luni, 20 noiembrie 2023

„Ghinion!” sau licantropie

     La privirea mea peste umăr de săptămâna trecută aminteam, așa în trecere, de cum îmi cheltuie Johannis banii. Nu numai ai mei. Și ai tăi, cititorule. Indiferent dacă l-ai votat sau nu l-ai votat îți cheltuie banii în folos propriu. Parcă nu așa jurase la investire. Precis că ținea degetele de la picioare încălecate. Sau poate o fi în folosul nostru o plimbare prin Safari în Tanzania, Kenya, Zanzibar sau cum le-o mai spune. Vă dați seama? A vizitat chiar și o școală de fete dar dacă nu are ureche muzicală, na!, n-a și dansat. Precis că le-a ținut o lecție despre educație. Cum adică o fetiță să invite un bărbat la dans? Unde mai pui că este și un șef de țară purtat de un avion cum nici regele Angliei, din educație civică, nu și-l permite. Ce știu africanii ăștia...?

    Azi se duce în Caraibe. Pardon! În Insulele Capului Verde. Tot un fel de Caraibe, dar mai afro. Speră să dubleze activitatea comercială dintre România și Insulele Capului Verde. Poate chiar o triplează. Știți la cât s-au ridicat schimburile comerciale dintre cele două țări în 2022? Aproape 61 de Euro. Sau de dolari? Scuzați-mi ignoranța! Vă dați seama? Ar putea ajunge la 900 de lei românește gândind.

    Ghinion! Sau licantropie? Păi „Ghinion!” pentru noi, prostimea, și licantropie pentru cel care în loc să domicilieze într-o bolniță de pe lângă Piața Sudului, se lăfăie la Cotroceni sau în habitaclu unei aeronave de lux. Mai știu eu pe unul care la un moment dat se credea lup. Acum e doar jigodie.

    Să lăsăm ce-a fost. Să ne orientăm spre ce va fi. De noi depinde. Atât de fiecare dintre noi cât și de comunități specifice, indiferent că sunt locuitori ai aceluiași cartier, închinători către aceași biserică, vorbitori ai aceleiași limbi, truditori în aceeași ramură sau fermecați de aceleași pasiuni. Clasa politică de azi nu e o soluție de viitor. Bine dar o nouă clasă politică nu se poate naște peste noapte, iar opțiunile extremiste le exclud din start. Până la urmă trebuie să alegem din ce avem dar cu mai multă atenție. Sita trebuie să aibă ochiuri mai mici și regulile mai atent concepute, cu nu prea multe posibilități de interpretare și guri de eșapare.

    Trebuie să facem toate acestea în timp ce lupul doarme. Nu văd cum i-am putea scoate altfel prada dintre colții ascuțiți și privirile injectate. Cu alte cuvinte anul viitor va fi prea târziu. Poate că o primenire a tuturor partidelor din evantai ne-ar putea ajuta. Un spirit tânăr, un concept educat în afara obiceiurilor nocive din stânga și din dreapta plajei politice propuse, ar putea crea viitorul nostru de mâine mai aproape de normalitate. Nu cerem ideal, nu cerem perfecțiune, cerem doar mai puțină corupție și mai multă empatie.

    Opriți războaiele!

Niciun comentariu: