miercuri, 15 februarie 2023

Efectul muniției cu plumb asupra păsăretului sălbatic

 Ce ziceți voi de chestia asta? 

  „De marți, 15 februarie, utilizarea muniției cu plumb la vânătoare în zonele umede este interzisă în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Zonele umede cuprind: mlaștini, bălți, turbării sau lacuri naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră (n.a. - cu salinitate redusă) sau sărată, inclusiv zone marine în care adâncimea apei la reflux nu depășește șase metri.
   Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate cu 4 – 5 mii de tone de plumb anual, cu toate că există alternative la prețuri competitive, cum ar fi alicele din oțel sau din aliaje care nu au un astfel de efect asupra păsărilor. În România activitatea de vânătoare a poluat anual natura în medie cu 63 de tone de plumb.”

   Comunicatul sosit de la Societatea Ornitologică Română este încurajator și de bun simț. Bine justificat prin faptul că plumbul ucide mai mult indirect decât direct. Adică păsările mari sau mici mor cu precădere otrăvite cu plumb decât împușcate cu plumbi.

   Chiar dacă sunt un neîmpăcat în ceea ce privește voturile în unanimitate, aceasta ar fi fost una din măsurile care dacă s-ar fi luat în unanimitate nu m-ar fi deranjat. Nu s-a luat în unanimitate. Nici măcar asta. Și atunci de ce în partidele politice și în Parlament marea majoritate a hotărârilor sunt luate în unanimitate? Bașca faptul că unele nu sunt respectate iar altele sunt împotriva tocmai a celor care i-au trimis în mandatele de parlamentari. Îmbrăcate într-o formă plină de speranțe pentru plebe aceste hotărâri, pe termen mediu sau lung, blochează într-un fel sau altul năzuințele de dezvoltare și de trai îndestulat. Răspunsul ar fi obediența.

   Pe lângă obediență curge otrăvitor corupția. Interesant este că aceasta nu ține cont de legile gravitației. Cel puțin pentru început. Adică ea curge de jos în sus până trece de preaplin și apoi se revarsă nociv peste norod. E ca și cu plumbul din muniție. Omoară pe termen lung, pe cale de consecințe.

   Până și simplul fapt de a avea un handicap este exploatat de corupți. În general, un om ce este conștient că are un handicap încearcă să-l ascundă de cei din jurul său sau să-i minimalizeze importanța. Este uman acest lucru. Este inuman însă ca unii profitori, aflați în diferite funcții cu drept de semnătură, să se declare handicapați în mod închipuit, pentru a profita de legi cu dedicații pentru cei în suferință.

   Un exemplu în acest sens sunt locurile de parcare fără plată destinate celor cu handicap din cvartale sau din zonele centrale. Sunt primării în țară, nu știu dacă și în Satu Mare (dar ar trebui verificat de către cei în drept, nu și de cei în cauză), în care angajați ai primăriilor au astfel de certificate. Asta-i ca și chestia aia cu „certificate de revoluționar”. Mare-i grădina ta Doamne!

   Opriți războiul!


Niciun comentariu: