joi, 27 aprilie 2023

Tur retur

   Turul grupei campionat al primului nostru eșalon fotbalistic s-a încheiat. Interesant este că ordinea de la sfârșitul sezonului regulat s-a păstrat intactă. Ba pe alocuri distanța în puncte dintre combatante s-a accentuat. Doar locurile trei-patru au rămas la același decalaj. Dacă am face un clasament doar al play-off-ului, ordinea ar fi: 1. Farul 10p; 2. FCSB 8p; 3. Univ. Craiova 8p; 4. CFR 6p; 5. Rapid 5p; 6. Sepsi 3p.

   Tocmai vroiam să spun că arbitrajele au început să se apropie de un nivel acceptabil, dar ultima etapă a fost destul de contradictorie din acest punct de vedere. Cele câteva cartonașe roșii rămase în buzunarele arbitrilor au bulversat un pic discuțiile din bătrânul Cișmigiu. Cel mai controversat a fost „roșul” pe care nu l-a primit Grigore al Rapidului, dar și cel care l-a accidentat pe Săpunaru (Miculescu să fi fost?) ar fi meritat eliminat și despre asta nimeni nu spune nimic. La această oră clasamentul grupei campionat arată așa: 1. Farul 42.p, 2. CFR 37,5p; 3. FCSB 36,5p; 4. Univ. Craiova 35p; 5. Rapid 31p; 6. Sepsi 24p.

   În grupa retrogradare s-a trecut de jumătatea competiției. Din cele nouă etape programate (nu există retur) cinci s-au încheiat. Dacă am face și aici un clasament doar al play-out-ului acesta ar arăta așa: 1. Hermannstadt 11p; 2. Botoșani 11p; 3. Petrolul 10p; 4. „U” 9p; 5. „48” 8p; 6. Voluntari 7p; 7. Chindia 6p; 8. UTA 4p; 9. Argeș 4p; 10 Mioveni zero puncte.

   11 din cele 16 goluri ale rundei ce s-a încheiat au fost înscrise în grupa retrogradare. Să vedem cum arată la această oră clasamentul celor ce se tem: 1. „48” 28p; 2. Petrolul 28p; 3. Hermannstadt 27p; 4. Botoșani 27p; 5. „U” 26p; 6. Voluntari 24p; 7. Chindia 22p; 8. UTA 17,5p; 9. Argeș 16,5p; 10. Mioveni 11p. Iată și rezultatele ultimei etape în care s-au înregistrat cinci victorii ale gazdelor, două rezultate de egalitate și doar o victorie a oaspeților: Sepsi - Univ. Craiova 1-2 cu dispensă; Farul - CFR 1-0 cu multe mângâieri pe creștetul regal; Rapid - FCSB 1-0 cu așternutul mototolit; Hermannstadt - Argeș 2-1 normal dar cam greu; Botoșani - „48” 0-0 alb imaculat; Chindia - UTA 2-1 cu demitere, revine Puriul; „U” - Mioveni doar 1-0; Voluntari - Petrolul 2-2 curios.

   Între timp am văzut și o mascaradă de semifinală de Cupa României, la cea de la Sf. Gheorghe mă refer, care mi-a întărit convingerea că Dioszegi și Varga vorbesc bine limba maghiară.

   Etapa următoare este interesantă din punct de vedere al locurilor din clasament al combatantelor. În grupa campionat primele trei clasate joacă în deplasare. În grupa retrogradare locurile 1, 2, 5, 8 și 9 joacă acasă.

   Univ. Craiova - FCSB (duminică, ora 21) Derbiul etapei se dispută în Bănie. Nu am ascultat și nu am citit nici una din declarațiile lui Becali pentru că nu am încredere în afirmațiile lui, iar fanfaronadele mă lasă indiferent. Asta nu de acum ci de pe vremea „valizei” de la Cluj. Mult mai interesantă este valoarea pe care o au componenții celor două echipe. Mă aștept la un meci frumos cu cel puțin patru goluri.

   Rapid - CFR (luni, ora 20,30) În 1949 această partidă se încheia cu scorul de 12-2 în favoarea giuleștenilor, reprezentând cea mai categorică victorie a lor din istoria primului eșalon fotbalistic. De la portarul Valentin Stănescu (cel care urma, în calitate de antrenor, să câștige primul titlu de campion pentru Rapid 18 ani mai tărziu) și până la golgeterul Bazil Marian (4 goluri în acel meci), nonagenarii recită și azi componența echipei. Fără lecitină și în ciuda lui Alzheimer.

   Sepsi - Farul (sâmbătă, ora 21,45) În mod normal liderii nu ar trebui să se împiedice. Secuii sunt în sărbătoare (calificarea în finala Cupei României pentru al doilea an consecutiv nu e ceva de ici de colo) iar arbitri prietenoși. Apropo de Cupa României! Trebuie neapărat să scriu pe undeva că semifinalele din acest an au fost 100% de dincoace de Carpați.

   Petrolul - Botoșani (sâmbătă, ora 17) În grupa retrogradare cel mai interesant meci are loc la Ploiești, unde se întâlnesc două din cele cinci echipe care aspiră la locurile ce duc la baraje pentru Europa. Meciul nu prea are favorită, ambele echipe fiind catalogate ca echipe capricioase. Dacă vedem spectacol și goluri totul e „all corect” (forma englezească a americanismului „ok”).

   „48” - Chindia (vineri, ora 20,30) Jocul ar trebui să se dispute doar la poarta nomazilor. Juveții n-ar trebui să aibă probleme. Da mai știi...!?

   „U” - Voluntari (luni, ora 15) Un meci care ar trebui să aibă multe semne de exclamare. Pentru ambele echipe. Vecinele de clasament încearcă se se depărteze de locurile cu emoții. O victorie a șepcilor roșii nu numai că o aștept, dar ar crea o crevasă suficientă pentru a aduce liniștea la Cluj și studenții s-ar putea concentra pe un eventual loc 7 cu beneficii.

   UTA - Hermannstadt (marți, ora 20,30) Profitând de arminden, federația a programat un meci și în a doua zi liberă oferită în cinstea interpretului voinței lui Dumnezeu, Eremia. Greu meci pentru debutul lui Rednic la Arad, mai aproape de casă (Hunedoara). După CFR, în 2013, UTA este a doua echipă din afara Regatului pe care Puriul o antrenează în România.

   Mioveni - Argeș (sâmbătă, ora 14,30) Cenușăreasa etapei și a întregului campionat nu mai are interes nici măcar pentru populația de pe cele două maluri ale Argeșului. După cum am mai spus pe această pagină, antrenorii care au „făcut ce spune Becali” nu prea au valoare. De fapt unul a și dat bir cu fugiții.

   Opriți războiul!

luni, 24 aprilie 2023

Alo! Pământul? Aici omul.

    Aici omul de rând. Sau de la rând. Omul fără majusculă. Cel minuscul. Cel cu cască sau creion. Cel fără rețele sociale și uitat de la rețeaua de canalizare. Noroc că mai plouă. Îi mai spală păcatele. Care păcate? Păi, mai înjură din când în când stăpânirea. Și norocu' arză-l-ar focu'!

   Se spune că norocul și-l face omul cu mâna lui. Nu-i așa? Cine a inventat focul? Omul, nu? Tot omul îl folosește împotriva semenilor. Cine a născocit praful de pușcă? Bizantinii. Azi toți îl folosesc impotriva a tot ce mișcă. Cine a scormonit în moleculă. Nu ăl de zice că-i bolnav acu? Cine a inventat racheta? Toți știm că-i balistică. Dar oare știm ce înseamnă balistic? Nici eu nu-s sigur. Mai bine vă informez din DEX. Cică-i „ramură a mecanicii teoretice, care studiază legile mișcării unui corp greu aruncat sub un anumit unghi față de orizont”. Aha! Noroc cu DEX-ul că altfel credeam și eu ca baronul Münchhausen că-i ceva șezlong.

   Cine a inventat politica? Oare omul? N-o fi fost michiduță? Nu știu cum se face că acest poliedru numit politică, cu orice față îl întorci spre tine, tot schimonosită e. Nu numai că e schimonosită dar te și desfigurează. Îți bate ochii din cap între ei și-ți încurcă circumvoluțiunile de nici Ariadna din labirintul minotaurului nu le mai descurcă. De parcă ar mai avea ce descurca...

   Pandemii, războaie, terorism, schimbări climatice... toate au fost germinate în medii politice și zvârlite cu naturalețe și inconștiență printre noi, oamenii de rând. Sau de la rând. Precum spuneam.

   Parlamente, guverne, instituții prezidențiale sunt toate un fel de biserici păgâne, pigmentate cu popi cu diferite sutane și ranguri, hrăpăreți și pehlivani. Au minte? Au. N-au conștiință. Au cultură? N-au. Sunt plini de șmecherii...

   Cine-i hoțu'? N-oi fi tu? Dai din coadă zici că nu?

  Opriți războiul!

   

   

„Seară de operetă” cu tinere talentre din Ungaria

    În această săptămână creațiile lirice ale lui Franz Lehár și Emmerich Kálmár vor răsuna pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare. Cine ar putea interpreta mai aplicat muzica acestor doi compozitori de sorginte maghiară decât artiști proveniți de pe meleagurile vecinilor noștri de la vest.

   Dirijorul Farkas Robert, a cărui biografie o găsiți în numărul nostru din 24 octombrie 2022 când de asemenea a concertat la Satu Mare, împreună cu soprana Monika Fischl, tenorul Homonnay Zsolt și violonista Miranda Liu ne vor purta, pe baza biletului unic de 42 de lei, în lumea ariilor și duetelor din minunata lume a operetei. Nu uitați, spectacolul este programat joi, 27 aprilie, de la ora 19.

 Miranda Liu 

A susținut sute de concerte ca solist de concert, recitalist și muzician de cameră în SUA, Austria, Germania și Ungaria, precum și pentru publicul din Belgia, China, Croația, Republica Cehă, Anglia, Estonia, Franța, Italia, Coreea, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția și Taiwan. Ea cântă în mod regulat în săli de concerte prestigioase precum: Carnegie Recital Hall din New York, Verizon Hall din Philadelphia, Providence's Veterans Memorial Auditorium, New World Center din Miami Beach, Institutul de Muzică Croată din Zagreb, Sala Filarmonicii Naționale din Vilnius, Sala de concerte a Societății Radio din București, Liszt din Budapesta. Academia de Muzică, Palacio de Festivales de Cantabria din Santander, Konzerthaus-Mozartsaal din Viena, Wiener Saal din Salzburg, Solitär, și Carabinierisaal, printre multe alte locații.

   Miranda a colaborat cu dirijori precum András Keller, Hamar Zsolt, Franck Chastrusse, Máté Hámori, Frantisek Macek, Francisco Noya, Yukari Ishimoto, Yoon Jae Lee, Joshua Gersen, Eric Kujawsky, David Svec...  

Muzician de cameră devotat, Liu este membru fondator al mai multor ansambluri, printre care: Duo Kromatikus (vioară și pian), KLASSIK DUO Salzburg (vioară și pian), Goldmark Piano Trio, V4 String Quartet și Central European String Quartet, care au impresionat în locații din Austria, Ungaria, Slovacia, Italia, Lituania și SUA. În septembrie 2016, la vârsta de 19 ani, Miranda Liu a fost numită Concertmaster al apreciatei Orchestre Simfonice Concerto Budapest (înființată în 1907) și de atunci a condus acest ansamblu captivant în numeroase concerte în Ungaria, Germania, Polonia, China, Coreea și Taiwan. Mai mult, ea este fondatorul și liderul noii orchestre de cameră incitante, Central European Strings. Starling Chamber Orchestra Cincinnati și Old York Road Symphony, printre altele.

 Beneficiară a numeroase premii și burse, ea a primit premiul I la Concursul Național Wieniawski 2016 (Ungaria), premiul I la Concursul Național de Concerte Simfonice din Lima 2016 (Ohio), premiul I, premiul special pentru „cea mai bună interpretare a studiului cerut. de compozitorul croat”, și premiul „Câștigătorul absolut al Concursului” la Concursul Internațional Young Virtuoso Competition 2015 (Zagreb), premiul I la Concursul Internațional de Coarde Alexander and Buono 2015 (New York), premiul I și premiul special premiul pentru „cea mai bună interpretare a unei opere obligatorii de către un compozitor maghiar contemporan” la 2014 Concursul de vioară Ede Zathureczky (Budapest), Medalie de aur la Forte International Music Competition 2014 (New York), premiul I la Concursul Internațional „Music without Borders” 2016 și 2013 (Ungaria), premiul I la New World Symphony Young Artist 2012 Concurs de concerte (Florida), 1 stpremiu la Rhode Island Philharmonic Orchestra Concerto Competition 2011, premiul 1 la Las Vegas Philharmonic Young Artists' Competition 2011, premiul 1 la American Protégé International Piano and Strings Competition 2009 (New York), premiul 1 la Old York Road Symphony 2008 Young Artist Competition (Pennsylvania), premiul I la 2005 Delaware Valley Philharmonic Orchestra Youth in the Arts Competition (Pennsylvania), premiul II la Concursul Internațional de Muzică de Cameră 2015 „Cameristi dell'Alpe-Adria” (Italia), premiul II la 2014 Concursul de vioară a Asociației Internaționale a Artiștilor din New York, premiul al II-lea la Concursul internațional de vioară Enkor 2014 (Bulgaria) și premiul al II-lea la Concursul internațional 2011 pentru tineri soliști de coarde Bischofszell (Elveția).Ea este beneficiară a premiatei Burse 2015/16 a Republicii Ungare (Köztársasági Ösztöndíj), 2015 Ferenc Liszt Academy Foundation Scholarship, 2015/16 Bank of China Scholarship, 2014 & 2015 Friends of the Ferenc Scholarship, 2015 Ferenc Academy, 2015. Câștigător al Fundației YoungArts (Florida).

 Miranda Liu este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră New Millennium și Master Classes (Budapest), înființat în 2019. De asemenea, a fost prezentată în numeroase alte festivaluri și academii internaționale de muzică, printre care: Hallgatás Napja Festival Budapesta, Kamara. hu, Festival Groba, Encuentro de Música y Academia de Santander, Sommercampus Rostock, International Musicians Seminar Prussia Cove, PIM Summer Festival, London Master Classes, Boston University Tanglewood Institute, Meadowmount School of Music, Sommerakademie PragWienBudapest, Festivalul de Muzică de Cameră Musica Mundi, Festivalul „Music without Borders”, Sommerakademie Biel, Școala de vară de vioară Igor Ozim, Sommerakademie Mozarteum Salzburg, Festivalul Salzburger Kammermusik, Meisterkurs Weinheim, Meisterkurs Musikhochschule Meisterkurs Igor Ozim, Schloss Wormburg, Carl Flesch Akademie Baden Baden, Litomysl String Master Class, Oberlin College Baroque Performance Institute, Music Academy of the West, Muveszetek Völgye, Indiana University Summer String Academy și MTAC New Music Festival.

 A urmat cursuri de master cu violoniști consacrați și a lucrat, printre alții, cu Ruggiero Ricci, Roman Nodel, Shmuel Ashkenasi, Zvi Zeitlin, Igor Oistrakh, Zakhar Bron, György Pauk, Liana Isakadze, Igor Ozim, Tanja Becker-Bender, Pierre Amoyal, Julia Fischer. Pregătirea ei muzicală include și compoziție și dirijat. Ea și-a făcut debutul ca tânăr dirijor talentat în 2015, iar compozițiile ei au fost interpretate în trecut de Orchestra Filarmonicii Delaware Valley, Network for New Music și membri ai Orchestrei Philadelphia. Ea a lucrat cu compozitorii Günther Firlinger, László Tihanyi și Roberto Pace.

 Miranda Liu cântă pe o frumoasă și rară vioară cremoneză realizată în 1676, de Nicoló Amati, împrumutată acesteia de un sponsor privat. Ea mai cântă la instrumente ale unor maeștri creatori contemporani, precum Benoît Rolland și Samuel Zygmuntowicz.

 Miranda Liu a început studiile muzicale timpurii la pian cu mama sa pianistă și și-a făcut prima apariție pe scenă la vârsta de trei ani, înainte de a primi lecții de vioară un an mai târziu. La șapte ani, ea și-a făcut debutul în recital de vioară solo, urmat de un debut solo cu orchestră. Nativul din California a început să studieze la Universität Mozarteum Salzburg la vârsta de zece ani, la clasa Prof. Paul Roczek, ca membru al Institutului Leopold Mozart. A început acolo o diplomă de licență în arte în interpretare la vioară la vârsta de 14 ani. Din 2011, a lucrat cu renumitul pedagog de vioară Prof. Eszter Perényi la Budapesta și ca bursier în cadrul programului de schimb Erasmus. După ce a absolvit  suma cum laude de la Academia de Muzică Liszt și a obținut o diplomă de licență în arte în 2015, precum și absolventă de master în arte în 2017, Liu a devenit cea mai tânără persoană din istoria prestigioasei instituții care a fost admisă la școala doctorală. În 2019, a primit o a doua bursă Erasmus și a studiat la Guildhall School of Music and Drama din Londra cu Prof. András Keller. Pe lângă engleză, Miranda vorbește maghiară, germană, spaniolă și rusă.

Zsolt Homonnay

   În 1989, a absolvit Liceul Endre Ságvári (azi Ferenc Kölcsey) din Zalaegerszeg . Între 1990 și 1993, a fost director de studio al Teatrului Sándor din Hevesi. În 1993, a fost admis la catedra de operetă-muzică a Colegiului de Arte Teatrale și Filmului. A urmat cursurile lui Miklós Szinetár și a absolvit în 1997. Anul acesta, a jucat un rol episodic în lungmetrajul Chinibaba.

   A jucat și în anii de facultate. A jucat mai multe roluri în musicaluri și operete. În 2000, a primit premiul „Bonvivánja of the Year” la Festivalul de primăvară de la Budapesta. De asemenea, a semnat cu Berlinul în 2000, jucându-i pe Quasimodo și Phoebus în musicalul The Tower of Notre Dame.

  S-a întors acasă în 2002. Acasă, a cântat în multe muzicale și operete atât în ​​Budapesta, cât și în mediul rural. În 2005, împreună cu Péter Balczó și Sándor Nagy, a fondat grupul de canto Adagio. Au lansat patru albume mari și o înregistrare pe DVD a unui concert; toate au fost de platină. În plus a lansat mai multe discuri de aur.

   El și fosta lui soție, Lilla Polyák, au lansat până acum două albume în duet; Ketten și Ket sív au devenit, de asemenea, discuri de aur. Din 2010, face turnee în Germania cu compania Operettszínház din Budapesta. Se interpretează muzicalul „Frumoasa și bestia”. De asemenea, joacă în piesele Teatrului de Operetă din Ungaria. În 2012 a primit titlul de „actorul muzical al anului”.

De asemenea, își folosește sensibilitatea muzicală în compoziție și traducere. Scrie mai multe hituri maghiare ca textier, precum și traducător al versurilor multor cântece populare străine. Au fost lansate două albume comune cu Lilla Polyák, Ketten în 2009 și Két sív în 2010 .

   În 2020, a absolvit Universitatea de Arte Marosvásárhely cu o diplomă în regie de teatru. Din 2021, este profesor la Universitatea de Arte Teatrale și Filmului.

   La Festivalul de primăvară de la Budapesta a oținut premiul Bonvivánja al anului 2000, Actorul muzical al anului 2012, premiul Honthy în 2018 și premiul Mari Jásza în 2021.

 Monika Fischl

      S-a născut în 1971. Și-a început studiile la Școala de Balet și mai târziu a studiat la Institutul de Balet. A început să studieze canto la Conservatorul Béla Bartók. A fost vocalistul trupei Pa-dö-dő timp de 5 ani . În 1997 a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc cu specializare în canto privat. Primul ei rol la Teatrul Național din Szeged a fost Norina (în opera lui Verdi „Don Pasquale”), ca parteneră a lui József Gregor. Ea a jucat primul ei rol principal de operetă, Violetta, (Imre Kálmán „Violeta din Montmartre”) la Budapesta. Din 1997 la Teatrul de Operetă din Budapesta este primadonă, a cântat multe roluri principale de operetă. Cel mai adesea, ea a apărut pe scenă ca Silvia reginei Csárdás, inclusiv la Teatrul Renaissance din Viena și Mörbisch, cel mai mare festival de operetă în aer liber din Europa. În 2005, postul de televiziune german ZDF, iar apoi în 2009 Televiziunea Maghiară, au realizat un film despre interpretarea reginei Csárdás, în care a cântat rolul principal. Pentru acest rol, a primit un premiu Artisjus în 2009. Pe lângă rolurile de operetă, a cântat și operă la Opera de Stat Maghiară (Gilda în „Rigoletto” de Verdi), Frasquita (Bizet: Carmen), la Genova: Violetta (Verdi: Traviata) și în Germania într-un turneu Regina nopții în Mozart: Flautul magic. A concertat la Londra, Baden-Baden, Frankfurt, München, Amsterdam, Roma, Moscova și Sankt Petersburg și a susținut concerte în Japonia, Asia de Sud-Est, Israel, Germania, Austria, Canada, Statele Unite ale Americii și Dubai.


       Vara este o interpretă notorie a Concertelor Palatului Budavári, înființate de Dániel Vadász și Nacsa Olivér în 2013, în Curtea Leului din Palatul Budavári.
   Opriți războiul!

miercuri, 19 aprilie 2023

Oare

   Ce-o fi „oare”? De-i adverb îi o întărire a unei întrebări. De-i substantiv e o pasăre. Nu o pasăre anume ci orice pasăre. De fapt e o pronunție mai de la țară a mai literarului „ouătoare”. Rebusiștii știu chestia asta.

   Privirea mea peste umăr de săptămâna aceasta lasă deoparte sensul avicol al cuvântului și se întreabă mai mult încotro ne îndreptăm. Încotro ne trimite timpul? Un șugubăț ar răspunde:„înainte, că-nainte era mai bine!”. „Tot înainte!” era și deviza celor cu cravată roșie. Adică a celor care la Casa Pionierilor învățau să coase, să fotografieze, să deseneze, să repare, să ajute, să îndrăgească... Activități prin care în călătoria mea am trecut și eu. Nu țin minte ca vreodată, vreo educatoare sau profesor îndrumător să ne fi adresat cuvinte despre socialism, partid, comunism sau dușmanul capitalist. Totul se învârtea în jurul unei copilării cât mai fericite. Oare Casa Pionierilor a avut vreodată poarta încuiată?

   Pun întrebarea asta pentru că deunăzi mă plimbam cu nepoțica mea de trei anișori prin cartier. La un moment dat ea vede un loc de joacă pentru copii cu tobogane, hinte, labirinturi, leagăne și alte născociri care să aducă bucurie copiilor. Dorința ei de a se juca ne-a făcut să dăm ocol unui gard de vreo 180cm înălțime. Cele câteva porți și portițe erau toate închise cu lacăte, iar gardul era atât de bine zăbrelit că nici piciorul nu trecea prin el. Dincolo de gard, în jurul clădirii unei grădinițe moderne din ziua de azi, vreo 15 - 20 de copii de diferite vârste (între 2 și 12 ani) se jucau de mama focului tot felul de jocuri interesante. Unii jucau chiar și fotbal.

   Oare cum au intrat? Simplu. Au sărit gardul. Adică toți s-au expus unor posibile accidentări pentru că fiecare zăbrea a gardului se termina cu o țepușă către cer. Ochii întrebători și plini de rugăminți ai Victoriei, nepoțica mea, m-au făcut să uit că mă apropii de 70 de ani și că ustensila aia care îți arată cât dre gras ești tot trece la trei cifre. Am sărit și eu gardul, după care iubita mea Adriana mi-a dat-o peste gard pe Victoria și pe patrupedul Jimmy.

   Chiar dacă noi eram cei înconjurați de un gard urâcios, cei de dincolo de gard erau prizonieri. Adriana și toate celelalte fețișoare care priveau la noi cu nesaț erau private de libertate. Libertatea de a se juca. Aici în lumea bucuriei și a trăznăilor în care mă aflam totul era perfect. Vreo două-trei mămici cu copii până în patru ani se aflau și ele în lumea copiilor. Se vorbea în toate limbile, dar mai ales în cea a bucuriei.

   A venit și ora plecării. Prin aceeași metodă i-am trimis pe Jimmy și Victoria în brațele deschise ale Adrianei după care am sărit și eu gardul. De data asta cu mai puțin noroc. Greutatea corpului a apăsat prea tare pe calcaneu și cred  că mi l-am fisurat. Nu prea pot călca pe călcâi. De nu-mi trece cu comprese ce-o să fac?

   Oare nu știți vreun ortoped?

   Opriți războiul!

 

 

marți, 18 aprilie 2023

„Cîmpanu de kinoramă” ar fi spus tătâne-meu

    Etapa a cincea a celor două grupe din Superligă ne dă oportunitatea de a trage câteva concluzii chiar dacă acestea nu sunt definitive.

   Grupa campionat a început cu meciuri spectaculoase dar totuși mai îngrijite. Mai timide. Cele patru jocuri egale, din primele șase disputate în primele două etape, ne arată că pe lângă spectacol a fost și mult studiu. Fiecare și-a studiat atât adversarul din runda respectivă cât și viitorii adversari. Doar Mutu nu a studiat cu atenție ce au jucat viitoarele sale adversare mergând pe stereotipul „pas cu pas”, adică fiecare la rândul ei, pregătind doar meciul următor, fără să-l intereseze trecutul, ceea ce-i dă un viitor incert. Incert chiar dacă Șucu i-a dat asigurări de stabilitate. Sau poate tocmai de aceea. În etapa a treia s-a mai înregistrat un egal, apoi numai partide cu echipe învingătoare.

   La grupa retrogradare situația stă altfel. Frica de retrogradare, în principal, a dus ca în fiecare etapă de până acum să se înregistreze câte un singur meci egal și câte patru jocuri decise în favoarea uneia din echipe (câte opt pentru gazde și oaspeți în total). Distanța mai mare de patru puncte dintre locul șase și șapte face ca impresia de moment să ducă la următoarele concluzii: 1. Pentru primele două locuri, cele care dau speranța unei șanse spre Europa, va fi o luptă acerbă în principal între juveții lui Mititelu (27p), petroliști din Prahova (27p) și moldovenii lui Becali (26p). Pardon! Iftime; 2. Zona aparent a apelor liniștite ar fi cea în care Hermannstadt (24p), Voluntari (23p) și „U” (23p) ocupă locurile 4-6. Trei echipe, Chindia (19p), UTA (17,5p) și Argeș (16,5p) luptă să scape de locul 9, loc direct retrogradabil. Mioveniul (11p) este deja în liga a doua.

   Clasamentul din bătălia pentru titlu nu s-a modificat decât prin numărul punctelor, nu și prin ordinea echipelor. Se pare că pentru titlu vor lupta doar Farul (39p), CFR (37,5p) și FCSB (36,5p). Univ. Craiova (32p) și Rapid (28p) emit pretenții pentru un iluzoriu loc patru european. Spun iluzoriu deoarece pentru ca locul patru să joace barajul cu reprezentanta grupei retrogradare sunt necesare și obligatorii două condiții 1. CFR să câștige Cupa României; 2. CFR să nu câștige și campionatul. Pe ultimul loc, dar nu fără speranțe de mai bine, se află Sepsi (24p).

   Cele 23 de goluri înscrise în etapa ce a trecut ne-au bucurat. Câteva au fost chiar de excepție, iar cel al lui Cîmpanu din poarta lui Moldovan a fost chiar o capodoperă. CFR - Sepsi 2-1 cu lăutari; Univ. Craiova - Rapid 3-1 la rampă Cîmpanu; FCSB - Farul 2-1 spectacol; „48” - Voluntari 3-3 pe ecran panoramic; UTA - Botoșani 0-2 deziluzionant; Mioveni - Hermannstadt 0-2 normal; Petrolul - „U” 0-2 îmbucurător; Argeș - Chindia 1-0 pe undeva neașteptat. Să vedem ce urmeză.

   Farul - CFR (sâmbătă, ora 20,30) Ziceam la începutul acestui play-off că nu se vor întâlni în cele zece etape locul întâi cu locul doi. Credeam asta deoarece vedeam o perpetuă schimbare de locuri în fruntea clasamentului. Acest statu-quo al poziției echipelor și despărțirea lor în grupe valorice au dus la faptul ca derbiul campionatului chiar să aibă loc. Nu-l ratați!

   Rapid - FCSB (duminică, ora 20,30) Mari așteptări. Și de-o partre și de alta. Gazdele să infirme, oaspeții să confirme. Giuleștenii trebuie să câștige pentru a nu fi alergați peintre șine, iar figurinele latifundiarului să nu se depărteze prea mult de lupta pentru titlu.

   Sepsi - Univ. Craiova (vineri, ora 20,30) Interesantă partidă. După o deplasare la Cluj unde mai mult s-au făcut că joacă, partida fiind susceptibilă de blat, secuii vor da totul pentru a-i încurca pe olteni. Dacă joacă precum au jucat cu Rapidul, adică prost, nu au nici o șansă.

   Botoșani - „48” (sâmbătă, ora 17,30) Un alt derbi al grupei retrogradare. Mailat, noua vedetă a moldovenilor din atac și contrastul Albu - Negru din defensiva juveților ar putea colora disputa.

   Voluntari - Petrolul (luni, ora 20,30) Meciul care închide etapa cu numărul 5 este foarte important pentru oaspeți. Rămâne să vedem dacă importanța jocului va acționa ca un inhibitor pentru prahoveni sau, din contră, ca un catalizator.

   Hermannstadt - Argeș (sâmbătă, ora 15) În mod normal gazdele nu ar trebui să-și facă prea multe griji. Un 2-0 până în minutul 17 și un 3-0 până la pauză ar simplifica jocul. Altfel pot interveni complicații.

   Chindia - UTA (duminică, ora 14) Meciul jumătăților de măsură. Cine câștigă această partidă se mai poate gândi la părăsirea locurilor care duc la barajul pentru menținere în Superligă. Un eventual egal le-ar pecetlui locurile de baraj.

   „U” - Mioveni (luni, ora 17,30) Cenușăreasa etapei. Am aceleași așteptări ca de la jocul de la Sibiu. Doar calitatea spectacolului va fi în scădere.

   Opriți războiul!

  

   

O baghetă și două clarinete impresionate de Krommer și Prokofiev

    Joi, 20 aprilie, de la ora 19, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti ne propune un „Concert simfonic” de largă respirație. Atenți la bagheta lui Vass Andras, prin clarinetele lor, Elekes Istvan și Szatmari Zsolt vor respira cu tot talentul lor, iar noi vom inspira facinați „Concertul pentru două clarinete în mi bemol major” al lui Franz Krommer. Orchetra filarmonicii sătmărene vor îmbrățișa cele două clarinete cu tot talentul ei.

        Orchestra filarmonicii sătmărene

   După antract, pe baza aceluiaș abonament cu nr. 36 sau a biletului procurat de la sediu, vom savura selecțiuni din suitele „Romeo și Julieta” a lui Seghei Prokofiev.

    Pentru a afla date despre Vass Andras am răsfoit propriul lui site de unde i-am copiat cv-ul. Din păcate târgmureșeanul nu l-a tradus și în limba română, cum eu nu cunosc limba maghiară am lăsat calculatorul să-i traducă biografia. Vedeți și voi ce a ieșit. Mai specific doar că Marosvasarhely înseamnă Târgu Mureș iar Szeben înseamnă Sibiu.

   Vass Andras

           Studii:  

   - 12 ani de studii de pian la Liceul de Arte Marosvásárhely 

   - 2 ani de studii private cu compozitorul Csíky Boldizsár 

   - 5 ani de studii sub îndrumarea lui Ervin Lukács, András Ligeti și Tamás Gál, după ce a fost admis la Departamentul de Dirijor al Universității de Muzică Liszt Ferenc cu note maxime. 

   - 2 ani de percuție la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc 

           Calificări și premii: 

   - 1997 absolvire generală și de specialitate în pian la Liceul de Arte Marosvásárhely, drept cel mai bun elev al anului 2004

   - Diplomă în dirijat cu mențiunea (master) 12 iunie 2003

   - Premiul Memorial Ede Donáth Concerte, experiențe profesionale

           Cicluri și serii de concerte: 

   - Concerte pentru pian Mozart cu Dana Borsan; 

   - Serile verdiene cu Eszter Sümegi Concerte ale orchestrei: Orchestra Filarmonicii Marosvásárhely, Orchestra Festivalului din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV, Orchestra Simfonică Miskolc, Orchestra Simfonică a Universității de Muzică Liszt Ferenc, Orchestra Simfonică Szombathely, Orchestra Matáv(n. r. - o companie de telecomunicații din Ungaria), Orchestra Filarmonicii Szeben, Orchestra Națională a Filarmonicii de Cameră Solti (n.r. - orășel din Ungaria), Orchestra Națională de Cameră Liszt Orchestra Orchestra, Lappeenranta City Orchestra etc. 

Spectacole și producții comune cu muzicieni de renume mondial: Barnabás Kelemen, Kristóf Baráti, Dénes Várjon, István Várdai, Erika Miklósa, László Fenyő, Olli Leppäniemi, Eszter Sümegi, Dana Borsan, Olivier Latry, György Lakatos, Péter Frankl, Gergely Bogányi etc. 

         Opere conduse:  

   -Verdi: Falstaff; Mozart: Flautul magic; Gounod: Romeo și Julieta; Donizetti: Poțiune de dragoste 

 1995-1997: clapetar în Orchestra Filarmonicii de Stat Marosvásárhely (pian și celesta) 2005-2006: Asistent maestrului Iván Fischer la Orchestra Festivalului din Budapesta după câștigarea unui concurs internațional de audiții de succes, la care au participat peste 50 de candidați din 17 țări.

   Din septembrie 2006, dirijor stagiar contractual lucrând la cerere la Orchestra Festivalului din Budapesta, din toamna 2009 dirijor permanent al Filarmonicii Pannon.

 

   Aici se oprește cv-ul său de pe propria pagină de web. Să sperăm că talentul dirijoral ne va depăși așteptările.

    Zsolt Szatmári 

   Și-a început studiile elementare de vioară și clarinet la Sátoraljaújhely (oraș din Ungaria), apoi a continuat cu clarinet major la Academia de Muzică Bartók Béla din Miskolc. Și-a obținut diploma de artist-profesor de clarinet la Academia de Muzică.

   Din 2000, clarinetist solo al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Ungaria. Predă la Academia de Muzică din Budapesta din 1993, iar din 2022 este șeful Departamentului de Suflat al Academiei de Muzică Liszt Ferenc. El ține cursuri de master la cele mai renumite universități din lume. A cântat ca solist cu majoritatea orchestrelor simfonice de top din Ungaria.

   István Elekes 

   Și-a început studiile elementare de muzică la Școala Profesională de Arte Imre Palló din Odorheiul Secuiesc, a continuat la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta și și-a finalizat studiile avansate în Germania, cu specializarea clarinet și clarinet istoric.

   Între 2009 și 2013, a fost clarinetistul solo și solist al Orchestrei Filarmonice Naționale Libaneze, membru al Big Band-ului orchestrei la saxofon tenor și clarinet. Între timp, este profesor de clarinet și muzică de cameră la Conservatoire National Superieur de Musique Beirut.

   Din 2013, este director artistic și dirijor al Lenzkirch-Kappel Musikverein din Germania, profesor la Jugendmusikschule Hochschwarzwald eV și la Städtische Musikschule Tuttlingen.

   Opriți războiul!

marți, 11 aprilie 2023

Rău de înălțime

    Cele 21 de goluri înscrise în etapa cu numărul trei al grupelor campionat și retrogradare m-au dus la concluzia că atacul a câștigat duelul cu apărarea. În ultimele etape a fost cam invers. Patru victorii și două egaluri au adus gazdelor 14 puncte din cele 24 avute la dispoziție. Prevăzusem de fapt acest lucru.

   Ce nu prevăzusem au fost victoriile obținute de secui și juveții lui Mititelu. Nu știu dacă la Rapid există un psiholog. Dacă există trebuie schimbat urgent. Dacă nu există trebuie adus unul și primul care să ia loc pe canapea ar trebui să fie Mutu, urmat de Moldovan și Ioniță. Probabil că anunțul patronului că obiectivul a fost îndeplinit să fi fost o greșeală nu numai de abordare din punct de vedere psihic ci și un neadevăr. Cred că dacă ar fi fost certați că nu și-au îndeplinit obiectivul (play-off și Cupa României) decât pe jumătate poate nu era starea asta lascivă în jocul echipei giuleștene.

    Dacă la Teatrul de Nord din Satu Mare nu s-ar fi vândut bilete pentru oșeni, nu ar fi fost atât de blamată una din piesele asupra căreia cunoscătorii spun că de fapt a fost o reușită scoatere în evidență a moravurilor nu neaparat din frumosul ținut sătmărean. Nu mă pot pronunța pentru că nu am văzut piesa. Lui Dioszegi, patronul lui Sepsi, i-a venit această idee (de a da bilete doar propriilor suporteri) și a scăpat de frumoasa galerie a Rapidului cu toate că una din peluze, circa 2.000 de locuri, a fost goală. Măcar să aibă bunul simț să returneze banii celor 426 de rapidiști care apucaseră să-și ia bilet.

   Farul - Univ. Craiova 3-2 cu năbădăi, spectacol și tensiune; CFR - FCSB 1-1 nu spun nemeritat să nu se supere Șefu'; Sepsi - Rapid 2-0 meritat chiar dacă gazdele n-au jucat prea bine; Voluntari - UTA 1-1 cu speranțe; „U” - „48” 1-3 fără speranță; Chindia - Hermannstadt 1-2 solid; Botoșani - Argeș 1-0 gângav; Petrolul - Mioveni 2-0 rapid. Cam asta ar fi radiografia la ce a fost.

   Să vedem ce va fi. În grupa retrogradare echipele clasate pe locurile 3-7 joacă „in corpore” în deplasare. La fel prima și ultimele  două clasate din grupa ce luptă pentru titlu. Interesant este că oaspeții din grupa retrogradare sunt toți angrenați în lupta pentru evitarea locurilor ce duc la baraj. Ultimele două clasate se pare că au renunțat. Grupa campionat: 1. Farul 39p; 2. CFR 34,5p; 3. FCSB 33,5p; 4. Univ. Craiova 29p; 5. Rapid 28p; 6. Sepsi 24p. Grupa retrogradare: 1. Petrolul 27p; 2. „48” 26p; 3. Botoșani 23p; 4. Voluntari 22p; 5. Hermanstadt 21p; 6 „U” 20p; 7. Chindia 19p; 8. UTA 17,5p; 9. Argeș 13,5p; 10. Mioveni 11p.

   FCSB - Farul (luni, ora 20,30) Oare? Oare e posibil? Prea mult își doresc cele două echipe victoria în derbiul etapei ca să risc un pronostic. Sper să câștige fotbalul. Fotbalul  de calitate. Mai repede poți ghici schimbările de la pauză din cele două echipe decât rezultatul jocului.

   CFR - Sepsi (sâmbătă, ora 21) Pare normală o victorie a gazdelor. Pe parcursul celor trei etape scurse Sepsi a avut cel mai slab nivel de joc. Culmea! Cel mai „cel mai slab” s-a prezentat în jocul contra Rapidului și tocmai atunci și-a apropiat primele puncte.

   Univ. Craiova - Rapid (duminică, ora 21) Nu prea se bucură combatantele pentru programarea tocmai după Înviere. Sper să nu vedem niște amețiți pe teren. Se pare că asta va fi bătălia locului patru, urmând ca cea care îl obține să se roage să câștige CFR doar Cupa României. Așa ar mai fi o șansă pentru Europa de vară.

   „48” - Voluntari (vineri, ora 18) Normal ar fi ca juveții lui Mititelu să obțină cele trei puncte dar, capricioși cum îi știm, surpriza poate apărea, chiar dacă nu este dorită de mine.

   Petrolul - „U” (duminică, ora 18,15) O altă întâlnire care răscolește amintiri sexagenarilor. Oare pot Budeanu și Nistor să se ridice la ardoarea cu care erau urmăriți Dridea și Ivansuc? Vom vedea. Ardelenii încă mai speră la un loc  de baraj pentru o eventuală prezență în vara europeană. Pentru petroliști se pare că acest lucru a devenit floare la ureche.

   UTA - Botoșani (vineri, ora 21) Singura reprezentantă a Moldovei speră ca la anul să fie colegă cu Poli Iași. Poli intră. Botoșănenii rămân? Echipe din Iași, Bacău și Galați erau nelipsite din prima divizie. Mai târziu au venit Piatra Neamț, Suceava... care au reprezentat pe urmașii marelui Ștefan (sper că nu v-ați gândit la Pinalti).

   Mioveni - Hermannstadt (sâmbătă, ora 12) Programată la matineu, partida pare să aibă scopul de a-i obișnui pe argeșeni cu al doilea eșalon al fotbalului românesc. Sibienii ar trebui să obțină ușor cele șase puncte. Am inclus aici și punctele de săptămâna viitoare „oferite” de cealaltă echipă din Argeș.

   Argeș - Chindia (luni, ora 15) Nu-i stres. Pentru cine a trecut pe la Becali, denumirea de antrenor este doar formală, era să spun facultativă. Dică, Petrea și Vintilă se înghesuie pe cele două locuri direct retrogradabile. Cine nu încape are șansă să reușească „performanța” la baraj. Deocamdată se mândresc cu Cenușăreasa etapei.

   Opriți războiul!

luni, 10 aprilie 2023

Behaviorism

    La prima vedere behaviorismul este doar o teorie apărută pe la începutul sec. XX, inițiată și promovată de John Broadus Watson, care punea la baza psihologiei studiul comportamentului, al relației dintre stimul și răspuns, eliminînd din cercetarea psihologică conștiința și fenomenele vieții psihice interioare.

   Watson, psiholog american (1878 - 1958), afirma în „Manifest”-ul său din 1913: „Psihologia, așa cum o vede behavioristul, este o ramură experimentală pur obiectivă a științelor naturale. Scopul său teoretic este predicția și controlul comportamentului. Introspecția nu face parte esențială a metodelor sale, iar valoarea științifică a datelor nu depinde de gradul de promptitudine cu care acestea se pretează la interpretare în termeni de conștiință. Comportamentistul, în eforturile sale de a obține o schemă unitară de răspuns animal, nu recunoaște nicio linie de demarcație între om și brută. Comportamentul omului, cu tot rafinamentul și complexitatea lui, nu formează decât o parte a schemei totale de investigație a behavioristului.”

   Prin behaviorism Watson înțelege modul comportamental extern al oamenilor și reacțiile acestora în situații date și nu starea internă, mentală a acelor oameni. În opinia sa, analiza comportamentelor și reacțiilor a fost singura metodă obiectivă de a obține o perspectivă asupra acțiunilor umane. Behaviorismul lui Watson a respins studiul conștiinței.

   Pentru noi, aici la români, behaviorismul s-ar traduce sec: studiul corupției. Adică, precum se legiferează în DEX, este studiul comportamentului uman în relația dintre stimul și răspuns. Bineînțeles că balcanismul păstrează vechile valențe ale relației „îți dau - îmi faci” mult mai aproape de Asia Mică și India decât de teoriile occidentale și nord-americane. Asta nu numai datorită poziționării geografice ci și tendinței înnăscute de a trăi prin ocolirea legilor sau, mai adânc, prin emitere de legi confuze, permisive infracțional și/sau fără posibilitatea de a pedepsi vinovații.

   Se pare totuși că Munții Carpați separă întrucâtva mentalitățile vădit balcanice de cele atinse de educația vest-europeană. Dar acest lucru nu poate avea un rezultat pozitiv pentru că legile noastre se fac tot dincolo de Carpați, iar transilvănenii care trec munții se adaptează destul de repede la confortul lânced al parvenitului. Dincolo de Carpați este și Oltenia, un spațiu aparte, un mod de a fi jovial și mândru al locuitorilor acestui spațiu mult mai ușor de modelat și de transpus în bine dar, de cele mai multe ori, și în rău.

   Nu m-am referit aici și la estul României. Apropierea de mentalitatea poporului rus, aceea de „lasă-mă să te las!”, face ca sărăcia să-și facă mușuroi mult mai lesne în Moldova. De aceea din acea zonă nu prea au venit oameni de știință care să-și pună pregnant amprenta pe dezvoltare. În schimb excelează în oameni de artă, în răzvrătiți ai sorții care s-au refulat în paleta de culori a artei, de cele mai multe ori cizelați în Europa occidentală. Această afirmație este perfect valabilă și pentru geniile artistice ale Rusiei.

   Cred că privirea mea peste umăr din această săptămână poartă o amprentă mult prea personală pentru a vă primi acceptul majorității celor ce citesc aceste rânduri. Noroc că nu vă aud gândurile.

   Opriți războiul!

Expresia maeștrilor compoziției la vârsta incertitudinilor

    „Concertul cameral” programat în această săptămână la Filarmonica Dinu Lipatti pune în evidență creațiile a patru mari compozitori ai lumii, creații realizate la vârste relativ fragede (20-25 de ani). Cei doi artiști invitați pe scenă sunt doi tineri ce au înconjurat globul de mai multe ori împrăștiind farmecul și diversitatea muzicii așa cum au înțeles-o. Violistul și violonistul britanic Francis Gallagher (nume predestinat artei dacă ne gândim că mai sunt un actor, un fotbalist și un sculptor cu exact același nume, fiecare fiind important în domeniul în care a activat) și pianistul francez Cristophe Alvarez s-au îndrăgostit de arta și cultura din România din moment ce ambii activează în această perioadă a carierei lor în instituții de cultură din Ardeal.

   Să profităm de prezența lor pe meleaguri sătmărene, mai precis pe scena filarmonicii din municipiu, joi seara de la ora 19 (abonament nr. 35), pentru că nomazi, cum și-au ales să fie, vor zbura probabil nu peste mult timp spre alte zări culturale.

   Spuneam că vom auzi compozițiile a patru celebrități pe când erau genii în devenire. Este vorba de George Enescu cu „Piesă de concert pentru violă și pian”, Paul Hindemith cu „Sonata nr. 4 pentru violă și pian”, Frederic Chopin cu „Grande valse brillante” și Edvard Grieg cu „Sonata nr. 2 pentru vioară și pian”.

  Francis Gallagher

   Născut și crescut la Londra, Francis Gallagher a avut de la o vârstă fragedă o curiozitate intensă pentru muzică, astfel cântând la mai multe instrumente în timpul anilor de școală, inclusiv vioara, viola, trompeta, chitara și pianul. Alura, numele și firea îi trădează în schimb origini scoțiene. Sper să nu mă înșel. Mai târziu a absolvit studiile de licență la Royal College of Music, studiind violă și vioară, unde a fost ghidat de Jonathon Barritt, Yuri Zhislin și Suzie Meszaros. Studiile masterale le urmează la Guildhall School of Music and Drama absolvindu-le cu distincție, beneficiind de îndrumarea lui Matthew Jones și Krzysztof Chorzelski. În timpul studiilor de licență și masterat, a obținut premiul I la concursurile organizate de aceste facultăți, pentru violă, între 2013 și 2015.

   De-a lungul acestor ani educaționali, Francis a participat la cursuri de măiestrie cu celebrii muzicieni Maxim Vengerov, Alina Ibragimova, Carol Rodland, Jennifer Stumm și Máté Szűcs, iar alături de colegii săi din formațiile camerale în care a activat a obținut îndrumare valoroasă din partea membrilor cvartetelor Endellion, Belcea, Fine Arts, Talich, Ysaye și Chilingirian. Din anul 2018, Francis cântă muzică arabă și orientală alături de renumitul violonist kurd Salar Asid.

   Francis participă în mod regulat la o serie de proiecte interesante, dintre care cele mai multe sunt de muzică clasică, deși unele servesc și alte genuri alternative. Un astfel de ansamblu este Four Plus Three care implică o colaborare între pianista jazz Kate Williams, celebrul chitarist John Williams și Guastalla String Quartet; Francis fiind membru activ al acestui cvartet. În 2018 acest ansamblu a lansat un album alături de cântăreața Georgia Mancio intitulat „Finding home”, iar în 2020 acest album câștigă premiul pentru „Cel mai bun album” la Premiile de jazz din Marea Britanie.

   Francis colaborează, de asemenea, în mod regulat cu ansamblul contemporan Rarescale, care interpretează lucrări noi ale unor compozitori renumiți precum Michael Oliva și Claes Biehl.

   O mare parte din timpul lui Francis este petrecut călătorind și cântând în diferite orchestre din Marea Britanie. El este invitat regulat ca și instrumentist în orchestre precum BBC Symphony și City of Birmingham Symphony Orchestra, Britten Sinfonia Chamber Orchestra și Orchestra Națională a Operei Engleze.

   Mai târziu, Francis conduce ansamblul Aindama, care se concentrează pe utilizarea elementelor de muzică tradițională din Orientul Mijlociu pentru a interpreta compoziții originale care încorporează atât instrumente occidentale, cât și orientale. În august 2019 ansamblul a luat parte la Willowbrook Festival, Oxfordshire, iar în august 2020, în timpul pandemiei, au realizat o serie de spectacole online intitulate “Înapoi la rădăcini”. În octombrie 2020 Francis a fost solist în „Sanctuary”, o expoziție culturală online, interpretând o improvizație în stil tradițional arab.

   De la 1 august 2022, Francis s-a alăturat unei echipe de mare valoare profesională, recunoscută pe plan internațional pentru calitatea muzicii pe care o produce. Este vorba de Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti de la noi din Satu Mare. Aici ocupă postul de artist instrumentist vioară II. Concomitent, mai precis din 25 septembrie 2022, el este și profesor asociat pentru instrumente cu coarde la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

     Cristophe Alvarez 

   Pentru detalii despre Cristophe m-am gândit să recurg la autobiografia sa de pe propriul site:

   „Sunt pianist concertist, doctor în muzică, dirijor și compozitor. Sunt lector titular de pian la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (România). M-am născut în Franța în 1987. Mi-am început studiile muzicale la Conservatorul din Nisa, unde am fost distins cu Prix de Piano și diplome în armonie, lectură vizuală și muzică de cameră. Mai târziu, am devenit student la prestigioasa „Ecole Normale Alfred Cortot” din Paris, am absolvit Diplome Professionnel de Piano în 2007. Sunt laureat la mai multe concursuri internaționale de pian: Unesco (2002), Flame (2003), Rodolfo-Caporali (2007), Brest-Chopin (2007), Simone-Delbert (2009). Am beneficiat de îndrumarea artistică prețioasă a lui Christopher Elton, Christian Zacharias, Kyoko Hashimoto, Sergio Perticaroli, Rena Shereshevskaya, Desire N’Kaoua, Philippe Bianconi.

    Cariera mea m-a determinat să cânt în multe săli de concerte și festivaluri din America de Nord și din Europa precum: Sala de concerte Tivoli din Copenhaga, Sala Filarmonicii din Varșovia, Salle Cortot din Paris, Grimaldi Forum din Monaco, Teatro del Verme Milano, Filarmonia de Stat Cluj sau Chapelle du Bon-Pasteur Montreal. Am fost invitat la festivaluri de renume din Franța, Canada, Italia, Germania, Polonia, România, precum Festivalul Jozef Zeidler, Scaunele muzicale, les Nuits du Suquet de Cannes, al 60-lea Festival de Musique de Menton, al 30-lea Festival Chopin „w barwach jesieni”, Festivalul Internațional Mozart din Cluj, Piano HomeComing Montreal, Toamna muzicală din Cluj, Primăvara musicală de la St. Tropez și multe altele. 

   Am înregistrat un CD live cu cele două concerte pentru pian Chopin la Festivalul Chopin 1810-2010 din Polonia, sub bagheta lui Marcin Sompolinski. Pentru casa de discuri poloneză Radio, am înregistrat și un CD în premieră mondială cu muzica completă pentru pian a lui Alfons Szczerbinski. Am înregistrat pentru casa de discuri DUX muzica lui Theodor Kullak în 2020. Am cântat cu mai multe orchestre din Europa, precum Orkiestra Nova, The Beethoven Young Academy Orchestra, Orchestre Philharmonique de Cannes PACA, The Chamber Orchestra din Poznan și sunt, de asemenea, un interpret foarte activ în ansamblurile de muzică de cameră.

     Repertoriul meu de muzică de cameră acoperă lucrări extinse de la muzica timpurie până în secolul XX. Am înregistrat reconstituirea „Ballet du Temps” (1654) cu ansamblul „IntAct” pe care l-am creat la Montreal, format din interpreți profesioniști de muzică veche. Această lucrare, scrisă de Mazuel, Mollier și Lully, nu a mai fost redată niciodată după crearea ei. Provocarea a fost mare. Manuscrisul existent conține doar partitura viorii, așa că a trebuit să rescriu toate părțile lipsă. Acest proiect face parte din practica mea de muzică baroc, atât la clavecin, cât și la ansambluri de dirijor. În 2008, am înființat la Paris Ansamblul Musica Tempora, format din muzicieni profesioniști care cântă la instrumente de epocă. Am interpretat lucrări de Charpentier, Campra, Desmarets și Lully. 

   Am o cunoaștere profundă a jocului continuu și abilități extinse de improvizație prin experiențele mele în muzica veche, răspândite pe parcursul a mai bine de 10 ani. Am terminat studii academice în Franța și în Canada, de la licență la doctorat, la Universite Paris IV Sorbonne, la Universite de Nice și la McGill University. În 2017, am primit titlul de doctor în muzică la finalul programului meu de doctorat la Université de Nice (Franța) și în 2020 titlul de doctor în interpretare muzicală de la Universitatea McGill. Cercetarea mea a fost publicată în mai multe reviste științifice din Franța, Italia, România, Canada (OICRM, Studia Universitatis, Steaua, Eunomios, l’Education Musicale, Le Cercle). 

   Experiența mea profesională de predare include doi ani ca asistent absolvent în interpretarea aplicată la pian și ca însoțitor de personal la Universitatea McGill (2017-2019), trei ani ca lector de curs la Université de Nice (2013-2016), șase ani ca profesor de pian la Ecole de Musique „Music 3000” predare studenților de nivel preuniversitar și universitar (2009-2015), un an ca Acompaniator de personal la Centre d'Art Lyrique de la Méditerrannée (2008-2009). Am fost membru al juriului la concursurile internaționale de pian Simone-Delbert (2010), Carl Filtsch (2016), Mozart Cluj (2019) și Nice International Piano Competition (2022).  

   Pasionat de compoziție sunt autorul a trei lungmetraje și a multor coloane sonore internaționale de scurtmetraje. Unele dintre aceste filme au fost selectate pentru Festival des Canaries (2014), Festivalul de film de la Seoul (2013) și Festivalul pentru juniori de la Cannes (2013). În 2022, piesa mea „Reculegere” pentru soprană și orchestră, comandată de Young Famous Orchestra, a fost interpretată în premieră mondială. Catalogul meu constă din mai multe lied-uri pentru voce și pian, două poezii orchestrale și un triptic solo la pian „Reflets” inspirat din cele trei Sonete ale lui Mihai Eminescu (editate de Arpeggione)”.

   Opriți războiul!