marți, 18 aprilie 2023

„Cîmpanu de kinoramă” ar fi spus tătâne-meu

    Etapa a cincea a celor două grupe din Superligă ne dă oportunitatea de a trage câteva concluzii chiar dacă acestea nu sunt definitive.

   Grupa campionat a început cu meciuri spectaculoase dar totuși mai îngrijite. Mai timide. Cele patru jocuri egale, din primele șase disputate în primele două etape, ne arată că pe lângă spectacol a fost și mult studiu. Fiecare și-a studiat atât adversarul din runda respectivă cât și viitorii adversari. Doar Mutu nu a studiat cu atenție ce au jucat viitoarele sale adversare mergând pe stereotipul „pas cu pas”, adică fiecare la rândul ei, pregătind doar meciul următor, fără să-l intereseze trecutul, ceea ce-i dă un viitor incert. Incert chiar dacă Șucu i-a dat asigurări de stabilitate. Sau poate tocmai de aceea. În etapa a treia s-a mai înregistrat un egal, apoi numai partide cu echipe învingătoare.

   La grupa retrogradare situația stă altfel. Frica de retrogradare, în principal, a dus ca în fiecare etapă de până acum să se înregistreze câte un singur meci egal și câte patru jocuri decise în favoarea uneia din echipe (câte opt pentru gazde și oaspeți în total). Distanța mai mare de patru puncte dintre locul șase și șapte face ca impresia de moment să ducă la următoarele concluzii: 1. Pentru primele două locuri, cele care dau speranța unei șanse spre Europa, va fi o luptă acerbă în principal între juveții lui Mititelu (27p), petroliști din Prahova (27p) și moldovenii lui Becali (26p). Pardon! Iftime; 2. Zona aparent a apelor liniștite ar fi cea în care Hermannstadt (24p), Voluntari (23p) și „U” (23p) ocupă locurile 4-6. Trei echipe, Chindia (19p), UTA (17,5p) și Argeș (16,5p) luptă să scape de locul 9, loc direct retrogradabil. Mioveniul (11p) este deja în liga a doua.

   Clasamentul din bătălia pentru titlu nu s-a modificat decât prin numărul punctelor, nu și prin ordinea echipelor. Se pare că pentru titlu vor lupta doar Farul (39p), CFR (37,5p) și FCSB (36,5p). Univ. Craiova (32p) și Rapid (28p) emit pretenții pentru un iluzoriu loc patru european. Spun iluzoriu deoarece pentru ca locul patru să joace barajul cu reprezentanta grupei retrogradare sunt necesare și obligatorii două condiții 1. CFR să câștige Cupa României; 2. CFR să nu câștige și campionatul. Pe ultimul loc, dar nu fără speranțe de mai bine, se află Sepsi (24p).

   Cele 23 de goluri înscrise în etapa ce a trecut ne-au bucurat. Câteva au fost chiar de excepție, iar cel al lui Cîmpanu din poarta lui Moldovan a fost chiar o capodoperă. CFR - Sepsi 2-1 cu lăutari; Univ. Craiova - Rapid 3-1 la rampă Cîmpanu; FCSB - Farul 2-1 spectacol; „48” - Voluntari 3-3 pe ecran panoramic; UTA - Botoșani 0-2 deziluzionant; Mioveni - Hermannstadt 0-2 normal; Petrolul - „U” 0-2 îmbucurător; Argeș - Chindia 1-0 pe undeva neașteptat. Să vedem ce urmeză.

   Farul - CFR (sâmbătă, ora 20,30) Ziceam la începutul acestui play-off că nu se vor întâlni în cele zece etape locul întâi cu locul doi. Credeam asta deoarece vedeam o perpetuă schimbare de locuri în fruntea clasamentului. Acest statu-quo al poziției echipelor și despărțirea lor în grupe valorice au dus la faptul ca derbiul campionatului chiar să aibă loc. Nu-l ratați!

   Rapid - FCSB (duminică, ora 20,30) Mari așteptări. Și de-o partre și de alta. Gazdele să infirme, oaspeții să confirme. Giuleștenii trebuie să câștige pentru a nu fi alergați peintre șine, iar figurinele latifundiarului să nu se depărteze prea mult de lupta pentru titlu.

   Sepsi - Univ. Craiova (vineri, ora 20,30) Interesantă partidă. După o deplasare la Cluj unde mai mult s-au făcut că joacă, partida fiind susceptibilă de blat, secuii vor da totul pentru a-i încurca pe olteni. Dacă joacă precum au jucat cu Rapidul, adică prost, nu au nici o șansă.

   Botoșani - „48” (sâmbătă, ora 17,30) Un alt derbi al grupei retrogradare. Mailat, noua vedetă a moldovenilor din atac și contrastul Albu - Negru din defensiva juveților ar putea colora disputa.

   Voluntari - Petrolul (luni, ora 20,30) Meciul care închide etapa cu numărul 5 este foarte important pentru oaspeți. Rămâne să vedem dacă importanța jocului va acționa ca un inhibitor pentru prahoveni sau, din contră, ca un catalizator.

   Hermannstadt - Argeș (sâmbătă, ora 15) În mod normal gazdele nu ar trebui să-și facă prea multe griji. Un 2-0 până în minutul 17 și un 3-0 până la pauză ar simplifica jocul. Altfel pot interveni complicații.

   Chindia - UTA (duminică, ora 14) Meciul jumătăților de măsură. Cine câștigă această partidă se mai poate gândi la părăsirea locurilor care duc la barajul pentru menținere în Superligă. Un eventual egal le-ar pecetlui locurile de baraj.

   „U” - Mioveni (luni, ora 17,30) Cenușăreasa etapei. Am aceleași așteptări ca de la jocul de la Sibiu. Doar calitatea spectacolului va fi în scădere.

   Opriți războiul!

  

   

Niciun comentariu: