Așa cum preconizam în martie anul curent (mai precis în numărul nostru din 6 martie când v-am oferit și biografiile lui Tiberius Simu și Vlad Morar), n-a trecut mult și „Vocile opționale” au revenit la Satu Mare. În aceeași componență, tenorii Tiberius Simu și Sergiu Coltan, baritonul Vlad Morar și basul Cristian Ignuța și alături de aceeași „Orchestră a Filarmonicii Dinu Lipatti” dirijată de Ștefan Novak, vor delecta publicul sătmnărean cu o nouă provocare opera pop sau pop opera, după cum doriți. Adică atât hituri pop care prin remixare devin muzică de înaltă ținută, pe tonurile muzicii clasice, cât și arii din opere și operete celebre stilizate pe ritmuri pop.
Așadar joi (pe baza abonamentului cu nr. 17 sau cu bilet) și vineri (numai cu bilet, 42 lei), dacă vă grăbiți, poate mai găsiți vreun loc la evenimentul „Vino acasă de Crăciun”, eveniment în care Kovács Emőke, managerul Filarmonicii Dinu Lipatti, își pune mari speranțe că va fi cu casa închisă.
Toți cei patru componenți ai grupului care se doresc a fi vocile năzuințelor dumneavoastră au terminat Academia de Muzică Gheorge Dima din Cluj și sunt membrii colaboratori ai Operei Naționale Române din Cluj. În afara Clujului s-au bucurat să le fie gazde toate marile centre universitare cu pregătire în sfera muzicii, adică București, Brașov, Timișoara, Sibiu, Iași, Oradea dar nu numai ele. Printre celelalte se numără și Satu Mare care, chiar dacă nu are o instituție universitară în domeniul muzicii clasice, are o filarmonică a cărei aură a impresionat lumea muzicală din Europa și a atins coarde sensibile de pe întreaga planetă.
Așa cum v-am promis astăzi îi lăsăm pe ceilalți doi componenți ai grupului, Sergiu și Cristi, să-și povestească pățaniile pubertății și ale tinereții.
Sergiu Coltan
Muzica este elementul central al vieții mele, ea a fost cea care m-a ghidat mereu. De primul meu contact cu muzica și de fapt cu „cântatul” se leagă două amintiri frumoase din copilărie.
Așadar am crescut cu și prin muzică. Încurajat de părinți, am pășit și mai departe pe calea asta în gimnaziu, studiind chitara și pianul. Chitara este un instrument de care sunt strâns legat, ajungând să o „mânuiesc” și în cadrul unui band, în perioada liceului. Talentul și înclinațiile spre muzica vocală s-au confirmat și în liceu: am fost elev al Seminarului Teologic Ortodox Baia Mare și membru al corului „Angelli”. A fost, așadar, absolut firesc pentru mine să urmez cursurile de canto clasic ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Aici am aprofundat studiul vocal, reușind mai apoi să am numeroase apariții pe scena Operei din Cluj, a Filarmonicii din Cluj precum și pe alte scene din țară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu