luni, 6 noiembrie 2023

Un violoncel veșnic îndrăgostit revine pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Mozart, Schubert și Brahms într-o singură seară la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare. Cred că acesta ar fi trebuit să fie titlul din această săptămână pentru ceea ce ne propun managerul Kovács Emőke și directorul adjunct Claudiu Pitic. Pentru asemenea compozitori normal că au trebuit invitați nume cu rezonanță din colecția de muzicieni, atât pentru cel care va urca la pupitru cât și pentru solist. Garanția prestației acestora la înalt nivel ne va fi oferită de profesionalismul și calitatea ridicată a Orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti.

     Joi seară, de la ora 19, spectacolul va începe cu „Simfonia nr. 35 - Haffner” în re major a lui Wolfgang Amadeus Mozart în care timp de aproape 25 de minute, alături de îndrăgita noastră orchestră, ne vom lăsa purtați de bagheta tânărului, dar deja celebrului compozitor croat, Andrej Vesel.

    Mai apoi intră în scenă și violoncelistul clujean Răzvan Suma care va interpreta, condus de aceeași baghetă de la pupitru, alături de orchestra restrânsă a filarmonicii sătmărene (doar instrumentele cu arcuș) „Sonata Arpeggione pentru violoncel și orchestră de coarde” compusă de Franz Schubert. Să nu uit să vă informez că pentru această seară, ce o sperăm minunată, sunt valabile abonamentele cu nr. 12.

     Pentru ultima parte a „Concertului simfonic” s-a ales Johannes Brahms. „Simfonia nr. 4” în mi minor este piesa pe care o vom fredona la plecare pentru că, aproape de fiecare dată, memoria noastră păstrează active ultimele armonii. Abia mai pe urmă, în compania unui pahar de vin bun, vom digera și celelalte aspecte plăcute ale unui concert ce sperăm să fie de excepție.

Răzvan Suma - surse multiple și adnotări personale

    Este unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, acumulat prin sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume, prin prezența pe scenele festivalurilor internaționale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional din Madrid, Teatro Colón din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursaal din San Sebastian sau Casa da Música din Porto.

     „Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea și inteligența sa” – astfel îl caracteriza renumita publicație germană Das Orchester pe violoncelistul român.

    Răzvan a conceput și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte „Vă place Bach?”, „Vă place Brahms?”, „Vă place tango?” sau „Vă place Schu…?” l-a plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliști români. La acestea se adaugă turneele „Seară dpaniolă” și „Seară britanică” și turneele grupului ArgEnTango „Piazzolla, o poveste autentică ”și „Tango la cetate”.

    A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

    În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică din București dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în țări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, masterclass-ul „Muzica la altitudine”, realizat alături de violonistul Ştefan Horváth, a devenit un reper.

    Răzvan Suma a realizat din 2006 mai multe turnee în formulă de trio (Romanian Piano Trio sau Trio Strad – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici). De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și Octavian Lup, în componența cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

    Pe lângă prezența sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat și la proiecte mai puțin convenționale, adresate unui public tânăr, deschis la inovație și combinație între genuri muzicale. Un proiect în acest sens este colaborarea cu trupa „Vița de vie”, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului, „Acustic”, a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

    Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din orașul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obținut diploma de licență a Universității de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecționare pentru Artist Diploma la Longy School of Music – Cambridge (SUA), la clasa profesorului Terry King.

    Concursurile de mare prestigiu ca Giovanni Battista Viotti (Italia), Markneukirchen (Germania) sau Villa de Llanes (Spania) sunt doar câteva dintre cele care i-au adus premii importante lui Răzvan Suma în cariera competițională începută la șase ani. Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare cu maeștrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklós Perényi, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Iancovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

    În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societății Române de Radiodifuziune, precum și transmisiuni în direct la posturi de radio și televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio București, Radio Euskadi).

    În mai 2012, ca un corolar al turneului național „Vă place Bach?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din București, prima înregistrare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producție SoNoRo Records.

    Informațiile despre biografia lui Răzvan Suma dispar subit după 2013, poate deoarece s-a cufundat în munca sa elaborată dedicată violoncelului în special și muzicii clasice în general, poate pasionat de viața de familie unde alături de Analia Selis a trăit timp de 17 ani o adevărată poveste de dragoste cu iubire, cu cununie, cu drama pierderii unei sarcini, cu doi copii și cu o altă dramă pe finalul deceniului al doilea: divorț. Poate... Părerea mea personală este că a vrut să șteargă din memoria sa și din a celorlalți melomani perioada în care în viața sa profesională a fost implicată și Analia Selis. Păcat!

Andrej Vesel - autobiografie

    Născut la Zagreb, Croația, Andrej Vesel este un tânăr dirijor și pianist care a studiat pianul cu celebrul pianist Vladimir Krpan, la Academia de Muzică din Zagreb și a absolvit în 2015. În timpul acestor studii i s-a acordat primul premiu al concursului naţional de muzică de cameră şi „premiul special“ al rectorului. Apoi a continuat să studieze dirijat de orchestră cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena și și-a încheiat studiile cu distincție într-un concert cu Orchestra Simfonică a Radioului din Viena la Sala de Aur din Musikverein în iunie 2022.
     În 2019/2020 a petrecut un an ca
student Erasmus la Conservatorio Giuseppe Verdi din Milano cu Vittorio Parisi. Paralel cu studiile sale de dirijat de orchestră, a terminat și studiile de dirijat de cor cu Alois Glaßner. A urmat cursuri de master cu Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald, Peter Eötvös, Uroš Lajovic, Andres Orozco-Estrada, Nicolas Pasquet, Jukka-Pekka Saraste, Alexander Vedernikov, Ulrich Windfuhr și Daniel Oren. Începând din septembrie 2022, Andrej Vesel este bursier al „Hans Swarowsky Akademie”, care include un program cuprinzător pentru studenții postuniversitari sub îndrumarea lui Manfred Huss. 
    În 2017 împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, Andrej Vesel și-a fondat propria orchestră, „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien“, care de atunci apare în mod regulat la Wiener Konzerthaus cu concerte foarte apreciate și un public constant. Aparițiile în calitate de dirijor includ concerte regulate cu „Filasteen Young Musicians Orchestra” („Barenboim-Said for Music Foundation” din Ramallah, Palestina) din 2021, Bad Reichenhall Philharmonics (Bavaria) din 2021, Filarmonica de Stat din Brașov (România) din 2022, Orchestra Simfonică Radio Slovenă din 2022, Filarmonica de Stat Oradea (România), Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare (România) și Filarmonica de Stat Sibiu în 2023. 
    Andrej Vesel activează și în domeniul operei: în 2017 a fost șef de studii la Opera „Burg Gars” (Flautul fermecat), în 2018 asistent muzical pentru jOPERA la Schloss Tabor (Bărbierul din Sevilla), în 2022 asistent muzical la Kulturglasshaus (La calul bălan). Pentru proiectele sale, Andrej Vesel a fost susținut financiar de corpul studențesc al Universității de Muzică și Arte Spectacolului din Viena în 2017; a fost bursier de la „Ernst von Siemens Private Foundation” în 2021; a fost susținut de „Fundația Czibulka” în 2021 și de „Fundația Lovro von Matačić” în 2022. El este laureatul Premiului Patria Croată „Večernjakova domovnica” la categoria muzică 2023 și este bursier al Bursei Richard Wagner pentru Festivalul de la Bayreuth, Germania 2023.
    Opriți războaiele! 

 

 

Niciun comentariu: