luni, 24 aprilie 2023

Alo! Pământul? Aici omul.

    Aici omul de rând. Sau de la rând. Omul fără majusculă. Cel minuscul. Cel cu cască sau creion. Cel fără rețele sociale și uitat de la rețeaua de canalizare. Noroc că mai plouă. Îi mai spală păcatele. Care păcate? Păi, mai înjură din când în când stăpânirea. Și norocu' arză-l-ar focu'!

   Se spune că norocul și-l face omul cu mâna lui. Nu-i așa? Cine a inventat focul? Omul, nu? Tot omul îl folosește împotriva semenilor. Cine a născocit praful de pușcă? Bizantinii. Azi toți îl folosesc impotriva a tot ce mișcă. Cine a scormonit în moleculă. Nu ăl de zice că-i bolnav acu? Cine a inventat racheta? Toți știm că-i balistică. Dar oare știm ce înseamnă balistic? Nici eu nu-s sigur. Mai bine vă informez din DEX. Cică-i „ramură a mecanicii teoretice, care studiază legile mișcării unui corp greu aruncat sub un anumit unghi față de orizont”. Aha! Noroc cu DEX-ul că altfel credeam și eu ca baronul Münchhausen că-i ceva șezlong.

   Cine a inventat politica? Oare omul? N-o fi fost michiduță? Nu știu cum se face că acest poliedru numit politică, cu orice față îl întorci spre tine, tot schimonosită e. Nu numai că e schimonosită dar te și desfigurează. Îți bate ochii din cap între ei și-ți încurcă circumvoluțiunile de nici Ariadna din labirintul minotaurului nu le mai descurcă. De parcă ar mai avea ce descurca...

   Pandemii, războaie, terorism, schimbări climatice... toate au fost germinate în medii politice și zvârlite cu naturalețe și inconștiență printre noi, oamenii de rând. Sau de la rând. Precum spuneam.

   Parlamente, guverne, instituții prezidențiale sunt toate un fel de biserici păgâne, pigmentate cu popi cu diferite sutane și ranguri, hrăpăreți și pehlivani. Au minte? Au. N-au conștiință. Au cultură? N-au. Sunt plini de șmecherii...

   Cine-i hoțu'? N-oi fi tu? Dai din coadă zici că nu?

  Opriți războiul!

   

   

Niciun comentariu: