luni, 20 februarie 2023

Turneul „Câștigătorii New Hope Grand Prix” a ajuns la Satu Mare

    După Botoșani, Timișoara, Iași și Brașov a venit și rândul Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare să se bucure de prezența câștigătorilor concursului de interpretare „New Hope”. Satu Mare nu este ultima din itinerariul tinerilor supertalentați. Până se încheie sezonul cei trei instrumentiști, Maria Marica - vioară, Cornelius Zirbo - violoncel și Cadmiel Boțac - pian, vor mai impresiona publicul din Ploiești, Sibiu, Cluj și Tg. Mureș.

   Așadar joi, 23 februarie, de la ora 19, pe baza abonamentului cu nr. 28 sau a biletelor procurate de la casierie (sediu), melomanii sătmăreni sunt chemați la rândul lor „să le dea notă” laureaților. În cele ce urmează vom afla cine/ce este Asociația New Hope, organizatoarea concursului, și care sunt câștigătorii din acest an ai prestigiosului trofeu.

   Sub bagheta maestrului Andrei Gocan, despre a cărui activitate puteți să vă (re)informați în numărul nostru din 18 octombrie 2021, vom asculta „Concertul pentru vioară” în re major al lui Johannes Brahms, „Concertul pentru violoncel nr. 2” în re major al lui Joseph Haydn și „Concertul pentru pian nr. 20” în re minor al lui Wolfgang Amadeus Mozart.

 Asociația New Hope Music

  Încurajat de cuvintele lui George EnescuMuzica trebuie să pornească din inimă și să se adreseze inimii!”, Octavian Lup împreună cu un colectiv de muzicieni din Cluj au pus bazele unei asociații al cărei scop este de a încuraja tinerii pasionați de muzica de înaltă respirație.

   Cei mai buni tineri muzicieni români îl vor acompania pe Octavian Lup într-o călătorie muzicală, plină de emoție și speranță. New Hope (Noua Speranță în traducere dar sensul căpătat după inițierea concursului este de Tânăra Speranță) are scopul să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului COVID-19. Entuziasmul și altruismul, care ar trebui să caracterizeze orice artist veritabil, vor determina muzicienii din proiectul „New Hope” ca spusele lui Enescu să prindă viață.

   Proiectului New Hope i s-au alăturat artiști de renume precum: Alexandru Tomescu și Paula Seling.

   Pe lângă scopul inițial, Asociația New Hope a dezvoltat și proiectul „Concursul Național New Hope Grand Prix” pentru secțiunile vioară, violoncel și pian, concurs ce se adresează noii generații de soliști români și moldoveni.

   Dezideratul concursului este acela de a oferi tinerilor interpreți perspectiva debutului în cariera solistică, având posibilitatea de a concerta în calitate de soliști alături de majoritatea instituțiilor muzicale profesioniste din România. Câștigătorii ediției din 2022 ai concursului sunt tocmai cei trei invitați în această săptămână pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti.

   Nu lipsit de interes pentru noi sătmărenii este și faptul că din juriul concursului, la secțiunea vioară, a făcut parte și managerul Filarmonicii Dinu Lipatti, Emöke Kovacs.


 Maria Marica 

   S-a născut la Cluj-Napoca, România, într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Nicușor Silaghi în orașul natal și în prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken.

   Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România. Se numără printre finaliștii Concursului Luis Sigall, care a avut loc în Chile în august 2022.

   Cornelius Zirbo  
   S-a născut în Cluj-Napoca, unde la vârsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică "Augustin Bena". Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță", în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar in prezent urmează studiile de licența a Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Marin Cazacu.
   S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul clasei de excelență de violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton.
De asemenea a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 si 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia.
  
 Cadmiel Boțac 
   S-a născut în 1997 și a început studiul pianului în orașul natal, Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” - Bucureşti.
   La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.
 
   Octavian Lup - președinte Asociația New Hope Music
   
   Este unul din cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală, și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice.
  Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la celebrul Conservator Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzica l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2019.
 
   Opriți războiul!


Niciun comentariu: