miercuri, 8 februarie 2023

Metal greu

    Nu s-ar putea spune că sunt un înrăit al muzicii dure, al muzicii dusă la extrem, dar trebuie să recunosc că am avut momente în viață în care am simțit că trebuie să mă descarc, să urlu și să atrag atenția. Privirea mea peste umăr din această săptămână este atinsă de aceste amintiri. Amintirile au plecat de la un articol din presa vremii care suna cam așa: „Scarlet Aura și Ralf Scheepers trag cu toate armele!”. Un articol din care reiese că trupa româno-estoniană Scarlet Aura și vocalistul neamț al trupei „Primal Fear” (Frica primitivă) și-au unit vocile și vor lansa pe 24 februarie un single (videoclip).

   Videoclipul se numește „Fire all weapons” (Trage cu toate armele), nume care a inspirat și titlul articolului. Ideea le-a venit după ce în octombrie trecut Aura și Ralf s-au produs la „Rock United” într-o „capodoperă zdrobitoare de heavy metal care aduce riff-uri (n.a. - fraze melodice sau motive care se repetă ca temă principală) puternice, tobe rapide și chitară bas tunătoare sub steagul a două dintre cele mai puternice și armonioase voci” cum se specifică în articolul amintit.

   „Trage cu toate armele” a fost regizat de Laurentiu Tomoroga si Paul Decu si filmat la situl arheologic din Bucuresti. Trupa Aurei este alcătuită din sine (Aura Dănciulescu) ca voce principală, Mihai Dănciulescu la chitară principală și voce, Rene Nistor la chitară bas și voce și Spas Markov la tobe

   Această aducere aminte trebuie totuși explicată prin vârsta pe care o aveam, 14 ani, atunci când heavy metal-ul s-a născut și faptul că pe atunci nu era așa de radicală precum azi, dar pentru acele timpuri avea totuși o doză puternică de răzvrătire. Muzica heavy metal sau pur și simplu metal-ul este o specie a rockului care s-a dezvoltat între anii 1965-1970. Având originile în blues rock și rock psihedelic (caracteristic halucinațiilor), trupele care au definit heavy metal-ul au dezvoltat un stil dur, cu solo-uri rapide de chitară. Allmusic (o bază de date despre muzică) declară că "dintre toate formele rock&roll-ului, heavy metal-ul atinge extremele teatralității și ale volumului". Se bazează pe tipare clasice, starea de tensiune artificială fiind creată de repetarea obsedantă a riff-urilor (interpretate la octavă de chitare și de bass) și de forma muzicală construită din măsuri binare (doi timpi egali și exagerat accentuați de baterie). Sunetul este dominat de chitarele electrice care abundă de efecte, vocea este în forță și apelează în special la registrul acut.

   Majoritatea oamenilor consideră că melodia "Born to be wild" (Născut pentru a fi sălbatic), scrisă de Mars Bonfire și interpretată de formația hard rock Steppenwolf (Lupul de stepă), lansată în anul 1968, este prima melodie heavy metal creată vreodată. De asemenea, în același an, s-au format trupele Led Zeppelin (Dirijabilul luminos), Deep Purple (Mov închis) și Black Sabbath (Duminica neagră), considerate pionierele stilului heavy metal. Aceste trupe au avut un succes mare, mai ales în urma numeroaselor concerte.

    Expresia "heavy metal thunder" (tunetul metalului greu) se presupune a fi inventată prin anii 1969-70 de scriitorul american William S. Burroughs în romanul „Prânzul sec”, cartea de căpătâi a generației beat. Sintagma este preluată în 1969 de grupul rock Steppenwolf în „Born to be wild”, imnul motocicliștilor de pretutindeni. Imediat criticul rock, Lester Bangs introduce termenul în circulație pentru a defini stilul unor trupe precum Led Zeppelin sau Black Sabbath.

   De-a lungul anilor de la blues metal-ul anilor șaizeci și până la metalcore-ul mileniului trei heavy metal-ul a devenit din ce în ce mai dur, din ce în ce mai nonconformist, combinându-se cu stiluri noi, la fel de nonconformiste precum rap-ul (ciocănitură), hip-hop-ul sau funk-ul (panică) excesiv.

   Opriți războiul!

Niciun comentariu: