duminică, 22 ianuarie 2023

Controversatul actor secretar de stat András István Demeter pe scena Filarmonicii Dinu Lupatti

      Fiind vorba de un act cultural nu ne interesează duelul peren (2011) dintre secretarul de stat András István Demeter și DNA sau ANI. Pe această pagină ne interesează actorul și directorul Demeter, cel care a absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureș în 1992. Cel care a studiat managementul cultural la Dijon și mai puțin cel care a studiat dreptul la Timișoara. Cel care a condus Teatrul Csiky Gergely din Timișoara (1993-2005) și nu cel care ocupând diferite funcții în cadrul unui minister (2005-2010) și-a semnat o autonumire. Cel care și-a arătat măestria în filmul „Apostolul Bologa” (după romanul lui Liviu Rebreanu „Pădurea Spânzuraților”) și nu cel care are o fiică cu Maia Morgenstern. Cel care ne-a reprezentat țara la summit-ul francofoniei de la Djerba (Tunisia, 13 - 21 noiembrie 2022) și nu cel care în calitate de politician UDMR mai zâmbește galeș căteodată membrilor Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

   Joi, 26 ianuarie, de la ora 19 pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare actorul Demeter va da viață lui Peer Gynt, o compoziție muzicală scenică pentru orchestră și cor. Programul complet al „Concertului simfonic” în care sunt valabile abonamentele cu nr. 23 cuprinde uvertura operei „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, „Concerul pentru fagot” în fa major al lui Carl Maria von Weber în care David Mathe (alt invitat al serii) ne va impresiona cu instrumentul său și Preludiul, Suita nr. 1 și Suita nr. 2 din „Peer Gynt” de Edvard Grieg. Trebuie menționat că Peer Gynt este la bază o piesă de teatru inspirată dintr-un basm norvegian, piesă scrisă în daneză de norvegianul Henriq Ibsen și publicată în 1867. La pupitru în acest crepuscul de ianuarie va evolua dirijorul nostru, maestrul Ștefan Novak.

   David Mathe

    S-a născut în anul 1982, în România. A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. Bela Barabas și la Universität der Künste din Berlin sub îndrumarea prof. Ecart Hübner.

   Din 2010, David Mathe este fagotist principal al Staatskapelle Weimar. A fost fagotist principal la Dortmunder Philharmoniker între 2007-2008 și membru al Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca între 2001-2007.
   Ca fagotist principal a interpretat alături de alte orchestre precum: Staatskapelle Dresden, Staatsoper Hamburg, Münchener Kammerorchester, Deutsche Oper Berlin, MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, Dresdner Kapellsolisten și Orchestra de Cameră a Festivalului din Lucerna și acum are onoarea să ne dezvolte arta sa împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare.
   S-a bucurat de colaborarea cu dirijori celebri precum Christian Thielemann, Marek Janowski, Kent Nagano, Michael Sanderling, Sir Neville Marriner, Rudolf Buchbinder, Heinz Holliger și acum Ștefan Novak..
   David Mathe este un muzician de cameră pasionat. Concertează în mod regulat alături de alți muzicieni de cameră precum prof. Martin Spangenberg, prof. Christian Wetzel, prof. Johannes Peitz, prof. François Benda, prof. Wally Hase, prof. Thorsten Johanns, prof. Christian-Friedrich Dallmann.
   E câștigătorul recunoscut al mai multor competiții naționale din România și câștigător al „Wiener Classic Prize” la Semmering, Austria.
   Din 2017, David Mathe este lector la Universitatea de Muzică „Franz Liszt”, Musikgymnasium Belvedere din Weimar.
   Opriți războiul!

 

 

 


Niciun comentariu: