joi, 10 februarie 2022

De pe planșă pe rampă

      Iată ce scriam în februarie 2010 despre un posibil „nume” despre care aș fi vrut să mai scriu: „...vreau să atrag atenţia asupra unui nume care sper să facă cinste Sătmarului, sper să devină un nou ambasador al ţinutului nostru într-un domeniu care, nu cu mult timp în urmă, eram vestiţi: scrima. Mai exact floreta feminină, unde prenume ca Ecaterina, Marcela sau, mai recent Cristina au încălecat meridianele şi paralelele în toate sensurile. Să sperăm că atsăzi va veni rândul Biei, în acte Bianca Lidia Cuteanu. Recent, la Zagreb, încurajată şi susţinută financiar de noi, Bia a reuşit cel mai important rezultat al ei într-un concurs de Cupă Mondială (locul 30 la juniori), care i-a adus şi cea mai bună pooziţie în clasamentul mondial al floretistelor junioare, locul 115.
    Se apropie Campionatele Mondiale de la Baku (6 aprilie individual şi 9 aprilie echipe). Să sperăm că Bia va fi selecţionată în echipa României pentru această competiţie. În calitate de dublă campioana balcanică ar avea acest drept, dar nu ştim care este grila de selecţionare a federaţiei... ”


   Timpul a cam zburat peste noi și, după 12 ani, am constatat că destinul acelei puștoaice de 18 ani la vremea respectivă a pus-o să aleagă între cele două mari pasiuni ale adolescenței: teatrul și scrima. A ales teatrul. Acel concurs de la Zagreb la care ne-am adus și noi contribuția a fost ultimul al carierei. Jocurile de culise din cadrul federației au dezamăgit-o și i-au îndreptat pașii spre luminile rampei.

   În vara aceluiași an a pășit pentru prima oară în Universitatea de Artă din Tg. Mureș (clasa Nicolae Cristache) pe care a părăsit-o trei ani mai târziu având în portofoliu titlul de actor și 25 de roluri la activ, roluri după piese de Kazantzakis, Cariani, Cehov, Mușatescu, Tolstoi, Ibsen, Caragiale, Goldoni...

   A revenit la Satu Mare. A fost actriță la Teatrul de Nord din Satu Mare excelând în piesele pentru copii, dar și în câteva drame. De la ”Mica sirenă” a lui Andersen la „Woyzeck Transylvania” a lui Buchner. Toamna lui 2014 a zdruncinat-o puternic atunci când colega ei, Gabriela Dordai, a fost bestial ucisă pe splaiul Someșului. După stagiune a părăsit Satu Mare și după un popas la Teatrul de Stat din Craiova s-a aciuat la Iași. De prin 2017 nu am mai găsit nici o referință la activitatea sa, trăgând concluzia că ori a renunțat la teatru, ori și-a schimbat numele. Poate amândouă.

   Ce se întâmplă în iarbă? Nimic deosebit. Arbitraje proaste. Declarații sforăitoare. Terenuri în general bune. Mulți tineri. Jocuri relativ spectaculoase. Tot e mai bine decât atunci când aveam jocuri proaste și arbitraje bune. În afară de Istvan și Ovidiu toți ceilalți arbitri sunt de valoare foarte scăzută. Asta ca să nu-i suspectez de corupție.

   Derbiul etapei se dispută pe litoral. Sper să fie o sămbătă însorită (ora 14). Diafană este marea într-o zi însorită de iarnă... La Ovidiu se vor duela corabia din grațiile judecătorilor a lui Hagi și ancora de pe blazonul voluntărenilor și ea ușor ridicată de fluiere și fanioane.

   FCSB pare favorită în meciul cu Chindia. Dar prezența din ce în ce mai agresivă a lui Becali pe sticlă și paginile electronice ale presei din România mă face să cred că hemoroizii nu-i prea dau pace, iar Săndoi nu-i John Ene. Partida de duminică de la ora 19,55 ar putea da câteva răspunsuri conjuncturale legate de ierarhia din lupta pentru cupele europene.

   Zic conjuncturale deoarece rezultatul partidei de la Mediaș (Gaz Metan - CFR, sâmbătă de la ora 19,55), chiar dacă nu este decisiv, este important pentru configurația finală a clasamentului. CFR nu ar avea nici o scuză să se poticnească. Nici nu cred că e posibil. Nu-i lasă medieșenii.

   Chiar acum, când scriu aceste rânduri, echipa de sanie a obținut cea mai bună performanță a României la actuala ediție a Jocurilor Olimpice de la Pekin (scuzați arhaismul!). Nu are cine să obțină o poziționară mai bună decât acest loc nouă realizat de Strămăturaru, Crețu, Gâtlan/Șerban. Vroiam să scriu de Rapid. Dacă nu obțin cele trei puncte din meciul cu Sepsi, strămutat la Mioveni, vineri de la ora 19,55, nu prea se mai pot implica în lupta pentru TOP 6. Nu-i bai. Oricum echipa (lotul, jocul și numărul de puncte strânse) arată destul de bine pentru o nou promovată și sunt mulțumit.

   Iar îi vrajbă în Bănie. Locul 5 cu locul 14, cele două echipe craiovene, după câteva jocuri frumoase, scot halebardele luni de la ora 19,55. Așa de închiderea etapei a douăzeci și șasea. Oarecine, oarece. Oare cine? Oare ce?

   Un meci fără trecut, chiar dacă se dispută în viitor (luni de la 17,30), este cel de la Botoșani, unde descălecații sunt destul de pragmatici pentru a nu le lăsa nici o șansă descălțaților din Clinceni. Un alt joc în care se întâlnesc conjudețene este întâlnirea de la Pitești, unde duminică de la 14,30 urmașii lui Dobrin primesc vizita mai nordicei echipe din Mioveni. Și aici zic că gazdele sunt favorite.

   Cenușăreasa își caută pantofiorul pe la Arad. UTA - Dinamo din '68 - '69 a fost mult mai interesant decât ce vom vedea duminică de la ora 17. Sau nu?

   Pace nouă!

   

  

  

 


Niciun comentariu: