Principiile și convingerile cuiva, concepția sa despre viață nu poate fi interpretată. Doar înțeleasă. Dar corijate pot fi? Uneori da, în cele mai multe cazuri nu. Încrâncenarea de a nu-ți recunoaște propriile greșeli duce îndeobște la imposibilitatea unei îndreptări a propriilor principii și convingeri de trai.
Din adolescență în schimb, influențat bineînțeles de spectaculoasa sau terna copilărie, crezul fiecăruia începe să prindă contur. Familia și școala încep să pălească în formarea acestui crez, anturajul rămâne ca factor determinant dar își face apariția din ce în ce mai mult propria filozofie despre viață. În ce privește filozofia de viață sunt trei căi, trei posibilități de a o aplica, bineînțeles cu încrengături și întrepătrunderi.
Prima și cea mai neavenită cale este inexistența acestei filozofii de viață. Cum am mai spus mai sus hazardul este cel care îți determină cine, ce, unde și când ești sau de ce și pentru ce exiști. Această variantă are ceva animalic în ea. Nu prea există diferență între tine și un lup de exemplu. Dacă-i lună plină urlii, dacă-i miel trebuie ucis.
A doua variantă nu o categorisesc ca pe o cale de mijloc. A doua variantă este să conștientizezi că ar trebui să ai o folozofie de viață, chiar îți formezi niște principii pe baza unor convingeri dar o parte a anturajului, melancolia (aici poți adăuga drogurile de orice fel, de la alcool la halucilogene și de la nărav la insulină) și lipsa de inițiativă te îndepărtează de la pașii pe care ți i-ai propus (o meserie, o facultate, un țel personal...). Este adevărat că nimeni nu este un diamant perfect dar asta nu înseamnă să nu ne îndreptăm spre a fi o piatră prețioasă, indiferent cât de imperfectă ar fi ea.
A treia și cea mai dorită dintre variante este cea în care în serile de singurătate (toată lumea are așa ceva) îți analizezi parcursul, privești spre viitor și încerci să ți-l modelezi. Dacă observi că sunt părți pe care patina vremii a acționat mai abitir, poți chiar să treci la consolidarea fundamentului și la restaurarea lor. Acesta este un crez activ, un crez viu.
Așa încet, încet am ajuns și la crezul credul. Ce vreau să spun prin asta? Crezul credul nu-ți aparține. Crezul credul ori ți-a fost influențat de alții ori chiar ți-a fost inoculat cu rea credință de alții. Pentru a nu cădea în capcana crezului credul trebuie să ai grijă în primul rând la laude și lingușeli și în al doilea rând la promisiuni și cadouri. Orice laudă sau cadou trebuie să-l judeci la rece, să-ți dai seama dacă întradevăr l-ai meritat sau are codiță. De cele mai multe ori ne găsim merite inexistente sau insuficiente pentru acea laudă sau acel cadou. Trebuie să fi totuși atent și la distanța valorică dintre cadou și promisiune. Pe de altă parte lingușelile ne flatează cu sau fără voia noastră, ne îmbrobodește vanitatea. A eradica acest crez credul nu este simplu. În primul rând trebuie să ai tăria de ați forma propriul crez, a-l urma cu fermitate și a-l adapta din mers la schimbările vremurilor.
Politica este mediul propice unde se dezvoltă multilateral și neconvențional acest crez credul. Politica este domeniul în care trebuie să împrumuți crezul altuia. Politica este virtutea pentru care trebuie să fii mândru că ești dezbrăcat și flămând înțolindu-i și hrănindu-i pe cei puțini și șmecheri. Mergi la vot dar atenție la laude, promisiuni și cadouri atunci când mergi la vot!
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu