luni, 28 august 2023

Vom face! Vom drege!

     Din păcate la parlamentarii noștri prezumția nu există. Ba există! Cea de nevinovăție. Doar cea de nevinovăție. Dacă întrebi oriunde pe culoarele parlamentului ce înseamnă cuvântul „prezumție” nu cred că este unul care să explice altfel decât termenul juridic descris mai sus. Nimeni nu îți va spune că prezumția este o noțiune de prevedere, de acțiune bazată pe aparențe, ipoteze și deducții. Nimeni nu va consemna trecutul ci doar frica de viitor. Nimeni nu va învăța din greșeli, toți se tem să nu fie dați în vileag. Aproape toți nu vor evita frauda ci doar cum să nu le fie descoperită. De greșit oricine greșește, de fraudat cu bună știință sunt capabili doar escrocii. Oare care este procentul de escroci din parlament? 1%? 7%? 23%? 52? 77%? 93% (că doar n-or fi toți)?

    Întrebări cu răspunsuri ascunse. De aceea la alegerile pentru care ne pregătim și se pregătesc trebuie să discernem cu mai multă atenție. Să nu-i alegem după ce promit că vor face și vor drege. Să-i alegem după ce au făcut și ce au preîntâmpinat. Să nu-mi spuneți că nu ai de unde. Bazinul electoral e imens și chiar dacă în parte este controlat, tot de noi depinde să-l formalizăm. Să-i dăm contur. Să eliminăm extremele (extremismul în acest caz) și să purificăm conținutul. Nu-i ușor și nu ne va reuși din prima, dar dacă nu încercăm, dacă renunțăm înainte de a se finaliza întregul demers, nu avem dreptul să ne plângem. 
    Purificăm e mult spus. Nu vom reuși niciodată. Dar cu pași mai mici sau mai mari vom reuși să reducem acel procent de impurități despre care mă întrebam mai sus. Revenind la acele procente știți de ce nu cred că au valori foarte ridicate? Pentru că marea masă a parlamentarilor sunt o materie amorfă, cu pretenții egocentrice mai mici sau mai mari și care pentru asta ridică mâna la comandă, aproape toți fiind analfabeți funcționali. De fapt de asta au și fost trecuți pe liste. Oare când nu vom mai vota liste? Mai bine zis când vom citi și analiza listele pe care le votăm?

    M-am trezit și eu să pun întrebări la care nici eu nu am răspunsuri. Nu știu de ce, dar cred că răspunsul se află la voi. La fiecare dintre voi. Că-i de stânga, de mijloc sau de dreapta, că-i alb, gri sau negru, că-i vesel, melancolic sau vulgar, că-i ziua, în crepuscul sau noaptea, că-i întreg, înjumătățit sau inexistent, oricum ar fi răspunsul este la fiecare dintre noi. Trebuie doar să avem curajul să recunoaștem și să-l recunoaștem.

    Bla-bla-urile cu „Vom face! Vom drege!” nu trebuie să ne impresioneze. Va trebui să analizăm ce s-a făcut și dacă ce s-a făcut a fost cu adevărat în interesul poporului și al României s-au doar a unei părți care contează pentru aleși sau candidați. Nu contează aici culoarea politică. Nu are importanță alinierea de o parte sau de alta a eșichierului politic. Partidele de stângă întotdeauna vor propune măsuri care în aparență se îndreaptă spre poporul român, partidele de dreapta întotdeauna vor propune măsuri care în aparență se îndreaptă spre România. Dacă le cotrobăi mai în amănunt fiecare măsură ascunde un interes propriu, de grup sau de partid.

    Va fi foarte greu ca pe fiecare buletin de vot să punem ștampila pe omul rațional, educat și cinstit, dar dacă fiecare vom încerca acest lucru cred că într-un final vom reuși să creștem atât nivelul de trai al românului cât și amprenta economică și culturală a României.

    Opriți războiul!

     

Niciun comentariu: