miercuri, 18 ianuarie 2023

Derbiul campionatului

    Puțini sunt aceia care în prima jumătate a lui iulie trecut ar fi bănuit că derbiul campionatului se va desfășura în etapa a douăzeci și doua. Dacă despre CFR nu se poate spune că ar reprezenta o surpriză, Farul lui Hagi a ajuns în această poziție cu totul neașteptat. Loturile din acel iulie ar fi dat de bănuit că pe lângă CFR doar FCSB, Univ. Craiova și, în parte, Rapidul ar putea emite pretenții la titlu.

   Întreruperea pentru sărbătorile de iarnă prelungite au dat ocazia celor cu obiective (adică marii majorități a echipelor) să plece în cantonamente și să se orienteze pentru acoperirea posturilor deficitare. Până marți nu s-au putut face transferuri decât cu jucători liber de contract. Astfel de transferuri se dovedesc a fi lipsite de o consistență valorică a jucătorilor așa că echipele cu ștaif nu s-au prea aruncat spre negocieri. Abia acum zbârnâie telefoanele și scârție ușile caselor conspirative. Necazul e că a trecut perioada de adaptare a potențialilor nou-veniți ceea ce face ca integrarea lor într-un mecanism deja format să fie ori întârziată, ori nereușită.

   Etapa despre care vă vorbeam, cea cu numărul 22, pare să fie rezervată oaspeților. Cu excepția liderului și a echipei clasate pe locul patru, restul echipelor din prima jumătate a clasamentului joacă în deplasare. Cum și excepțiile au meciuri cel puțin dificile ne-am putea aștepta ca o sumedenie de puncte să plece odată cu defluirea oaspeților.

   Farul - CFR (luni, ora 21) Chiar dacă nu este un meci decisiv această partidă și-ar putea pune serios amprenta pe cum va arăta podiumul campionatului. Un eșec al gazdelor ar putea avea un efect dezastruos asupra marinarilor. Constanța (n.a. - substantiv propriu sau comun, ambele înțelesuri au acoperire) lui Hagi va avea de suferit. Un eșec al oaspeților nu ar zdruncina în aceeași măsură moralul lor pentru că acolo îi Dan Petrescu care le va spune ce grea partidă vor avea peste o săptămână la Voluntari.

   Rapid - Sepsi (vineri, ora 20) Al doilea derbi al etapei pare la prima vedere nu chiar atât de încrâncenat. Așa să fie? Eu cred că vom vedea mai puțin fotbal spectacol și mai mult fotbal tacticizat. Asta dacă nu uită jucătorii indicațiile lui Mutu și Bergodi la presiunea tribunelor. Au avut grijă dușmanii să-i abată atenția lui Mutu de la treburile zilnice. I-au dat pe la nas cu ceva izuri din cizmă (Salernitana).

   Hermannstadt - FCSB (duminică, ora 20,45) Chiar dacă cele două echipe reprezintă jumătăți diferite ale clasamentului partida de la Sibiu pare foarte interesantă. Să nu uităm că în ultimele două jocuri ciracii lui Măldărășanu au surclasat lidera și au învins campioana în Gruia. Apoi FRF-ul le-a muștruluit îndrăzneala confiscându-le o grămadă de puncte.

   Botoșani - Univ. Craiova (sâmbătă, ora 20) Este al patrulea joc care începe după crepuscul, pe vremea telejurnalelor. Moldova - Oltenia!! Fain meci. Mai ales că gazdele ar dori să-i facă pe plac și latifundiarului din Pipera. Dacă am privi partida prin prisma numărului de jucători chemați la națională oaspeții ar trebui să bată cu mult la zero. De remarcat că ambele formații au prospături pe banca suferinței: oltenii Stoican și Neagoe!

   „U” - Voluntari (vineri, ora 16,30) Onoarea de a deschide anul fotbalistic 2023 o au universitarii clujeni și multinaționala din Voluntari. Sunt curios dacă amenințările ministrului sporturilor vor deveni realitate în ceea ce privește prezența pe teren a jucătorilor străini. În ultima etapă primul 11 al ilfovenilor conținea doar doi români. Pentru gazde e un meci capital. Și ei au un vechi nou antrenor în persoana lui Ioan Ovidiu Sabău.

   Chindia - Argeș (luni, ora 18) Vecine de clasament ambele trăiesc sub spectrul partidelor de baraj pentru evitarea retrogradării. Dacă mă întrebați pe mine aș dori ca echipa nomazilor să se odihnească un pic prin eșaloanele inferioare până vor avea și ele un stadion la cerințele unei echipe de superligă.

   Mioveni - Petrolul (sâmbătă, ora 18) Normal ar fi ca petroliștii să aibă un meci ușor. Problemele financiare s-au dovedit în numeroase rânduri, pe la alte echipe, că nu se repercutează pe teren. Și la precedenta partidă a celor din Mioveni le-am prezis un insucces și n-a fost chiar așa. Totuși...

   48 - UTA (duminică, ora 15,30) Cenușăreasa etapei se joacă de data asta la Craiova. Juveții lui Mititelu au în față o echipă aflată cu picioarele în noroi și cu capul în nori. Fotbalul practicat de textiliști este unul frumos dar ineficient. Ba Fortuna, ba furtuna le încurcă ițele. Ba arbitrul, ba liberul arbitru le joacă feste. Nu m-aș încumeta la un pronostic...

   Opriți războiul!

   

Niciun comentariu: