marți, 26 decembrie 2023

Subliminal și/sau translucid

    Discutam în contradictoriu zilele acestea cu Darian, unul dintre feciorii mei, despre utilitatea sau inutilitatea mesajelor subliminale ale reclamelor din spoturile publicitare de pe ecrane, din on-line sau de pe panourile publicitare de pe drumurile patriei. Eu susțineam că nu-și mai au rostul, pe când Dari mă contrazicea, susținând că „lumea nu e așa proastă cum o cred eu”. Poate are dreptate. Bine, eu nu o cred proastă, ci prost educată, dar asta este o altă discuție.

    Într-adevăr, un mesaj subliminal este inutil dacă este îndreptat spre o minte nu prea luminată, învățată să repete la nesfârșit fraze coerente dar lipsite de esență, tra-la-la-uri în loc de strofe, cum ar spune poetul. Controversa pornea de fapt de la ideea că sunt prea multe persoane analfabete funcțional, noțiunea de creație fiind înlocuită din ce în ce mai mult cu cea de imitație.

    Trebuie să recunosc că lumile prin care se învârte el, cea a head-office-urilor companiilor de succes pe de o parte, și de a voluntarilor capacitați spre creație pe de altă parte, nu prea sunt exemplare dintre cele care lasă pe alții să gândească în locul lor. De fapt ce este un mesaj subliminal? Un mesaj pentru proști? Nicidecum! Este un mesaj ascuns sub diverse forme pentru minți educate, minți cărora nu le este lene, fiind învățate să caute răspunsuri acolo unde logica pare frântă. Minți a căror letargie poate fi stopată printr-o pată de culoare, printr-o vorbă cu rezonanță sau printr-o ideație.

    Uite așa, de la una la alta, am tras concluzia că marea majoritate a analfabeților funcționali lucrează la stat. Ăștia nu sunt așa periculoși, cu toate că întârzie excesiv procesul de dezvoltare a comunității  pentru care ar trebui să-și desfășoare activitatea. Mai periculoși nu sunt cei care (nu) lucrează la stat ci cei care lucrează pentru stat. Cei care, în Parlament sau în ultima comună a patriei, printr-o simplă ridicare de mână, de cele mai multe ori inconștientă, iau decizii în defavoarea celor cărora ar trebui să le netezească calea spre un trai prosper.

    Pentru acești oameni fără căpătâi, dar cu ocupație (scuzați calamburul), tot ce fac este translucid. Adică în mintea lor acțiunile ce urmează deciziilor lor nu au un contur definit, nu au un înțeles propriu. Uneori sunt și ei curioși despre finalitatea demersului. Înregimentați unui partid sau a unui grup de interese transpartinic aceștia sunt doar unelte, capacitățile lor intelectuale (care mai au) sunt complet inutile și înlăturate cu nonșalanță.

    Acesta este unul dintre motivele pentru care vă cer să vă prezentați la urne și să alegeți cu discernământ. Ștampila aceea nu trebuie lipita de listele în care eligibili sunt mulți oameni de mucava. Că mai scapă câte unul doi e inevitabil, dar grosul trebuie să fie oameni cu vertebrele pe verticală, mai ales cele cervicale. Atrag din nou atenția că absența de la vot sau anularea votului nu este o soluție. Din contră, aduce cu precădere alți analfabeți funcționali în posturi de decizie și, prin extensie, alte legi favorabile fărădelegilor și infractorilor.

    Opriți războaiele!

Niciun comentariu: