Este un obicei bine împământenit în toate filarmonicile de pe mapamond ca în sărbătorile principale ale omenirii să fie programate concerte extraordinare. Normal ca singura sărbătoare care se celebrează în fiecare colțișor al lumii, indiferent de care calendar depinde, să facă parte din această tradiție universală. Ce aiurea sună: Tradiție universală. Dar asta e!
Încă de pe vremuri nu de mult apuse ne înghesuiam în fața televizoarelor să ascultăm „Concertul de Anul Nou” de la Viena. Aproape pe toate scenele teatrelor de operetă și operă din Europa sau America de Nord se joacă în această perioadă pre și post revelion „Liliacul” lui Strauss fiul. Retrăim anual atmosfera din noaptea de 1870 spre 1871 a castelului Weinberg.
Joi, 5 ianuarie (cu bilet sau abonamentul cu nr. 19), și vineri, 6 ianuarie (doar cu bilet), conducerea instituției de cultură sătmărene ne-a pregătit un program cu adevărat extraordinar. Prezența dirijorului olandez Josef Suilen la pupitru și a contrabasistului român de renume internațional György Levente (de data asta în calitate de solist vocal - bas-bariton). Spectacolele încep la ora 19.
Josef SuilenProgramul este de asemenea variat și adaptat la evenimentul sărbătorit: trecerea dintre ani. Vom asculta Johann Strauss (mai mult ca sigur Strauss-fiul cu toate că nu s-a specificat), Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Charles Gounod, Cesare Andrea Bixio și Domenico Modugno.
Dacă despre Suilen am mai scris în această pagină, vezi ziarul nostru din 28 martie a anului ce tocmai s-a scurs, vă facem cunoștință mai îndeaproape cu directorul general al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, György Levente (sau George Levente cum mai apare pe unele surse).
Contrabasist, dirijor și cântăreț de operă de renume internațional, a câștigat recent (în 2021) concursul pentru funcția de director al instituției de cultură târgmureșene, funcție rămasă vacantă după decesul lui Vasile Cazan.
György Levente s-a născut în 1977, iar relația sa cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș datează de un sfert de secol: între 1995 și 2001 a fost contrabasist asistent și cântăreț al instituției, în aceeași perioadă a fost contrabasistul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, iar între 1996 și 2000 a fost șeful secției de contrabas a Operei Maghiare din Cluj.
În 2001 a plecat în Elveția, la Berna. Profesor de contrabas la Conservator, iar în perioada 2004-2005 a evoluat la contrabas la Filarmonica din Berna. Din 2008 și până în 2011 a fost cântăreț solo de bas-bariton al Operei Biel-Solothurn din Elveția iar din 2011 și până în 2020 a fost cântăreț solo la Theater für Niedersachsen din Hildesheim, Germania. Ca dirijor a dirijat în această perioadă orchestre și coruri simfonice elvețiene, cehe și germane.
A absolvit Școala de muzică Sigismund Toduță din Cluj și Academia de muzică Gheorghe Dima, apoi a studiat contrabas, dirijor și voce. la Hochschule der Künste din Berna, precum și la Schweizer Opernstudio din Biel și Hochschule Musik und Theater din Zurich, iar între timp a lucrat și ca manager de proiect pentru asociații, muzee și organizatori de concerte din Elveția și Germania. Vorbește cinci limbi.
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu