joi, 2 noiembrie 2023

Greu la deal cu boii mici

    Zicala din titlu se potrivește de minune pentru câteva din echipele ce pestrițează primul eșalon al fotbalului românesc, cu precădere pentru ultimele patru clasate. Dacă la Dinamo aș putea prevedea o împrospătare și o înzdrăvenire a bovinelor de tracțiune, la celelalte trei echipe, adică Botoșani, Voluntari și juveții lui Mititelu, boala vacilor nebune cam dă iama în cirezi. Cum boul după coarne se judecă ne uităm și noi cine sunt văcarii. La primele două este statul și acolo nu prea mai sunt speranțe. Avem ordonanțe de austeritate. La Mititelu e altceva. Chestie de mansardă.


    Etapa a fost echilibrată, așa cum am prevăzut, cu trei victorii în deplasare și două acasă. Ne bucură că cele trei victorii din deplasare aparțin echipelor de dincoace de Carpați. Chiar și egalul de pe Dunăre onorează Ardealul, mai ales că singura reprezentantă a lui, a Ardealului, care a jucat acasă și-a onorat prestația cu o victorie.

    Dorinel Munteanu începe să semene din ce în ce mai mult cu Dan Petrescu în meseria lui de antrenor. Au fost doar doi români în primul 11 aliniat și dacă ne gândim că unul era obligatoriu (juvenilul impus de regulament) ne gândim cu regret la aportul pe care îl aduce Neamțu' la dezvoltarea fotbalului românesc la nivel de echipă națională. Oare el n-are nici o datorie față de echipa națională, față de români în general? Ba parcă da, dacă ne aducem aminte că, pe pământ danez, în seara de 10 septembrie a anului 2003, ne-a privat de o calificare la un turneu final în ultimele secunde ale unor preliminarii. Nefolosirea românilor este motivul pentru care m-a întristat egalul smuls de acesta pe final de meci în fața lui Măldărașanu care s-a prezentat la primul fluier al arbitrului cu nu mai puțin de opt români și patru din rezervele utilizate au fost tot români.

    Toamna nu-i ca primăvara pentru campioană, Sepsi, Voluntari și Botoșani. Răzvrătirea secuilor la Voluntari - Sepsi 0-2; sub semnul neputinței la Dinamo - Poli Iași 0-0; venetici contra băștinași la Oțelul - Hermannstadt 1-1; gestiunea dezastroasă din palat la Petrolul - FCSB 2-2; răpuși de metehne la „48” - UTA 2-3; cu noroc pe termen scurt Rapid - Univ. Craiova 2-0; previzibil pe masa verde Botoșani - „U” 0-3; pe valoare de moment CFR - Farul 3-1.

    S-au încheiat restanțele. Se pare că nu prea le-a priit niciuneia faptul că și-au amânat partidele din campionat pentru himere. În ptimul rând nici una dintre combatante nu a prins grupe europene. Sepsi din cele două restanțe nu a acumulat nici un punct, iar FCSB și Farul s-au mulțumit cu câte un punct. Sunt convins că dacă aceste partide s-ar fi disputat la data programării lor inițiale cele trei echipe cu pricina ar fi avut cu cel puțin două puncte mai mult în clasament.

    Față de etapa trecută în care s-au înscris 22 de goluri mă aștept ca acest număr să crească nu numai pentru că temperaturile au devenit mai rezonabile, ci și pentru că ultimele patru clasate joacă în deplasare fără prea multe șanse de surprize. Fiind ultima etapă a turului de campionat am putea face un bilanț intermediar în Caricatura de săptămâna viitoare. Să vedem!

    FCSB - Rapid (duminică, ora 20,30) Derbiul incontestabil al etapei. Orice rezultat este posibil. Chiar și victoria la scor a uneia din cele două. Orice amănunt contează în pregătirea jocului și orice moment al jocului poate face diferența sau poate răsturna situația de până atunci. Normal că rămân alb-vișiniu dar am temerile mele. Hai Rapid!

    Hermannstadt - CFR (luni, ora 21) Un derbi al celor mai bine clasate echipe ale Ardealului. Nimic nu-i ușor. Nici pentru Măldărășanu nici pentru Mandorlini. Egalul nu este convenabil niciuneia, tocmai de aceea este cel mai previzibil rezultat. Totuși, nu cred că va fi egal.

    Sepsi - Petrolul (sâmbătă, ora 16,45) Ora revenirilor. Adică atât secuii cât și găzarii să revină la rezultate pe măsura valorii loturilor, ceea ce ar însemna o victorie lejeră a gazdelor. Gazdele au pierdut impardonabil niște puncte, iar oaspeții au câștigat pardonabil (scuzați licența!) altele.

    Univ. Craiova - „48” (sâmbătă, ora 21,15) Derbiul Băniei. Atâtea puncte au risipit cele două echipe în acest tur de campionat încât n-ar fi o minune să mai risipească unul acum la final. Normală ar fi victoria oltenilor în fața juveților. Sâc!

    Poli Iași - Oțelul (vineri, ora 18) Etapa se deschide cu un derbi al Moldovei. Al celor mai bune două echipe din stânga combinației hidrografice Milcov - Putna - Siret. Pe baza celor descrise în al treilea paragraf din acest editorial cu caracter sportiv, îmi voi îndrepta jetoanele către Copou.

    „U” - Voluntari (duminică, ora 15) O nouă partidă relativ lejeră pentru studenții clujeni. Le pică bine pentru că pot să-și îndrepte atenția mai mult spre Cupa României în această perioadă. Nu știu ce-au făcut aseară (când scriu aceste rânduri partida încă nu începuse) dar sper că nu s-au făcut de rușine în fața concitadinilor.

    Farul - Botoșani (duminică, ora 17,30) După ce degringoladă este la Botoșani prevăd o victorie lejeră a marinarilor.

    UTA - Dinamo (luni, ora 18) Cenușăreasa etapei. Încă n-a sunat goarna „Deșteptarea!” în dormitorul din cazarma oaspeților așa că revirimentul textiliștilor poate continua fără piedici.

    Opriți războiul!

    

    

Niciun comentariu: