marți, 18 aprilie 2023

O baghetă și două clarinete impresionate de Krommer și Prokofiev

    Joi, 20 aprilie, de la ora 19, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti ne propune un „Concert simfonic” de largă respirație. Atenți la bagheta lui Vass Andras, prin clarinetele lor, Elekes Istvan și Szatmari Zsolt vor respira cu tot talentul lor, iar noi vom inspira facinați „Concertul pentru două clarinete în mi bemol major” al lui Franz Krommer. Orchetra filarmonicii sătmărene vor îmbrățișa cele două clarinete cu tot talentul ei.

        Orchestra filarmonicii sătmărene

   După antract, pe baza aceluiaș abonament cu nr. 36 sau a biletului procurat de la sediu, vom savura selecțiuni din suitele „Romeo și Julieta” a lui Seghei Prokofiev.

    Pentru a afla date despre Vass Andras am răsfoit propriul lui site de unde i-am copiat cv-ul. Din păcate târgmureșeanul nu l-a tradus și în limba română, cum eu nu cunosc limba maghiară am lăsat calculatorul să-i traducă biografia. Vedeți și voi ce a ieșit. Mai specific doar că Marosvasarhely înseamnă Târgu Mureș iar Szeben înseamnă Sibiu.

   Vass Andras

           Studii:  

   - 12 ani de studii de pian la Liceul de Arte Marosvásárhely 

   - 2 ani de studii private cu compozitorul Csíky Boldizsár 

   - 5 ani de studii sub îndrumarea lui Ervin Lukács, András Ligeti și Tamás Gál, după ce a fost admis la Departamentul de Dirijor al Universității de Muzică Liszt Ferenc cu note maxime. 

   - 2 ani de percuție la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc 

           Calificări și premii: 

   - 1997 absolvire generală și de specialitate în pian la Liceul de Arte Marosvásárhely, drept cel mai bun elev al anului 2004

   - Diplomă în dirijat cu mențiunea (master) 12 iunie 2003

   - Premiul Memorial Ede Donáth Concerte, experiențe profesionale

           Cicluri și serii de concerte: 

   - Concerte pentru pian Mozart cu Dana Borsan; 

   - Serile verdiene cu Eszter Sümegi Concerte ale orchestrei: Orchestra Filarmonicii Marosvásárhely, Orchestra Festivalului din Budapesta, Orchestra Simfonică MÁV, Orchestra Simfonică Miskolc, Orchestra Simfonică a Universității de Muzică Liszt Ferenc, Orchestra Simfonică Szombathely, Orchestra Matáv(n. r. - o companie de telecomunicații din Ungaria), Orchestra Filarmonicii Szeben, Orchestra Națională a Filarmonicii de Cameră Solti (n.r. - orășel din Ungaria), Orchestra Națională de Cameră Liszt Orchestra Orchestra, Lappeenranta City Orchestra etc. 

Spectacole și producții comune cu muzicieni de renume mondial: Barnabás Kelemen, Kristóf Baráti, Dénes Várjon, István Várdai, Erika Miklósa, László Fenyő, Olli Leppäniemi, Eszter Sümegi, Dana Borsan, Olivier Latry, György Lakatos, Péter Frankl, Gergely Bogányi etc. 

         Opere conduse:  

   -Verdi: Falstaff; Mozart: Flautul magic; Gounod: Romeo și Julieta; Donizetti: Poțiune de dragoste 

 1995-1997: clapetar în Orchestra Filarmonicii de Stat Marosvásárhely (pian și celesta) 2005-2006: Asistent maestrului Iván Fischer la Orchestra Festivalului din Budapesta după câștigarea unui concurs internațional de audiții de succes, la care au participat peste 50 de candidați din 17 țări.

   Din septembrie 2006, dirijor stagiar contractual lucrând la cerere la Orchestra Festivalului din Budapesta, din toamna 2009 dirijor permanent al Filarmonicii Pannon.

 

   Aici se oprește cv-ul său de pe propria pagină de web. Să sperăm că talentul dirijoral ne va depăși așteptările.

    Zsolt Szatmári 

   Și-a început studiile elementare de vioară și clarinet la Sátoraljaújhely (oraș din Ungaria), apoi a continuat cu clarinet major la Academia de Muzică Bartók Béla din Miskolc. Și-a obținut diploma de artist-profesor de clarinet la Academia de Muzică.

   Din 2000, clarinetist solo al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Ungaria. Predă la Academia de Muzică din Budapesta din 1993, iar din 2022 este șeful Departamentului de Suflat al Academiei de Muzică Liszt Ferenc. El ține cursuri de master la cele mai renumite universități din lume. A cântat ca solist cu majoritatea orchestrelor simfonice de top din Ungaria.

   István Elekes 

   Și-a început studiile elementare de muzică la Școala Profesională de Arte Imre Palló din Odorheiul Secuiesc, a continuat la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta și și-a finalizat studiile avansate în Germania, cu specializarea clarinet și clarinet istoric.

   Între 2009 și 2013, a fost clarinetistul solo și solist al Orchestrei Filarmonice Naționale Libaneze, membru al Big Band-ului orchestrei la saxofon tenor și clarinet. Între timp, este profesor de clarinet și muzică de cameră la Conservatoire National Superieur de Musique Beirut.

   Din 2013, este director artistic și dirijor al Lenzkirch-Kappel Musikverein din Germania, profesor la Jugendmusikschule Hochschwarzwald eV și la Städtische Musikschule Tuttlingen.

   Opriți războiul!

Niciun comentariu: