Festivalul a fost mereu în atenţia unor reprezentanţe diplomatice de la Bucureşti, în mod special a Ambasadei Austriei, sub al cărei patronaj s-au desfăşurat ultimele ediţii, dar şi a ambasadelor Olandei, Cehiei, Suediei, aceasta fiind o dovadă în plus a importanţei festivalului, nu numai în plan cultural, ci şi în cel al relaţiilor internaţionale pe care le favorizează. Ca o recunoaştere a acestui fapt, la 13 decembrie 2002, Excelenţa Sa Dr. Christian Zeileissen, ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti, i-a înmânat profesorului Francisc László, fondatorul SRM, Crucea de Onoare pentru Artă şi Ştiinţă, înaltă distincţie acordată de preşedintele federal al Austriei.
În 2006, Anul Internaţional Mozart, festivalul clujean a însemnat o conectare la evenimentele culturale importante ale Europei, o benefică formă de integrare culturală. Programele festivalului clujean cuprind concerte simfonice, concerte camerale, concursuri de interpretare, concursuri de muzicologie, simpozioane, conferinţe, cursuri de măiestrie, lansări de disc şi de carte.
Isabella în concert
În ediţiile desfăşurate până acum, în care s-au interpretat peste 180 de lucrări mozartiene, aproximativ o treime din creaţia compozitorului, unele dintre acestea în primă audiţie în România. Festivalul s-a bucurat de prezenţa unor artişti de primă mărime, nume importante ale scenelor de concert din Europa şi SUA, printre care Robert D. Levin, Malcolm Bilson (SUA), Jaap Schröder (Olanda), Tamás Vásáry, György Vashegyi (Ungaria), Sheila Arnold, Dirk Schultheis, Münchner Klaviertrio, Ferenc Gábor (Germania), Cordelia Höfer, cvartetul Schubert (Austria), Mika Eichenholz, Cvartetul Lysell (Suedia). Alături de ei au apărut artişti români de prestigiu, ca dirijorii Horia Andreescu, Emil Simon, soliştii Dana Borşan, Viniciu Moroianu, Gabriel Croitoru, cvartetele Voces, Transilvan şi Ad Libitum, Romanian Piano Trio.
Tinerii laureaţi ai concursului de interpretare care se desfăşoară în cadrul festivalului, au început să se afirme pe scene din ţară şi din străinătate, fiind la rândul lor invitaţi ai festivalului – cântăreţii Marius Budoiu, Iulia Merca, Cozmin Sime sau cvartetul Arcadia.
Mihnea Ignat
Născut la Craiova, în anul 1980, Mihnea Ignat este unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai noii generații de dirijori români. Din stagiunea 2016/2017 este dirijor principal și director artistic al Orchestrei simfonice din Elche (Spania). A fost dirijor asociat al Orchestrei simfonice naționale a Republicii Dominicane (2009/2010) și dirijor principal, inclusiv director artistic al Orchestrei filarmonicii universității din Alicante (2005-2017).
Este absolvent al secției de Dirijat Orchestră al Universității Naționale de Muzică din București (2004) unde a studiat în paralel și compoziția. Urmează cursurile de master în stilistica dirijorală ale aceleiași universități, sub îndrumarea lui Horia Andreescu. A fost invitat să participe la diverse cursuri de măiestrie organizate în Austria, Spania, Germania sau Italia.
În octombrie 2010 câștigă prin votul orchestrei, premiul special al Filarmonicii Toscanini în cadrul Concursului Internațional “A. Toscanini” desfășurat la Parma, Italia. Este de asemenea semifinalist al Concursurilor Internaționale “D. Flick” (Londra, 2008) și “G. Solti” (Frankfurt, 2008).
Între anii 2009-2014 lucrează ca asistent al dirijorului rus Dmitrij Kitajenko cu orchestre precum Filarmonica din Berlín, Filarmonica din München sau Orchestra Gewandhaus din Leipzig. De asemenea a lucrat ca asistent al lui Jesús López Cobos cu Orchestra Națională a Spaniei sau Orchestra Simfonică din Galicia. În noiembrie 2017 este asistent al lui Josep Pons la Teatro del Liceo din Barcelona la producția spectacolului de operă “Tristan și Isolda” de R. Wagner.
Printre orchestrele cu care a colaborat și continuă să colaboreze se numără: Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (Madrid), Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Irlandeze (Dublin), Orchestra Filarmonicii “G. Enescu”, Orchestra Națională Radio (București), Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Filarmonica Toscanini, Orchestra Simfonică Regală din Sevilla, Orchestra Simfonică din Castilla și León (Valladolid), Orchestra Filarmonică din Málaga, Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Simfonică din Córdoba (Spania).
În februarie 2018 a debutat cu succes la Opera Națională din București (ONB) cu spectacolul Nabucco de G. Verdi. În deschiderea stagiunii 2018/2019 a Operei Naționale București va conduce la pupitrul dirijoral premiera spectacolului “Otello” de G. Verdi în regia lui Giancarlo del Monaco.
În România colaborează frecvent cu orchestrele filarmonicilor din Cluj, Iași, Timișoara, Bacău, Craiova, Ploiești sau Satu-Mare. A acompaniat soliști de renume internațional precum John O’Conor, Jerome Lowenthal, Ning Feng, Stefan Milenkovich, Liviu Prunaru, Miguel Ángel Estrella, Ștefan Ignat, Mariana Nicolesco, Lina Tur Bonet, Alexandru Tomescu, Viktor Derevianko, Celine Byrne, Renata Pokupic, Vicente Huerta, Erzhan Kulibaev, Cristina Anghelescu, Katherine Hunka, Liam O’Flynn, etc.
Printre angajamentele sale din viitoarele stagiuni se găsesc colaborări cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (Madrid), Orchestra Simfonică Regală din Sevilla, Orchestra Filarmonicii “G. Enescu”, Opera Natională București, Orchestra Simfonică a Principatului Asturias (Oviedo, Spania), Orchestra Filarmonică din Málaga, Filarmonica Toscanini, Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași sau Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timișoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu