar dacă afară mușcă aerul, pandemia, rușii...

   Deosebit de așteptată devine confruntarea dintre juveți și singura reprezentantă a Moldovei (joi de la ora 17). Pieptul bombat al pașoptiștilor după jocul de pe Arena Națională va fi probabil desumflat de mult mai consecventa formație din Botoșani. Râmâne de văzut. Partida ar putea fi atractivă sau deosebit de atractivă (adică altfel decât atractivă, sâc!).

   Jocul cu cele mai puține goluri pare a fi disputa dintre Chindia și Argeș (ora 15, miercuri). Sper ca statistica să fie infirmată. După aventura de la malul mării echipa așa-zisă gazdă pare favorită. Hazardul (inclusiv arbitri) se poate interpune în desfășurarea normală a lucrurilor. Să nu uităm modul rușinos în care piteștenii i-au învins duminică pe „academicieni”.

   Altădată un joc care desemna campioana, Dinamo - Universitatea Craiova (vineri, ora 19,55) a devenit un meci între ultima clasată și ultimul loc ce duce spre lupta pentru cupele europene. Speranțele suporterilor dinamoviști se îndreaptă mai mult spre deciziile federației decât spre rezultatele obținute pe teren de favoriții lor.

   Dacă cenușăreasa etapei poate fi numit derbi atunci, desigur, trebuia programat marți. În deschiderea etapei, de la ora 15, ardelenii din Sfântu Gheorghe și Mediaș se luptă pentru evitarea locurilor ce în mod normal ar duce la baraj (13 și 14). Probabil că Sepsi, ca joc în vizibilă revenire de formă, vor profita de degringolada ce coloreză în fumuriu inodorul Gaz Metan.

   Numai bine!

  

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: