luni, 14 februarie 2022

Muzica este o creație a omului unică în univers și universală în unicitate

      Două culturi distincte. De pe două continente diferite. În două moduri de exprimare artistică distincte. Două generații diferite. Două temperamente distincte. Aceeași muzică. Cea a lui Bethoveen și a lui Brahms. Din creațiile lui Ludwig ne vom adăpa nevoia de sernzații cu „Concertul pentru pian nr. 4 în Sol Major”, iar din producțiile lui Johannes vom plonja seduși în „Simfonia nr. 4 în mi Minor”. Invitația pe care ne-o face Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare este pentru după-amiaza zilei de joi, 17 feb. Sunt vala bile abonamentele cu nr. 26 și biletele procurate de la sediu.

    Protagoniștii evenimentului sunt dirijorul chinez Junping Qian și pianistul german de obârșie israeliană Stefan Arnold. Măiestria lor este garantată dacă le citim biografiile. Interesul melomanilor sătmăreni trebuie să fie destul de intens dacă vedem că până acum, în CV-ul lor nu apare nimic despre Satu Mare. Sau poate n-am fost eu destul de bun scormonitor.

 Stefan Arnold

   „Răpitor clar și perceptiv. Evoluează cu vigoare tinerească și precizie deplină. Are publicul încântat la picioare.” scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung referindu-se la prestația recentă de la Haus Marteau (probabil în locația de la Lichtenberg) a invitatului nostru. Luna viitoare Stefan Arnold va pleca într-un turneu în Suedia.

   Născut în 1963 la Würzburg, Germania, Stefan Arnold a început lecțiile de pian la vârsta de patru ani. A studiat la Musikhochschule (Universitatea de Muzică) din Würzburg, unde a câștigat Premiul I la concursul universitar. În 1983 a fost acceptat la Musikhochschule din Hanovra, unde a studiat cu celebrul pedagog de pian, Hans Leygraf. În 1985 a terminat  cu „summa cum laude” și a primit o bursă de la Fundația Germană pentru Studii Populare.


    Stefan Arnold a continuat să studieze la Salzburg, unde a absolvit cu distincție Mozarteum Musikhochschule și a primit premiul „Tânărul artist remarcabil al anului” acordat de guvernul austriac. Și-a finalizat studiile postuniversitare, cu distincție, la Musikhochschule Berlin.

   Stefan Arnold a câștigat numeroase premii, inclusiv Premiul I la Concursul Internațional de Pian Senigallia din Italia 1986 și Premiul I la Deutscher Musikwettbewerb (Concursul de muzică germană) în 1987. A fost ales de două ori să cânte la Concertele naționale ale tinerilor muzicieni. A fost, de asemenea, câștigător de premii la Concursul Internațional de Pian din Dublin.

   De când a câștigat Premiul I la Concursul Internațional Bösendorfer din Austria în 1988, Stefan Arnold s-a impus ca unul dintre cei mai talentați pianiști ai generației sale. Pe lângă concertele cu marile orchestre europene, a făcut apariții la Internationale Mozartwoche din Salzburg, Mozartfest din Würzburg, Klaviersommer Bonn, Bologna-Festival, Rossini-Festival din Pesaro, Art & Music Festival of Junsele, Royal Festivalul Palatului din Stockholm, Festivalul Vendsyssel, Festivalul „Octobre Musical Carthage” și Festivalul St. Pauls din New York.

   Stefan Arnold a cântat în multe dintre cele mai importante săli de concerte ale lumii, cum ar fi Tonhalle din Zürich, Filarmonica din Berlin, Gasteig din München, Festspielhaus din Salzburg, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Tivoli din Copenhaga, Palacio de las. Bellas Artes din Mexico-City, Teatro Opera din Buenos Aires, Suntory-Hall și Bunko Kaikan din Tokyo și Symphony-Hall din Osaka.

   A cântat ca solist cu Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra Filarmonică din Stuttgart, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Filarmonică de Cameră din Viena, Orchestra Camerata din Salzburg, Orchestra Simfonică Națională a Belgiei, Orchestra Simfonică din Helsingborg. Orchestra, Stockholm Sinfonietta, Eugene Symphony Orchestra, Rochester NY Philharmonic Orchestra și Singapore Symphony Orchestra sub dirijori precum Gabriel Feltz, Miguel Harth-Bedoya, Eduardo Garcia Barrios, Okko Kamu, Göran W. Nilsson, Christoph Poppen, Christoph Prick , Jonathan Seers, Hubert Soudant, Yuri Simonov, Jeffrey Tate, Arild Remmereit, Matthias Bamert sau Kaspar Zehnder.

   Stefan Arnold a realizat inregistrari la casele de discuri (specializate pe muzică clasică) Harmonia Mundi si Ambitus. De când a devenit artist exclusiv Ambitus, această colaborare a produs unsprezece înregistrări cu lucrări de Liszt, Brahms, Schubert, Beethoven, Mozart, Schumann, Debussy, Berg și Schoenberg, inclusiv Concertele pentru pian nr. 12 și 14 ale lui Mozart.

   În anul 2004 Arnold a fost numit profesor de pian la Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien. În 2015, a obținut în plus un post de profesor la Hochschule Hanns Eisler, Berlin.

 
 Junping Qian
 
    Dirijorul Junping Qian în vârstă de 32 de ani, a fost câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional de Dirijat de la București 2017, iar ulterior a cântat cu orchestre din Europa de Est între 2018 și 2020. A fost invitat să participe la prestigiosul Seminar de Dirijat Tanglewood și va să fie director de orchestră al Festivalului de vară de muzică clasică din New York din 2018, un nou proiect educațional situat în Long Island, NY. În 2017 a fost semifinalist la Concursul de Dirijor Maestro Solti, precum și la Concursul Internațional de Dirijor Grzegorz Fitelberg, iar înainte de aceasta a fost și câștigător al Concursului Național de Dirijor Li Delun China în 2012. După ce a absolvit Institutul Curtis din Muzică în 2013, a studiat dirijat cu Mark Gibson la Universitatea din Cincinnati, Michael Jinbo de la Școala de Dirijor Pierre Monteux și a fost ultimul elev privat al legendarului pedagog Otto Werner Mueller. El este îndrumat de dirijorul britanic Daniel Harding din 2014 și studiază Dirijatul de orchestră și de operă cu profesorii Christian Ehwald și Hans-Dieter Baum la Musik Hochschule Hanns Eisler din Berlin.






    Junping Qian și-a făcut prima apariție ca dirijor la vârsta fragedă de 10 ani, alături de corul școlii sale. Mai târziu a devenit director asistent al Orchestrei de Tineret din Shanghai a Conservatorului din Shanghai, până când a absolvit Școala Gimnazială Afiliată în 2009. A făcut o apariție pe ecran ca director muzical și dirijor în filmul chinezesc din 2011, „Alura lacrimilor”. „și a condus mai multe concerte în China cu orchestrele simfonice din Kunming și Qingdao. Și-a făcut debutul european ca dirijor la Festivalul de la Verbier în vara anului 2012, unde l-a întâlnit pe dirijorul elvețian Charles Dutoit, care l-a lăudat că „are o tehnică atât de simplă și naturală”. În vara următoare, el a contribuit la înființarea Orchestrei Simfonice a Festivalului de la Shanghai.

    De când s-a mutat în Europa în 2015, el, în toate situațiile, a urcat pe podiumul Konzerthausorchester Berlin, Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt (Oder), Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Silezia, Filarmonica Neubrandengurger, Sinfonietta din Berlin, Orchestra de tineret din Shanghai, Filarmonica de cameră din Sankt Petersburg, Curtis Symphony Orchestra, Swedish Radio Symphony Orchestra, Toronto Festival Orchestra, Thessaloniki Symphony Orchestra, George Enescu Philharmonic Orchestra, Hungarian State Opera Orchestra, Gyor Philharmonic Orchestra, Radom Chamber Orchestra și Sächsische Bläserphilharmonie. La începutul lui 2017, a fost dirijorul personal interimar al Corului Diplomatic din Berlin.

Angajamentele viitoare includ să fie dirijorul asistent al noii opere „Marco Polo” la Opera din Guangzhou în aprilie 2018. Această nouă producție va include o adevărată echipă de creație internațională și o distribuție, în special compozitorul Enjott Schneider, regizorul Kaspar Holten, tenorul Peter Lodahl, Maestrul Muhai Tang și Orchestra din Macao. Fiind unul dintre cei zece participanți la prestigiosul INTERKATION-Atelier de dirijori din Berlin, Germania, Junping va lucra cu Maestra Simone Young și Das Kritische Orchester, un ansamblu format din membri ai unor orchestre germane de top, cum ar fi Berliner Philharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. , Staatskapelle Berlin, Gewandhausorchester Leipzig și Münchner Philharmoniker.


   Printre altele, în afară de programul încărcat cu Orchestra Națională Regală Scoțiană, conduce tabăra de repetiții de recuperare Covid-19 a Orchestrei Filarmonicii din Shanghai, a făcut un turneu în China cu Orchestra Filarmonicii de la Teatro del Giglio Lucca, a debutat în America de Sud cu Orchestra SODRE din Montevideo, Uruguay, debutul său profesional nord-american cu Orchestra Filarmonicii din Calgary, un concert de vară în aer liber la Festivalul „Summer Classics” Sibiu și reinvitații de la Toronto, Macao, Kunming, Xi'An, București, Iași, si Tirgus Mures. A fost consilier strategic și artist rezidențial al Institutului comun de muzică din Shanghai și Colegiul Regal de Muzică din Londra din 2018 până în 2020.

Junping a fost câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional de Dirijat București 2017 și va cânta cu orchestre din toată Europa de Est între 2018 și 2020. A câștigat Premiul III și Premiul Orchestrei la ediția a VII-a a Concursului Lovro Matacic din Zagreb, Croația. El a câștigat premiul al 3-lea al Concursului de dirijat Hans von Bülow în 2021. El este beneficiarul în 2018 al Bursei de dirijat al Fundației Memoriale Bruno Walter și este susținut de Fundația Solti. Vara trecută, el a fost invitat să participe la prestigiosul Tanglewood Conducting Seminar, Festivalul de muzică Cabrillo din Santa Cruz, CA. Junping a fost unul dintre câștigătorii finali ai prestigiosului INTERKATION-Conductors Workshop din Berlin, Germania, unde a lucrat cu Maestro Simone Young și Das Kritische Orchester. A fost dirijorul asistent al noii opere „Marco Polo” la Opera din Guangzhou în aprilie 2018, unde a lucrat îndeaproape cu compozitorul Enjott Schneider, regizorul Kaspar Holten, tenorul Peter Lodahl, maestrul Muhai Tang și Orchestra din Macao. Junping a condus Orchestra Filarmonicii din Iași într-un turneu care sărbătorește aniversarea a 100 de ani de la formarea României și sfârșitul Primului Război Mondial. După ce a absolvit Institutul de Muzică Curtis, a studiat dirijat cu Mark Gibson la Universitatea din Cincinnati, Michael Jinbo de școala de dirijor Pierre Monteux și a fost ultimul elev privat al legendarului pedagog Otto Werner Mueller. El este îndrumat de dirijorul britanic Daniel Harding din 2014 și de Sir Roger Norrington din 2019.

   Junping este, de asemenea, un violonist desăvârșit, care a câștigat multe premii și burse, inclusiv locul al doilea la Concursul Internațional Johansen din 2006 din Washington DC, precum și locul întâi la China National Viola Competition în 2007 și la Morningside Music Bridge Chamber Music Competition în 2008 În vara anului 2016, și-a părăsit funcția de tutti la Orchestra Simfonică a Radioului Suedez, funcție pe care a câștigat-o în 2014, pentru a se ocupa de dirijor cu normă întreagă.
 
 

Niciun comentariu: