miercuri, 24 decembrie 2008

Sarbatori superbe!

duminică, 21 decembrie 2008

Romania pe locul 5 la biatlon

Titlul de mai sus ar fi fost real doar daca proba feminina pe echipe de astazi s-ar fi incheiat dupa trei schimburi. In primul schimb, Dana Plotogea si-a mai revenit un pic fata de comportarile anterioare si a terminat cursa cu doar patru reincarcari si fara tur de penalizare, ceea ce a facut-o sa-i predea stafeta (impropriu spus, la biatlon nu exista o stafeta ca atare, ci doar se atinge coechipierul) Evei Tofalvi de pe locul 15 din 19 participante, dupa 1 min. si 52 sec. in spatele liderului (Rusia). Trebuie tinut totusi cont ca in tactica majoritatii echipelor se foloseste in primul schimb vedeta.
Eva a facut un al doilea schimb formidabil, castigand schimbul ei in fata tuturor concurentelor, dar n-a reusit decat sa reduca diferenta de primul loc (tot Rusia) la 1 min. 26 sec., si sa urce pe locul 10 cu nici un cartus ratat.
In schimbul trei, chiar daca n-a facut minuni, Mihaela Purdea, profitand de partenere de schimb mai slab cotate, a reusit cu doar doua reincarcari sa urce pana pe pozitia a cincea, la 2 min. si 24 sec. de lider, adica de Franta de data aceasta.
Alexandrei Stoian (fosta Rusu) nu i-a prea prieste casatoria cu fratele antrenorului si rezultatele ei sunt mai slabe. Trebuie insa sa recunoastem ca nu avem deocamdata o alta sportiva pentru proba de stafeta a Romaniei. Lotul de junioare vine din urma si in scurt timp vom avea o echipa de top six. Sanda, chiar daca n-a facut nici un tur dre penalizare, a folosit toate cartusele din dotare si a trecut linia de sosire dupa 4 min. si 39 de sec., Romania ocupand la final pozitia a noua, cursa revenindu-le imbatabilelor rusoaice. Dupa doua curse de stafeta Romania ocupa locul 12 cu 58 p. Reamintim ca in prima cursa am ocupat un mult prea modest loc 15.
In sprintul de ieri Eva a ocupat la final pozitia a unsprezecea, mai acumuland inca 30 de puncte. In clasamentul general, Eva se afla pe locul 9 cu 191 p. Svetlana Sleptova a castigat si proba de ieri si se afla la conducerea clasamentului general cu 327 p.

Nascatoarea

Nu bine au rasarit ghioceii, adica am scos capul de sub zapada, ca si mintea romanilor a luat-o razna. Sa ma traduc. Cateva rezultate peste asteptari ale sportivilor romani in sporturile de iarna au si adus-o pe proaspat investita minstru al miscarii sa decreteze: vrem sa organizam Olimpiada de Iarna. Sa-i spuna cineva ca s-a terminat campania electorala si promisiunile desantate nu-si mai au rostul.
Sa revenim la rezultate. Comportarilor excelente ale biatlonistelor, rezultatelor din ce in ce mai bune din hochei (ma refer in special la echipele nationale), prezentelor mai dese din bob, sanie si scheleton le-au urmat firesc si primul punct castigat vreodata de un roman pe partiile schiului alpin. Este vorba de fiica Miercurii Ciuc (ca si Eva Tofalvi), Edith Miklos. Edith, in cadrul concursului de superurias din Elvetia de la St. Moritz, a ocupat locul 30 ceea ce i-a adus un punct in cadrul Cupei Mondiale. Daca tinem cont ca specialitatea ei este coborarea ne putem astepta la prezenta ei si in top douazeci la unele concursuri. Proba a avut-o ca invingatoare pe elvetianca Lara Gut. Astazi ar fi trebuit sa se desfasoare proba de coborare, dar, nesansa pentru Edith, proba s-a anulat din cauza conditiilor atmosferice.

joi, 18 decembrie 2008

Minunea

Niciodata nu m-am bucurat mai mult ca acum pentru vreo "urare" a mea in ceea ce priveste sporturile de iarna. Sincer, a fost mai mult o dorinta decat o predictie, dar dupa cum a inceput acest an competitional, Eva Tofalvi a aratat o predispozitie pentru reusite. V-am spus ca in primul concurs al anului, Cupa IBU (inlocuieste fostul Campionat European), Iva a reusit o prima victorie, dar adversarele nu au fost de cel mai inalt calibru.

Astazi (n.a. - initial am vrut sa postez ieri acest articol, dar un atac masiv al virusului RDS m-a facut sa-l intarzii), la Hochfilzen, in a treia etapa de Cupa Mondiala, in confruntare directa cu tot ce are mai bun biatlonul feminin pe planeta Pamant, Iva a reusit un parcurs de inalt nivel si o tragere aproape perfecta. Nu prea sunt adeptul expresiilor de genul perfect, intangibil, imposibil... dar de data aceasta nu m-am putut stapani. Totusi am folosit expresia "aproape perfecta" chiar daca nu a avut nici o ratare din cele douazeci de focuri (zece culcat si zece din picioare), deoarece nu a ocupat primul loc si la timpul de stationare in poligon. Ar mai trebui sa va spun ca dupa trei trageri Iva se afla pe primul loc. Conditia fizica mai slaba pe distante lungi au facut ca o alta tragatoare cu "0", Alina Ahatova (Rusia) sa treaca linia de sosire cu 17,5 secunde mai repede. Daca sportiva din Miercurea Ciuc ar fi stapanit si acest capitol, nimic n-ar fi oprit-o sa castige acest concurs, ea plecand de la start in urma Alinei (numar pe spate 45 fata de cel al rusoaicei, 21).
Cu acest podium, romanca a reusit sa urce pe locul 11 la general cu 161 p (conduce rusoaica Svetlana Sleptova cu 267 p) si pe locul 9 in proba individuala cu 58 p (conduce germanca Magdalena Neuner cu 79 p).
La baieti, ieri, a castigat rusul Evgheni Ustiugov, un nuyme nou pe partiile biatlonului. Maine se vor desfasura probele de sprint, iar duminica cele pe echipe.

vineri, 12 decembrie 2008

De la Hochfilzen la Skopje. Si invers.

Am ramas surprins cand am auzit-o pe Luminita Hutupan ca echipa a pierdut meciul cu Norvegia din cauza ei. Cum adica? In loc sa-i facem statuie ca ne-a castigat primele doua meciuri o punem in ipostaza stanjenitoare de a-si asuma infrangerea. Asta da incheiere de cariera a unui sportiv care si-a lasat amprenta pe panoplia sportului romanesc nu numai prin devotament, valoare si caracter, dar si prin umilinta, disciplina si modestie, epitete mai rar regasite acolo unde valoarea gadila orgolii. Steluta Luca are insa dreptate atunci cand spune ca viitorul handbalului feminin romanesc se poate construi pentru ca talente sunt. A mai ramas un joc. Cel pentru locul cinci. Nici nu mai conteaza. In amintire vor ramane doar infrangerile. Cea rusinoasa cu Spania si cea a neputintei cu Norvegia.
Vesti bune de pe partiile de schi. Mai exact de pe traseul de biatlon incropit in localitatea austriaca Hochfilzen. Sa fiu cinstit nici macar nu stiu in care parte a Austriei se afla. Promit ca dupa ce termin aceste elucubratii am sa aflu. Eva Tofalvi continua inceputul bun de sezon de saptamana trecuta si obtine un nou loc valoros: 13. Proba de invidual a adus puncte nu numai Ivei ci si Mihaelei Purdea, care cu aceeasi performanta in poligon ca si Iva (o ratare) a obtinut un loc 30 care ii aduce 11 p. Iva, prin locul 13 a obtinut 28 de puncte cu care ocupa aceeasi pozitie in clasamentul general cu 100 puncte si locul 12 al specificului probei (sprint) cu 60 p. Tot 60 de puncte mai au nemtoaicele Simone Hauswald si Kati Wilhelm (castigatoare in 2006 a marelui glob de cristal), norvegiana Solveig Rogstad si talentata poloneza Magdalena Gwizdon. In capul listei sprinterelor s-a cocotat surprinzator rusoaica Svetlana Sleptova cu 94 p. In clasamentul general conduce o alta rusoaica, mai titrata de data aceasta: Ecaterina Iurieva cu 169 p urmata de norvegiana Tora Berger cu 166 p si Svetlana cu 165 p.
La baieti proba de sprint i-a revenit norvegianului Emil Hegle Svendsen. In clasamentul probei Emil conduce cu doua victorii din doua posibile (120 p), aflandu-se totodata si la general pe primul loc, dupa patru probe disputate (doua sprinturi dupa cum spuneam, un individual si o urmarire). Punctajul realizat, 216 p, ii aduce un avantaj de 30 de puncte in fata polonezului Tomas Sikora si 52 de puncte in fata germanului Michel Greis. Dupa cum se vede, dupa ce Raphael Poiree si-a atarnat arma-n cui si schiurile nu si le-a mai dat cu ceara, nimeni din scoala franceza nu s-a mai ridicat la valoarea lui. Interesant este ca in presa de specialitate Poiree nu mai apare ca francez ci ca norvegian. Este adevarat ca s-a casatorit cu o norvegianca, si ea de nenumarate ori medaliata la biatlon, dar pana la incheierea carierei el a punctat pentru Franta. Tot la baieti se remarca si forma mai putin buna a regelui incoronat al biatlonului Ole Einar Bjoerndalen aflat deocamdata pe locul cinci cu 143 p.

duminică, 7 decembrie 2008

Potpuriu

Eva Tofalvi si-a imbunatatit performanta din ajun, obtinand la proba de urmarire a Cupei Mondiale de biatlon de la Oestersund (Suedia) locul 7 cu trei trageri gresite din 20. Va dati seama cum a schiat? Dana Plotogea si Mihaela Purdea n-au reusit sa intre in puncte. Proba a fost castigata de germanca Martina Beck fara nici o ratare. La baieti a castigat polonezul Tomas Sikora. In clasamentul general conduce Kati Wilhelm (Germania) cu 135 p, urmata de Martina Beck si norvegianca Tora Berger, ambele cu 128 de puncte. Eva se afla pe locul 14 cu 72 puncte. La baieti conduc suedezul Emil Hegle Svendsen cu 143 p, Tomas Sikora cu 143 p si neamtul Michael Greis cu 130 p.
La slalom superurias, Editha Miklos n-a prins nici ea puncte, ocupand la Lake Louise in Canada locul 43 din 60 de sportive (54 au terminat cursa). Trebuie tinut totusi cont de faptul ca proba ei preferata este coborarea si de faptul ca vineri a cazut pe aceeasi partie, frica inerenta facandu-si efectul. Proba a fost castigata de italianca Nadia Fanchini. In proba baietilor de slalom urias s-a impus la Beaver Creek, in SUA, austiacul Benjamin Raich.
Loeb a castigat pentru prima oara Raliul Marii Britanii, din cadrul CM de raliuri, aratand prin asta ca nu este totul doar titlul mondial ci si nevoia imperioasa de a dovedi ca esti mai bun decat adversarul tau.
In sfarsit, cel mai important eveniment al saptamanii in ceea ce priveste Romania se bazeaza tot pe minge. Cea manevrata din incheietura maini. La CE de handbal din Macedonia fetele noastre au castigat in fata Danemarcei cu 27-25. Tin sa precizez, spre disperarea comentatorului de la TVR, ca arbitrajul nu a fost partinitor. A avut greselile sale, dar fara patosul de care i-a acuzat.
Daca tot ne-am referit la mingi sa le ovalizam un pic si sa va spun si de rezultatul negativ, 14-20 obtinut de selectionata Bucurestiului, Stejarii, cu formatia italiana Petrarca Padova in cadrul competitiei europene de mana a paispea Challenge Cup (un fel de Cupa UEFA a rugby-ului).
Rezultate dezastroase astazi la hochei:
Alba Volan - SC Miercurea Ciuc 4-8;
HC Csikszereda - Ujpesti TE 2-3 dupa lovituri de penalitate;
Steaua Bucuresti - Dab.Docler 4-5 dupa prelungiri;
Budapest NZ Stars - Progym Gheorgheni 3-1;
Ferencvarosi TC - Miskolci JJSE 6-4.
Maine joaca Ferencvaros cu Miercurea Ciuc, iar poimaine Alba Volan cu Gheorgheni.

Mangusta si serparul

Sa nu-mi spuneti ca sunt cam acelasi lucru. Adica amandoi mananca serpi. Am sa va spun ca una are patru picioare si celalalt numai doua. Am sa va mai spun ca una are opt litere iar celalalt numai sase. Am sa va mai spun ca una e foarte tanara, iar celalalt a constatat ca a imbatranit. Am sa va mai spun ca una a devenit campioana mondiala, iar celalalt isi aminteste ca a fost chiar si campion olimpic. Am sa va spun ca mangusta a vrut o viata intreaga sa devina serpar, iar serparul o are de acum ca idol pe mangusta.
Manny Pacquaio la batut portocal (am vrut sa spun mar) pe Oscar de la Hoya. Las Vegas-ul a gazduit asta noapte lupta secolului. Boxul de cea mai inalta calitate pe care l-am vazut vreodata s-a desfasurat doar pe parcursul a opt reprize, dar ce box. Am admirat pana si barbatia cu care a recunoscut mexicanul infrangerea in fata thailandezului. A fost o recunoastere logica a valorii superioare a adversarului. La sporturile de contact nu este ca la celelalte sporturi unde trebuie sa mori, in ghilimele, decat sa te dai batut. Aici este vorba de sanatatea, de viitorul si de caracterul sportivului. Un adversar mult mai bun la un moment dat trebuie recunoscut si respectat. Este posibil ca revansa sa aiba alta soarta. Drept e ca aceasta lupta nu va mai avea o revansa. Serparului a inceput sa-i cada penele, iar mangusta are pielea inca lucioasa.

Luminita de la capatul... intunericului.

Fantastic debut al fetelor noastre la europenele de handbal. Ca si la fotbal, ba chiar mai evident decat la fotbal, europenele sunt mult mai dificile decat mondialele. Victoriile categorice, mult peste diferenta de scor ramasa in statistici, se datoreaza intregii echipe, dar parca totusi merite speciale are portarita noastra, Luminita Hutupan (maritata nu stiu cum; si daca as sti nu mai conteaza; in lumea sportului ea ramane Hutupan), care parca se afla intre buturi de cand s-a inventat handbalul in sapte. Putini stiu ca acum 50 de ani handbalul se juca in 11 pe un teren de dimensiunile celui de fotbal. Si aici am fost campioni mondiali. Deci victorii cu eterna rivala, Ungaria (asa cum la masculin aveam RDG-ul pe timpuri) si mai noua putere feminina, Franta. Scorurile sunt dezarmante. Mai avem astazi in grupe ultimul joc, cu Danemarca. Mi-e si frica sa sper. Si la Olimpiada am plecat bine. Atunci s-a spart vestiarul in doua. Unele s-au asezat in fata lui Tadici, iar celelalte in spatele lui.
La hochei s-a mai "implantat" o surpriza de proportii. Brasovenii, dupa victoria in fata Stelei, au reusit marti o noua bomba, invingand in timpul regulamentar formatia SC Miercurea Ciuc cu 4-3. In clasament SC Miercurea Ciuc mai conduce inca cu 26 de puncte fata de cele 25 ale lui HC Csikszereda, dar are doua partide mai mult disputate. Steaua, cu acelasi numar de jocuri ca ale lui HC, are 18p. Progym Gheorgheni are 9p, iar SCM Brasov 6p.
In Liga MOL, HC, Ujpesti si Steaua au acelasi numar de jocuri, dar nu si acelasi numar de puncte 63, 58 respectiv 47. Pe locul trei s-a intercalat SC Miercurea Ciuc cu 52 de puncte, dar cu doua partide mai putin disputate.

Eva Tofalvi

In ultimii ani singurul sportiv roman care s-a apropiat de podiumurile pline de promoroaca este biatlonista Eva Tofalvi. Nascuta tot la Miercurea Ciuc si legitimata la ASA Miercurea Ciuc, Eva tine sus stindardul si in acest an. Ba chiar promite rezultate mai bune ca niciodata si trage dupa ea si alte frumoase ale iernii mioritice. Debutul de sezon a fost cu doua curse la Idre (Suedia), ambele in competitia europeana denumita in acest an IBU Cup, cand si-a permis sa castige prima dintre ele.
Saptamana aceasta au debutat la Oestersund (Suedia) si primele competitii din Cupa Mondiala. Joi, cand a implinit 30 de ani, a obtinut primele patru puncte prin locul 37 (in acest an se puncteaza primele 40 de locuri si punctajul incepe de la 60 de puncte pentru castigator) in proba de individual (patru trageri). Era cat pe ce ca Dana Plotogea sa o depaseasca la individual, ba chiar sa intre in top ten, dar la ultima tragere arma i s-a defectat si nu a spart nici o tinta. Locul intai a fost cucerit in premiera de suedeza Helena Jonsson.
Sambata cu o singura ratare la trageri si un fuleu impresionant, Eva a obtinut locul noua. Daca nu ar fi ratat se batea cu sanse mari la victorie. Pentru prima oara in istoria competitiei o chinezoaica (as extinde chiar la o asiatica, dar nu sunt sigur) a castigat o proba de biatlon: Chunli Wang. Tot pentru prima oara in istorie trei romance s-au calificat la o proba de urmarire. In afara Ivei care a strans sambata 32 de puncte, a mai obtinut doua puncte si Mihaela Purdea prin locul 39 ocupat. S-a mai calificat Dana Plotogea de pe locul 50. Au mai participat doua romance, Alexandra Stoian (fosta Rusu, locul 70) si Emoke Szocs (locul 87). Au participat 106 sportive, 105 terminand cursa.
La baieti nu avem nici un roman. Cele doua curse de cupa mondiala au revenit neamtului Michael Greis (individual) si norvegianului Emil Hegle Svendsen (sprint).

sâmbătă, 6 decembrie 2008

Edit Miklos

Acest nume este speranta schiului romanesc. In el speram sa ne descarcam toate asteptarile noastre, toate frustrarile de pana acum din sporturile de iarna. De la bobul lui Pahontu, aproape o jumatate de veac de atunci, nu ne-am mai apropiat de vreo medalie la JO, CM sau, mai nou, Cupele mondiale pe discipline si pe probe.

Nascuta la Miercurea Ciuc in ultima zi a martisorului anului '88, Edith a urcat progresiv si in umbra presei (nu-i ea de vina, ci fotbalul) treptele performantei obtinand in cursul anului trecut locul 5 in proba de coborare a CM de juniori de la Formigal (Spania) in proba ei favorita, coborarea. La slalom superurias a ocupat locul 13. Pregatirea ei facandu-se in Austria, Edith a fost invitata sa participe la CN ale Austriei. Rezultatele au fost formidabile. Se stie ca Austria domina schiul alpin mondial de cateva zeci de ani intr-un stil dictatorial atat la feminin cat si la masculin. Ei bine! Campioana nnationala a Austriei in proba de coborare este sportiva legitimata la SC Miercurea Ciuc, Edith Miklos. La Super U a iesit pe locul 5.

Din pacate debutul ei la Cupa Mondiala a fost nefast. In prima zi, in proba de superurias a cazut si dupa cum nu se misca in urma cazaturii am crezut ca este ceva foarte grav. N-a fost pentru ca a doua zi, in proba ei preferata Edith a noastra era trecuta pe lista de plecare. Alt ghinion. Proba s-a amanat din cauza conditiilor nefaste.

Gafa

Trebuie sa recunosc ca ignoranta mea s-a dovedit aproape decisiva in a intra in atentia site-urilor de sport. Nepus la punct in amanuntime cu actualitatea din schiul fond am lansat-o pe Justyna Kowalczyk ca pe o viitoare stea a imparatiei zapezii vesnice. Luandu-i biografia la disecat am vazut ca nu este chiar o nou venita in elita fondului mondial. La cei 26 de ani pe care ii va implinii in a douazeci si treia zi a anului viitor, poloneza se poate mandri cu noua clasari pe podium in Cupa Mondiala si o medalie de bronz la Olimpiada. Sase din cele noua reusite au fost obtinute anul acesta calendaristic, dintre care una a fost chiar victorie, ea mai avand o victorie anul trecut. Site-ul sportlocal.ro m-a prins cu temele nefacute si m-a aruncat in valtoarea multimii. Sper sa nu se mai intample.
Mea culpa!
Ramane totusi urarea mea, invaluita in dorinta, de a obtine in urmatorii ani cel putin un glob mare de cristal si trei-patru mai mici. Din 2002 incoace a terminat anii competitionali in stilul CFR-ului lui Paskani, adica progresiv, locurile 103, 88, 46, 44, 13, 8 si 3 la general, 73, 61, 38, 44 (singurul regres), 17, 17 si 8 la sprint, respectiv, din 2004, la distanta 42, 30, 17, 10 si 3. In prezent ocupa locurile 2 la general, 3 la sprint si 7 la distanta. Astazi, in proba de 15 km (corespunde unui 5.000m la atletism), Justyna a ocupat locul 7, proba fiind castigata de norvegianca Kristin Stoermer Steira urmata de finlandeza Aino Kaisa Saarinen si compatrioata laureatei Therese Johaug. Favorita mea traditionala, italianca Arianna Follis a ocupat doar locul 10. In clasamentul general conduce finlandeza Saarinen cu 285 puncte urmata de Justyna cu 177 p si o alta finlandeza, experimentata Virpi Kuitunen cu 169 p. Arianna se afla pe locul 11 cu 95 p.
La baieti, cursa de 30 km a revenit norvegianului Petter Northug jr., urmat de surpriza elvetiana Dario Cologna si rusul Alexander Lehov. Favoritul meu, Pietro Piller Cottrer a obtinut locul sapte. In lasamentul general conduc Northug 160 p, norvegianul Martin Johnsrud Sundby cu 139 p si cehul Likas Bauer cu 133 p. Pietro se afla pe locul patru cu 128 p. Despre Dario va pot spune ca are 22 de ani si se afla la primul podium din cariera. Cea mai buna performanta a sa de pana acum a fost un loc patru tocmai la Olimpiada. Ii vom urmari si lui evolutiile.