luni, 27 februarie 2023

În 11

    Știați că handbalul s-a jucat la început în 11? Din 1933 de când s-a disputat primul campionat național de handbal acesta se disputa în 11, pe terenurile de fotbal cu marcaj specific handbalului. Așa a ținut-o până în 1963 când handbalul în 7 i-a luat locul în totalitate locul celui în 11. Cel în șapte se juca tot în aer liber, pe terenuri de zgură, mai târziu de ciment, încă din 1958.

   De remarcat că primele titluri de campioană mondială pentru România au fost luate la handbalul în 11. Doar ultimele trei la băieți au fost câștigate la handbal în 7. Mai spun doar că în perioada interbelică toate titlurile de campioni naționali au fost luate de echipe din Ardeal, cu precădere din Sibiu. Pentru cei curioși las în continuare adresa de link pe care dacă o veți accesa veți afla mai multe amănunte, chiar și un filmuleț cu rezumatul unei partide. Mie mi s-a părut interesant:  https://www.old.infobraila.ro/2014/04/video-un-altfel-de-handbal-sportul-cu-mingea-mica-jucat-pe-stadion/

   Etapa ce a trecut a surprins doar prin meciul de la Voluntari. Spun asta necunoscând rezultatul final al întâlnirii de la Ploiești. Cele 15 goluri înscrise în 7 jocuri n-a prea schimbat media de goluri pe meci. Mai remarc faptul că cei doi antrenori de mucava Petrea și Dică au înregistrat primele înfrângeri. În cele 215 meciuri s-au înscris 505 goluri. 48 - Mioveni 2-1 în Bănie; UTA - Farul 0-1 nemeritat; Sepsi - Hermannstadt 2-1 cu năbădăi; „U” - Botoșani 2-0 normal; Rapid - Chindia 2-0 cu Papeau; Voluntari - Univ. Craiova 1-0 chestie de ambiție; Argeș - FCSB 1-2 cu emoții.

   Pentru etapa care începe azi este de remarcat că podiumul campionatului joacă acasă. Orice sincopă a acestora ar da un imbold urmăritoarelor să apese pe accelerație. Oltenii și-ar putea roade unghiile după jocul de la Voluntari.

   Farul - Sepsi (marți ora 20,30) Derbiul etapei. Sepsi dacă nu vrea să rămână doar o formație de conjunctură în lupta pentru campionat trebuie să arate acum. Altfel sunt alte competitoare care își doresc mai mult.

   FCSB -Petrolul (joi, ora 20) Dacă prahovenii vor arăta același respect lui Becali ca și lui Hagi vor merge doar în excursie pe Arena Națională. Aș fi curios să văd mâna lui Pârvu în meciuri grele nu numai în cele câștigate dinainte. Am ocazia în seara asta (n.a. - luni) să văd comportarea lui în meciul cu CFR.

   Botoșani - Rapid (miercuri, ora 20,30) Dacă mă întrebați pe mine scorul normal ar fi de 4-1 în favoarea oaspeților. Dar ce mai e normal pe lumea asta? Factorii climatici, pandemiile, războaiele și, mai nou, zilele sfinților mută normalul în anormal.

   CFR - UTA (joi, ora 17) E bine! Nu-i bine! Ce-i bine pe de-o parte, nu-i bine pe de alta. Și invers. Din păcate un meci poate fi pierdut de ambele echipe, dar nu poate fi câștigat de ambele echipe. CFR-ul n-ar trebui să-și facă probleme dar dacă ne gândim că pentru arădeni este una din ultimele șanse de a scăpa de retrogradare... Voluntariul pe care îl doream retrogradat direct s-a cam salvat.

  Chindia - 48 (marți, ora 18) Meciul cheie pentru juveții lui Mititelu. „Dacă da, e da!. Dacă nu, e nu!” A zis marele filozof marocan Cutuzov.

   Univ. Craiova - Argeș (miercuri, ora 18) Un alt meci disproporționat conform clasamentului. De fapt șase din cele opt jocuri ale etapei se desfășoară între echipe aflate la cel puțin cinci locuri una de alta în clasament.

   Hermannstadt - „U” (marți, ora 16) Un alt derbi ardelenesc. Dacă federația nu-și băga coada, meciul acesta nu ar fi fost unul de supraviețuire. Probabil nici Sibiul n-ar fi avut traseul dezastruos de după depunctare. Așa...

   Mioveni - Voluntari (miercuri, ora 16) Cenușăreasa etapei ne va înlătura probabil praful din ochi împrăștiat de echipa din Mioveni după instalarea lui Dică. Îl mai țineți minte pe Staicu (n.a. - din păcate ne-a părăsit pe 9 octombrie trecut)? Cel cu Olimpia. Nu era el mare antrenor (nici mic, să ne înțelegem) dar avea prieteni sus puși.

   Opriți războiul!

 

Niciun comentariu: