joi, 31 august 2023

Puzderia de goluri continuă

     Din nou s-au înscris o sumedenie de goluri în primul eșalon al fotbalului românesc. 27 în 7 jocuri. Cele opt goluri de la Craiova sunt un mic record pentru acest campionat, dar echipa lui Mititelu în acest an are o grămadă de meciuri cu multe goluri. Anul trecut tot Rapidul a fost implicat în meciul cu cele mai multe goluri (Farul - Rapid 7-2). Juveții dețin recordul atât la goluri înscrise (14) cât și la goluri primite (18) în cele șapte meciuri disputate până acum. Adică o medie mai mare de 4,5 goluri/meci.

    Dacă tot ne-am legat de statistică să mai spunem că tot 14 goluri înscrise are și Rapid. Cele mai puține goluri marcate sunt în dreptul Oțelului din Galați și a echipei reprezentante a județului Botoșani, câte 5. Până acum cele mai puține goluri le-a încasat Sepsi (2), dar au jucat doar 5 jocuri. Cele mai multe victorii sunt în dreptul FCSB-ului (5) chiar dacă au jucat doar șase partide. Fără victorie până azi sunt tot Oțelul și Botoșaniul. Singura echipă neînfrântă este Sepsi, dar n-au jucat decât cinci partide. Cele mai multe înfrângeri le au juveții lui Mititelu și lanterna roșie Poli (5). Iașiul are doar șase partide disputate și singurele lor puncte (3) le-au obținut tocmai la campioană acasă. În ceea ce privește meciurile egale Oțelul este lideră cu șase reușite. Cele mai pragmatice echipe, cele fără puncte pierdute în meciuri egale, sunt FCSB, Farul, „48” și Poli.

    Oțelul - Voluntari 2-2 după 2-0; „48” - Rapid 3-5 și 3-10 la mari ocazii de gol; CFR - Botoșani 3-1 normal; Dinamo - Petrolul 1-1 după păcate individuale; Farul - Univ. Craiova 2-0 cu summa cum laude; Hermannstadt - „U” 2-2 cu goluri în prelungirile ambelor reprize. UTA - FCSB 2-1 cu acuze nejustificate.

    Haideți să vedem ce ne așteaptă, după cele patru victorii ale gazdelor și doar una a oaspeților, într-o etapă care parcă ar fi fost predestinată oaspeților. Acum cinci echipe gazdă sunt mai bine clasate decât oaspetele lor dar nu le va fi ușor. Poate doar două echipe favorite, clujencele, să obțină ușor punctele puse în joc.

    FCSB - Univ. Craiova (sâmbătă, ora 21,45) Derbiul etapei. Nu este numai derbiul etapei. Putem spune că este derbiul turului dacă ținem cont că cele două echipe dețin primele două locuri după șapte etape. Bașca faptul că bucureștenii n-au jucat decât șase jocuri. Cred că toată patima latifundiarului din ultima săptămână a fost doar pentru a-și asigura cel puțin un arbitraj mângâietor în derbi. Ce înțeleg eu prin arbitraj mângâietor? Păi acel arbitraj în care nici într-un caz nu se greșește în defavoarea echipei mângâiate. Am spus cu altă ocazie că nu există un arbitraj perfect. Nu știu ce mă face să cred că după această degringoladă creată de B-ul din FCSB va face să mai existe derbiuri între primele două locuri în care protagonistele să poarte alte nume.

    Voluntari - CFR (sâmbătă, ora 19) Acesta ar trebui să fie al doilea joc al etapei. Nu cu multă convingere l-am ales. Învățăturile lui Ciobotariu către voluntăreni s-au cam stins așa că prevăd un meci ușor al oaspeților. Mandorlini n-a stat decât cu un ochi pe presă. Celălalt l-a folosit să inspecteze și să caute soluții spre integrarea noilor veniți și uniformizarea ideilor de joc astfel încât individualitățile cu nume să formeze o echipă închegată.

    Rapid - Dinamo (vineri, ora 21,30) Două galerii superbe se vor înghesui și înfrunta pe Giulești. Câte amintiri de meciuri memorabile în Divizia A și Liga I. Acum se vor întâlni pentru prima oară în Superligă. De fapt toate sunt același lucru. Să nu uităm și de numeroasele confruntări din Cupa României, cele mai multe fiind semifinale și finale. Rapidul pare favorită, dar în asemenea meciuri nu era bine să joci la pronosport. Acu o dispărut jocul celor treisprezece rezultate, dar suspansul în aceste jocuri (de pe teren sau de la casele de pariuri) nu.

    Petrolul - Oțelul (vineri, ora 18,30) După poziția din clasament ar părea că gazdele au un meci ușor. Nu e chiar așa. Dorinel Munteanu a depășit mulți tineri cu pieptul bombat de pe băncile adverse. Îmi veți spune că Pârvu nu e chiar așa tânăr. Nu vă uitați în buletin ci pe opisul cu meciurile la care a fost antrenor principal.

    Sepsi - UTA (luni, ora 21,30) Când scriu aceste rânduri nu știu dacă mai continuă campania europeană a secuilor. Sper să fi reușit să treacă din vara europeană în toamna europeană. Acest meci trebuie văzut mai ales prin prisma pregătirii acestor meciuri, adică prin prisma antrenorilor. Ne bucurăm că Mircea Rednic a uitat de infarct și că Liviu Ciobotariu a prins din zbor filozofia de joc implementată de Bergodi și a modelat-o pe principiile lui.

    „48” - Farul (duminică, ora 21,30) Acu-i acu! Zi și oră la care erau programate doar FCSB, CFR, Univ. Craiova și din când în când Rapid. Lui Hagi îi place mai mult crepusculul. Dincolo suflă vântul prin treningul lui A1. S-ar părea că-l va îmbrăca Ilie Stan. Despre el ca antrenor nu am prea multe lucruri bune de spus. Din moment ce a trecut pe sub Becali nu mai sunt prea multe de adăugat. Ca jucător, în schimb, îl țin minte pentru șutul lui de la distanță. Necruțător! Cred că Farul va pleca cu cele trei puncte indiferent de rezultatul din campania europeană.

    Botoșani - Hermannstadt (luni, ora 18,30) Și în această etapă avem două jocuri între ardeleni și moldoveni. Meci de 1 x 2. Eu sper să fie 1-2. Ca să nu mai spuneți că mă tot joc cu cuvintele acum m-am jucat cu cifrele. Sâc! Nu cred că-i va fi greu lui Măldă să-l descifreze pe Dan Alexa. Mai ales că acesta nici nu a apucat să se încifreze, să-și creeze o idee pe care să modeleze o echipă. Mă gândesc că dacă-l întrebi repede ce jucători știe de la Botoșani nu tare-n grabă spune patru nume.

    „U” - Poli (duminică, ora 13,30) Cenușăreasa etapei. Altădată i-aș fi spus derbi studențesc. Acum au rămas doar cu numele. În componența ambelor echipe se aflau cel puțin cinci jucători studenți, în principal la sport dar mai erau câțiva și pe la alte „meserii”. Normal că țin cu ardelenii chiar dacă mă îngrijorează soarta moldovenilor. Dacă în două-trei etape nu-și revin se întorc de unde au venit. Probabil de aceea a și fost programat la oră aproape matinală.

    Opriți războiul!

    

     

Niciun comentariu: