luni, 18 decembrie 2023

Miercuri și joi „Concert vocal-simfonic de Crăciun” la filarmonică

     Apropierea sărbătorilor de iarnă aduce de fiecare dată o anumită emoție în fiecare dintre noi. Ne simțim mai curați, mai darnici, mai iertători. Suntem mai deschiși în fața evenimentelor artistice, indiferent că este vorba de un vernisaj, de o lansare de carte sau de un concert. Noi, ăștia, mai bunici așa, avem în colțul ochilor o lacrimă atunci când la grădiniță, de pe genunchii lui Moș Crăciun, se aude un glas cristalin recitând o poezie. Privim mai cucernici către crucea de pe vârful bisericii sau pur și simplu către cer. Mai smeriți acceptăm greșelile altora și pe ale noastre. Mai deschiși spre iubire și prietenie.

     Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare ne iese în întâmpinare și de data aceasta cu două evenimente dedicate sărbătorii Crăciunului. Așadar miercuri, 20 decembrie 2023, de la ora 19:00 (intrare doar cu bilet) și joi, 21 decembrie 2023, de la ora 19:00 (valabile și abonamentele cu nr. 18) în sala instituției de cultură sătmărene ne reîntâlnim cu dirijorul Horvath Jozsef care împreună cu soprana Mediana Vlad ne vor purta pe aripile unor concerte vocal instrumentale de excepție.

     Pe lângă Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti vor participa la concert și „Corul MT Creative Art Studio”. Despre dirijorul clujean am mai scris pe această pagină (15 noiembrie 2021), iar despre corul sătmărean „MT Creative Art Studio” a scris în 12 august 2021, cu detalii interesante, colega mea, Raluca  Jofi, așa că ne vom ocupa în cele ce urmează doar de solista evenimentului.

  Mediana Vlad 

    Este licențiată a Universității Naționale de Muzică București, unde a absolvit și cursurile de master și a obținut, în 2010, înaltul titlu academic de doctor în muzică pentru prezentarea temei „Portretul emoțional al sopranei de coloratură dramatică în bel canto-ul italian”. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie sub îndrumarea sopranei Mariana Nicolesco și a studiat muzică americană, cu specializare în musical, la Moravian College, Bethlehem, Pennsylvania, SUA.

     A colaborat cu „Studioul experimental de operă și balet al Operei Naționale Române”, cu Teatrul Bulandra, Teatrul Excelsior și filarmonici din țară. A susținut spectacole la „Opera comică pentru copii” și concerte pe scena Ateneului Român, a Radiodifuziunii Române și a participat la Festivalul Internațional „George Enescu”, la MozartFest, la „Festivalul internațional de muzică barocă” sau „Bucharest music film festival”. A obținut premii la concursul internațional de canto „Hariclea Darclee” și la concursul „Mihail Jora”.
    Rolul Reginei Nopții („Flautul Fermecat” de Mozart) a constituit debutul pe scenele teatrelor de operă din Statele Unite. Din iulie 2004 este solistă a „Teatrului de operetă și musical Ion Dacian”, unde debutează cu rolul Adelei din „Liliacul” lui Johann Strauss. Repertoriul include atât roluri de operetă, cât și de operă: Gwendolen din „Ce înseamnă să fii Bunbury”, Honey din „Logodnicul din lună”, Norina în „Don Pasquale”, O Lian San în „Victoria si-al ei husar”, Bastienne în „Bastien și Bastienne”...

    Opriți războaiele!

 

 


Niciun comentariu: