joi, 27 aprilie 2023

Tur retur

   Turul grupei campionat al primului nostru eșalon fotbalistic s-a încheiat. Interesant este că ordinea de la sfârșitul sezonului regulat s-a păstrat intactă. Ba pe alocuri distanța în puncte dintre combatante s-a accentuat. Doar locurile trei-patru au rămas la același decalaj. Dacă am face un clasament doar al play-off-ului, ordinea ar fi: 1. Farul 10p; 2. FCSB 8p; 3. Univ. Craiova 8p; 4. CFR 6p; 5. Rapid 5p; 6. Sepsi 3p.

   Tocmai vroiam să spun că arbitrajele au început să se apropie de un nivel acceptabil, dar ultima etapă a fost destul de contradictorie din acest punct de vedere. Cele câteva cartonașe roșii rămase în buzunarele arbitrilor au bulversat un pic discuțiile din bătrânul Cișmigiu. Cel mai controversat a fost „roșul” pe care nu l-a primit Grigore al Rapidului, dar și cel care l-a accidentat pe Săpunaru (Miculescu să fi fost?) ar fi meritat eliminat și despre asta nimeni nu spune nimic. La această oră clasamentul grupei campionat arată așa: 1. Farul 42.p, 2. CFR 37,5p; 3. FCSB 36,5p; 4. Univ. Craiova 35p; 5. Rapid 31p; 6. Sepsi 24p.

   În grupa retrogradare s-a trecut de jumătatea competiției. Din cele nouă etape programate (nu există retur) cinci s-au încheiat. Dacă am face și aici un clasament doar al play-out-ului acesta ar arăta așa: 1. Hermannstadt 11p; 2. Botoșani 11p; 3. Petrolul 10p; 4. „U” 9p; 5. „48” 8p; 6. Voluntari 7p; 7. Chindia 6p; 8. UTA 4p; 9. Argeș 4p; 10 Mioveni zero puncte.

   11 din cele 16 goluri ale rundei ce s-a încheiat au fost înscrise în grupa retrogradare. Să vedem cum arată la această oră clasamentul celor ce se tem: 1. „48” 28p; 2. Petrolul 28p; 3. Hermannstadt 27p; 4. Botoșani 27p; 5. „U” 26p; 6. Voluntari 24p; 7. Chindia 22p; 8. UTA 17,5p; 9. Argeș 16,5p; 10. Mioveni 11p. Iată și rezultatele ultimei etape în care s-au înregistrat cinci victorii ale gazdelor, două rezultate de egalitate și doar o victorie a oaspeților: Sepsi - Univ. Craiova 1-2 cu dispensă; Farul - CFR 1-0 cu multe mângâieri pe creștetul regal; Rapid - FCSB 1-0 cu așternutul mototolit; Hermannstadt - Argeș 2-1 normal dar cam greu; Botoșani - „48” 0-0 alb imaculat; Chindia - UTA 2-1 cu demitere, revine Puriul; „U” - Mioveni doar 1-0; Voluntari - Petrolul 2-2 curios.

   Între timp am văzut și o mascaradă de semifinală de Cupa României, la cea de la Sf. Gheorghe mă refer, care mi-a întărit convingerea că Dioszegi și Varga vorbesc bine limba maghiară.

   Etapa următoare este interesantă din punct de vedere al locurilor din clasament al combatantelor. În grupa campionat primele trei clasate joacă în deplasare. În grupa retrogradare locurile 1, 2, 5, 8 și 9 joacă acasă.

   Univ. Craiova - FCSB (duminică, ora 21) Derbiul etapei se dispută în Bănie. Nu am ascultat și nu am citit nici una din declarațiile lui Becali pentru că nu am încredere în afirmațiile lui, iar fanfaronadele mă lasă indiferent. Asta nu de acum ci de pe vremea „valizei” de la Cluj. Mult mai interesantă este valoarea pe care o au componenții celor două echipe. Mă aștept la un meci frumos cu cel puțin patru goluri.

   Rapid - CFR (luni, ora 20,30) În 1949 această partidă se încheia cu scorul de 12-2 în favoarea giuleștenilor, reprezentând cea mai categorică victorie a lor din istoria primului eșalon fotbalistic. De la portarul Valentin Stănescu (cel care urma, în calitate de antrenor, să câștige primul titlu de campion pentru Rapid 18 ani mai tărziu) și până la golgeterul Bazil Marian (4 goluri în acel meci), nonagenarii recită și azi componența echipei. Fără lecitină și în ciuda lui Alzheimer.

   Sepsi - Farul (sâmbătă, ora 21,45) În mod normal liderii nu ar trebui să se împiedice. Secuii sunt în sărbătoare (calificarea în finala Cupei României pentru al doilea an consecutiv nu e ceva de ici de colo) iar arbitri prietenoși. Apropo de Cupa României! Trebuie neapărat să scriu pe undeva că semifinalele din acest an au fost 100% de dincoace de Carpați.

   Petrolul - Botoșani (sâmbătă, ora 17) În grupa retrogradare cel mai interesant meci are loc la Ploiești, unde se întâlnesc două din cele cinci echipe care aspiră la locurile ce duc la baraje pentru Europa. Meciul nu prea are favorită, ambele echipe fiind catalogate ca echipe capricioase. Dacă vedem spectacol și goluri totul e „all corect” (forma englezească a americanismului „ok”).

   „48” - Chindia (vineri, ora 20,30) Jocul ar trebui să se dispute doar la poarta nomazilor. Juveții n-ar trebui să aibă probleme. Da mai știi...!?

   „U” - Voluntari (luni, ora 15) Un meci care ar trebui să aibă multe semne de exclamare. Pentru ambele echipe. Vecinele de clasament încearcă se se depărteze de locurile cu emoții. O victorie a șepcilor roșii nu numai că o aștept, dar ar crea o crevasă suficientă pentru a aduce liniștea la Cluj și studenții s-ar putea concentra pe un eventual loc 7 cu beneficii.

   UTA - Hermannstadt (marți, ora 20,30) Profitând de arminden, federația a programat un meci și în a doua zi liberă oferită în cinstea interpretului voinței lui Dumnezeu, Eremia. Greu meci pentru debutul lui Rednic la Arad, mai aproape de casă (Hunedoara). După CFR, în 2013, UTA este a doua echipă din afara Regatului pe care Puriul o antrenează în România.

   Mioveni - Argeș (sâmbătă, ora 14,30) Cenușăreasa etapei și a întregului campionat nu mai are interes nici măcar pentru populația de pe cele două maluri ale Argeșului. După cum am mai spus pe această pagină, antrenorii care au „făcut ce spune Becali” nu prea au valoare. De fapt unul a și dat bir cu fugiții.

   Opriți războiul!

Niciun comentariu: