duminică, 15 ianuarie 2023

Ambasadorii muzicali ai Austriei alină dorul de ducă al sătmărenilor

    Poate spuneți că sunt cam răutăcios atunci când ați citit acest titlu, dar trebuie să știți că toți cei trei invitați din această săptămână ai Filarmonicii Dinu Lipatii fac parte sau au făcut parte din Orchestra Tonkunstler din Viena. Mai mult, spectacolul este organizat cu ajutorul Forumului Cultural Austriac așa că publicul sătmărean va beneficia de un act artistic de cea mai bună calitate chiar dacă acești ambasadori vor trebui să se umilească pe la vamă la întoarcerea în Shengen.

   Așadar, joi 19 ianuarie, de la ora 19, pe baza abonamentului cu nr. 22 sau a biletului procurat de la sediu până chiar înaintea începerii concertului, avem onoarea să aplaudăm intrarea în scenă a dirijorului austriac Azis Sadikovic împreună cu violonistul Kirill Maximov și violoncelistul Ion Storojenco, ambii instrumentiști născuți în Moldova de peste Prut.

   Sub titulatura de „Concert simfonic” protagoniștii acestei seri de excepție vor interpreta „Dublu concert” în la minor al lui Johannes Brahms și „Simfonia a IV-a” în si bemol major a lui Ludwig van Beethoven. Creația lui Brahms este dedicată viorii și violoncelului, iar cea a lui Beethoven a fost scrisă în vara anului 1806, iar premierea a avut loc în martie 1807 la reședința prințului Joseph Franz von Lobkowitz și este orchestrată pentru flauturi, 2 oboaie, 2 clarinete în si bemol, 2 basuri, 2 corni francezi în si bemol și mi bemol, 2 trompete în si bemol și mi bemol, timpane și, bineînțeles, instrumente cu coarde.⁠ 

   Cu trei reședinț, la Musikverein Wien, la Festspielhaus St. Pölten și în Grafenegg, Orchestra Tonkunstler este unul dintre cei mai mari și mai importanți ambasadori muzicali ai Austriei. Accentul muncii artistice a orchestrei este repertoriul orchestral tradițional, variind de la perioadele clasice la cele romantice până în secolul al XX-lea.

   Azis Sadikovic

   Născut la Viena în 1983, Azis Sadikovic a studiat arta dirijoratului cu Georg Mark și vioara cu Werner Hink (maestru de concert al Wiener Philharmoniker) la Konservatorium Wien Privatuniversität unde a absolvit cu distincție în 2008. În plus, a urmat cursuri de master cu Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel. Peter Eötvös, Yakov Kreizberg, Colin Metters, Kurt Masur, Günter Neuhold și Nicolàs Pasquet și a lucrat cu personalități precum Christopher Ventris, Elisabeth Leonskaja, Julia Fischer, Bobby McFerrin și Pavel Vernikov.

  Dirijorul austriac este câștigătorul premiului I și al premiului special Caixa-General la Concurso Jovens Maestros 2013. În plus, este câștigătorul premiului II la Concursul Internațional de Dirijat Solti 2017 din Ungaria și câștigătorul premiului III și bagheta de bronz la renumitul Concurs Internațional de Dirijat Fitelberg 2012. 

  Din 2007 până în 2012 a fost dirijor-șef al Akademisches Symphonie Orchester Wien și și-a fondat propria orchestră în 2007, Ensemble Wien Klang. A deschis sezonul 2020/21 cu Orchestra Tonkünstler din Austria Inferioară în calitate de membru.

   Azis Sadikovic a lucrat împreună cu numeroși membri ai Wiener Philharmoniker și Berliner Philharmoniker. A concertat cu soliști precum Jonas Kaufmann, Julian Rachlin, Andreas Schager, Elena Maximova, Bo Skovhus, René Pape, Hila Fahima, Kristin Lewis, Natalia Ushakova, Florian Boesch, Mojca Erdmann și Tomasz Konieczny. 

  Azis manifestă un mare interes pentru muzica zilelor noastre. A concertat la Festivalul Voix Nouvelles din Royaumont (Franţa) şi a avut concerte cu Ansamblul specializat Linea din Strasbourg şi Namascae Lemanic Modern Ensemble (Elveţia). Azis Sadikovic este activ și în proiecte de educație muzicală. De exemplu, a lucrat cu Orchestra Filarmonicii Radio Germane din Saarbrücken - Kaiserslautern în ianuarie 2020 și cu Orchestra Tonkünstler din Austria Inferioară (Grafenegg) din sezonul 2021/22.

   Kirill Maximov  

   S-a născut la Chișinău (Moldova). La vârsta de cinci ani a primit primele lecții de vioară de la Alla Guseva la școala specială de muzică Sergej Rachmaninov. Din 2002 până în 2003 a studiat la Bordeaux cu Robert Papavrami, în 2017 și-a încheiat cu distincție studiile cu Dora Schwarzberg la Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Viena.

   A urmat cursuri de master cu Koichiro Harada, Marianne Piketty, Taras Gabora, Lothar Strauss, Igor Ozim, Hubert Kroisamer și Krzysztof Węgrzyn.   Kirill Maximov a câștigat premii la multe concursuri internaționale de vioară, cum ar fi Concursul de muzică Mykola Lysenko de la Kiev, Concursul de vioară Villa de Llanes din Spania, Concursul pentru tineri virtuoși din Sofia, Bulgaria, Concursul de vioară Stefanie Hohl și Concursul de vioară Fritz Kreisler din Viena. Din mai 2017 este primul concertmaster al Orchestrei Tonkunstler.

  În calitate de concertmaster invitat, a cântat cu Wiener Symphoniker și – ca parte a unui turneu de două săptămâni în Japonia în 2020 – cu orchestra Centrului de Arta Spectacolului din Hyogo, la a cărei pupitru s-a aflat dirijorul șef al Tonkünstler, Yutaka Sado. Kirill Maximov a cântat ca solist cu numeroase orchestre, inclusiv Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Orchestra Simfonică Națională a Moldovei. Acum va dirija Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatii din Satu Mare

   Kirill Maximov a împrumutat din colecția Băncii Naționale a Austriei un „Antonio Stradivarius ex Baron Oppenheim” construit la Cremona în 1716.

   Ion Storojenco 

   S-a născut într-o familie de muzicieni din Chișinău, Moldova, unde a primit primele lecții de violoncel la vârsta de patru ani. După ce familia sa s-a mutat la Cluj, a intrat la școala de muzică din localitate pe care a terminat-o în 2008 la clasa prof. Adalbert Torok.

    În același an este acceptat la Universitatea de Muzică din Viena, unde studiază la clasa prof. Robert Nagy. Între realizările sale se numără câteva premii I la concursuri naționale și internaționale din România, premiul II la Concursul Gradus ad Parnassum din Austria, precum și premiul II la Concursul internațional de violoncel Liezen 2012. Ion cântă des ca solist la filarmonici și orchestre din România și Moldova. În martie 2013, Ion a fost acceptat ca înlocuitor la Opera de Stat din Viena.

   Astăzi este violoncelist cu acte în regulă la Orchestra Tonkünstler din Viena.

   Opriți războiul! 

Niciun comentariu: