miercuri, 27 aprilie 2022

Pledoarie pentru sufertaș

    Sunt convins că cei tineri nici nu cunosc semnificația cuvântului de origine turcă sufertaș. Dacă ne uităm în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), deslușim că sufertașul este un ansamblu alcătuit din câteva vase așezate unul peste altul și fixate pe un dispozitiv cu mâner, în care se transportă mâncarea (caldă). De unde puteți procura un sufertaș nu vă spun pentru că printr-o simplă căutare pe internet aflați chiar mai mult decât vreți să știți.

   De ce, uitându-mă peste umăr, mi-am adus aminte de acest sistem de transport a mâncărurilor? Cred că datorită advertisității pe care o am pentru cuvintele „de unică folosință”. Tot ceea ce este de unică folosință ajunge la gunoi. Majoritatea obiectelor de unică folosință sunt din material plastic, adică dintr-un material greu distructibil și nociv planetei.

   „Meniul zilei” este o expresie la modă la acest început de deceniu trei. Sau două sute trei dacă ne raportăm la nașterea lui Hristos. Automat cuvântul „caserolă” a căpătat noi valențe. De la capsulă de porțelan folosită în laboratoare chimice sau cratiță din tablă cu fundul adânc folosită în bucătărie, s-a ajuns la sensul de recipient din material plastic pentru transportul alimentelor. Caserolele, tacâmurile, pungile... și toate celelalte chestii de unică folosință ajung în final la gunoi. Un gunoi care îmbolnăvește într-un mod ireversibil planeta. Un gunoi care afectează ansamblul format din biotop și biocenoză, în care se stabilesc relații strânse atât între organisme, cât și între acestea și factorii abiotici. Mai pe scurt afectează sistemul ecologic.

   Ecosistemul este principala preocupare a multor organizații care mai pompos sau mai aplicat încearcă să salveze planeta. Să-i prelungească durata de viață. Unii dintre voi, mai cârcotași, ar spune că nu toți locuitorii planetei ar trebui salvați, dar nu uitați că locuitori ai planetei nu sunt doar oamenii. Fauna și flora sunt la fel de afectate de acțiunile fără discernământ ale omului.

   Apropo de faună! Citeam deunăzi că  la Bruxelles Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 91 milioane EUR (453 milioane RON) pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, porcine și păsări de curte în contextul pandemiei de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul „Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat”. Sprijinul public se va acorda sub formă de subvenții directe. Măsura vizează atenuarea deficitelor de lichidități cu care se confruntă beneficiarii și abordarea unei părți din pierderile suferite de aceștia din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor restrictive pe care autoritățile române au trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului. Schema va fi deschisă întreprinderilor de toate dimensiunile care își desfășoară activitatea în sectoarele creșterii bovinelor, porcinelor și păsărilor de curte.

    Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile cadrului temporar. Ajutorul nu va depăși 290.000 EUR per beneficiar și se acordă până la 30 iunie 2022. Poate vă întrebați care ar fi legătura dintre caserolă și porcine. Bună întrebare! Răspunsurile, pe care vă invit să le dați singuri, ne-ar putea determina ca aceste eforturi de îmbunătățire a vieții domesticelor noastre să nu fie inutile.

   Haideți cu sufertașul după meniul zilei!

  

 

 

Niciun comentariu: